Gündemin deprem üzerinden döndüğü ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin "Marmara’da yakın bir gelecekte 7'nin üzerinde bir deprem olacak" açıklamasının konuşulduğu bugünlerde Beylikdüzü Belediyesi Afet Yönetim Merkezi, afet gerçeğine kayıtsız kalmadı. 17 Ağustos 1999 Depremi’nin 18. Yıldönümü’nde Beylikdüzü Belediyesi Plan Proje Müdürlüğü’nün Yaşam Vadisi’nde gerçekleştirdiği “17 Ağustos’u Unutma. Afetlere Karşı Nasıl Hazırlanmalıyız?” konulu seminer, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu tarafından verildi.

“En kötü senaryo ile 7’nin üzerinde bir deprem bekliyoruz”

Programda; akıllı telefonlara ücretsiz indirilebilecek “Beylikdüzü Hazır” mobil uygulaması vatandaşlara tanıtıldı. Herhangi bir afet anında adeta bir yaşam kılavuzu sunabilecek donanımda hazırlanan mobil aplikasyonunu, çok yerinde bir çalışma olarak gören Kadıoğlu, “Beylikdüzü’nün bu uygulamasını başka bir ilçede görmedim.” dedi. Marmara Denizi’nde yaklaşık 500 yıldır kırılmayan bir fay olduğunu ve İstanbul’u büyük bir tehlike beklediğini söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, “En kötü senaryo ile 7’nin üzerinde bir deprem bekliyoruz. 34 bin hasarlı bina var. İstanbul’da deprem olduğunda riski karşılayamayız. Bu sayıyı 300 binaya indirmek lazım.” dedi.

“O anda Çök-kapan-tutun”

Kadıoğlu; afete hazırlık aşamasında yangın tatbikatları ve ilkyardım eğitimlerinin hayati önemi olduğunu vurguladı. Bu süreçte herkesin kendi sorumluluğunu almasına dikkat çeken Kadıoğlu, “Deprem sonrasındaki ilk 3 saati yönetebilirsek, afetleri daha az zararla atlatırız. Binanız, eviniz, işyeriniz sağlam mı? En önemli konu bu.” şeklinde kaydetti. Afet toplanma alanlarını belirlemeden önce yaşam alanlarının düzenlenmesinin öncelikli olduğunu söyleyen Kadıoğlu, eşyaların mutlaka sabitlenmesi, dolapların üzerine ağır eşya, kitaplıklara kalın ansiklopedilerin konulmaması, camların patlaması riskine karşı önlem alınması, evlere yangın dedektörü takılması ve DASK zorunlu deprem sigortasının yapılması gerektiğini ifade etti. Afet anında sakin kalmanın ve doğru hareket etmenin hayat kurtardığını dile getiren Kadıoğlu, “Deprem anında kaçmayın. Çök-kapan-tutun pozisyonunu alın. 60 saniye sayın. Kısa zamanda geçeceğini düşünün. Depremden hemen sonra kendinizi kontrol edin.” dedi.

“Beylikdüzü Hazır”

Program sonunda Kadıoğlu’na teşekkür eden ve kendisine plaket takdim eden Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, özellikle binaların sağlamlığı konusunda Beylikdüzü’nün İstanbul’un şanslı ilçelerden biri olduğunu söyledi. Depreme hazırlık konusunda 3 yıldır yoğun çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden İmamoğlu, “Beylikdüzü hazır. İlçede toplanılacak 380’den fazla bolca yeşil, düz ve boş alanlar var. Bu büyük bir imkan. Biz, tedbir almakla yükümlüyüz. Örneğin 500’ü aşan apartman görevlilerinin eğitimlerini tamamladık.” dedi.  Başkan İmamoğlu ayrıca, telefonlarına Beylikdüzü Hazır mobil uygulamasını indiren vatandaşlar arasından yapılan çekiliş sonucu belirlenen 10 kişiye afete hazırlık çantalarını hediye etti.

Editör: TE Bilisim