Marmara depreminden bu yana tartışılan İstanbul depremine karşı hazırlıkları sürdürdüklerini açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş isyan etti. Milliyet'in haberine göre; Sorunun İstanbul'a özel bir deprem yasasıyla çözüleceğini savunan Topbaş acil atılması gereken adımları anlattı.

Kadir Topbaş, içeriği çok geniş olan kentsel dönüşüm yasasının çıkmasının uzadığını, bu yüzden İstanbul'a has yeni bir yasaya acil ihtiyaç olduğunu savunarak şunları söyledi: 'İstanbul'da olası bir deprem, Türkiye'yi yıllarca geriye götürür. Türkiye'nin ayağa kalkması kolay olmaz. O yüzden, İstanbul'a özgü bir yasa çıkartılması gerekiyor. Bunu da ilk kez size söylüyorum. Aksi halde deprem sorununu başka türlü çözemeyiz.' Topbaş, bu özel yasayı Başbakan Tayyip Erdoğan'a arz edeceğini belirterek, 'İstanbul'a özel deprem dönüşüm yasasını konuşacağım' dedi.

VATANDAŞLA BİRLİKTE YAPILACAK
Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kamu binalarını, viyadükleri, köprüleri, okulları deprem olasılığına karşı hazırladık. Bilimsel, doğru somut adımlar atarak kent yenilemesi, yerinden dönüştürüp yaşanacak düzenlemeye ihtiyaç var. Özel mülkiyetlere müdahale etme hakkımız yok, hukuk devletinde. Burada vatandaşın katılımı gerekli. Onun için yapılacak yasal düzenlemeyle, bunu beraberce çözmeliyiz.' Topbaş, İstanbul'a özel yasayla nelerin başarılabileceğini de şöyle anlattı: 'Çözüm, tek bina olarak ele alınamaz ki. Yapı adaları, yapı bölgeleri şeklinde ele almanız lazım. Karar mekanizmasını beraberce işletebilmek bu yasayla mümkün olabilir. Araziyi yeniden düzenleyeceksiniz. Parselleri yapılandıracaksınız.' Başkan Topbaş, İstanbul'da 156 bin binanın taramasının yapıldığını söyledi.

ÖNLEMLER İÇİN 1 MİLYAR LİRA HARCANDI
Topbaş alınan deprem tedbirlerini şöyle açıkladı: 'Deprem sonrası olabilecek yangınlara karşı, 11 noktaya ve yeraltındaki çelik hatlar üzerinde 93 yere doğalgaz kesme cihazı konuldu. Bununla birlikte 675 adet bölge regülatörüne de otomatik gaz kesme vanası konuldu. 101 helikopter pisti yapıldı. Feribotlar, yüzer hastane olacak. 75 bin kişiye yangın, kurtarma ve ilkyardım eğitimleri verildi. İtfaiye personeli son 5 yılda 292'den 581'e çıkarıldı. Sayısı 9 olan deprem izleme ve kayıt istasyonu 18'e çıkarıldı.' Çalışmalara 1 milyar 19 milyon lira harcandı.

Editör: TE Bilisim