Türk sinemasının “sultanı” Türkan Şoray, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay’la katıldığı söyleşide sevenlerinin yoğun ilgisiyle karşılandı. Şoray hayranları imza alabilmek için birbirleriyle yarıştı.

Türk sinemasının emektarı, Yeşilçam’ın yıldızı, sevenlerinin ise sultanı Türkan Şoray, sinema eleştirmeni, yazar Atilla Dorsay ile birlikte 27 Şubat Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde Kadıköylülerin konuğu oldu. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün de katıldığı söyleşi yoğun katılım nedeniyle küçük salondan büyük salona taşındı. İzleyicilerin kuvvetli alkışlarını bir süre dinleyen Dorsay sözlerine “Türkan Şoray’a gösterilen ilginin o kadar çok tanığı oldum ki o yüzden artık şaşırmıyorum” diyerek başladı. Türkan Şoray ise sevenlerine kendisine yaşatmış oldukları bu büyük mutluluk için teşekkür etti.

“ İÇİMDE O KADAR ÇOK ŞEY BİRİKTİ Kİ ANLATMAK İSTEDİM”

Söyleşinin ilk bölümü sinema eleştirmeni Atilla Dorsay’ın Türkan Şoray’a sorularıyla başladı. Bir televizyon kanalında “Sinema Benim Aşkım” isimli program yapmaya başlayan Şoray’a bu fikrin nasıl doğduğunu soran Dorsay’a Türkan Şoray’ın cevabı şöyle oldu: “İçimde o kadar çok şey birikti ki bunları anlatmak istedim. Her gün sevenlerimden onlarca soru geliyordu. Bu soruları yanıtlıyordum elbette ama daha geniş bir kitleye kendimi anlatmak istedim. Ben bu programı canlı bir TV söyleşisi gibi görüyorum. Yıllardır filmlerimi izleyen binlerce sevenimi görüyorum kamerada. Onlarla sohbet eder gibiyim. Orada söylenen her kelime her duygu ben’im.” Aslında önceleri anılarını yazmak istediğini söyleyen Şoray daha sonra sandıklardan çıkan 8 mm kamerayla çekilmiş hayatına dair onlarca filmi, fotoğrafı, belgeyi görünce bu görüntüleri de kullanacağı izleyiciyle paylaşacağı bir program yapmanın daha doğru olacağına karar verdiğini söyledi. Atilla Dorsay ise Türkan Şoray’ın kendi kişisel ve kariyer tarihini anlattığı programının konusundan konuklarına hatta montajına kadar her şeyi Leyla Özalp’in yardımıyla kendisinin yaptığını vurguladı. Dorsay, 13 bölüm olarak karar verilen programın şimdiden 20 bölüme çıkarıldığını da belirtti.

“TÜRKAN ŞORAY BİR FENOMENDİR”

“Ben dünya üzerinde 50 yıl sonra bile bu kadar sevilen başka sanatçı tanımıyorum” diyen Atilla Dorsay, Türkan Şoray’ın bir fenomen olduğunu söyledi. Dorsay : “Yeşilçam biraz fantezi sinemasıydı. Abartılı ama masumdu. Bu bir rüya mitiydi. Hepimiz bu rüyadan uyandık ama bu rüyayı hiç unutmadık. Sezen Aksu’nun dediği gibi ‘masum değiliz hiçbirimiz’ artık. O yüzden bu masumiyeti çok özlüyoruz ve o masumiyet ve içtenliği Türkan Şoray’da buluyoruz.” dedi.
Söyleşiye Selvi Boylum Al Yazmalım, Dila Hatun, Cemo gibi unutulmaz filmlerin görüntü yönetmeni Çetin Tunca ve ünlü tiyatro oyuncusu Dilek Türker de katıldı. Bir müzik albümü yapmak istediğini söyleyen Türkan Şoray’a Türker’den tiyatro sahnesini paylaşma teklifi de geldi.
Söyleşinin ikinci bölümünde katılımcılar söz alarak Türkan Şoray ve Atilla Dorsay’a sorularını yönelttiler, özellikle Şoray ile ilgili anılarını ve hayranlıklarını anlattılar. Bir hayranı Şoray’a film afişlerinden oluşan bir CD hediye etti.

BAŞKAN ÖZTÜRK’TEN NAZAR BONCUĞU

Söyleşinin sonunda sahneye davet edilen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk bu günün anısına Türkan Şoray ve Atilla Dorsay’a çiçek verdi, nazar boncuğu hediye etti. Dorsay, İstanbul’da çok az yerin bu kadar düzenli ve yeşil olduğunu söyleyerek “Kadıköy çok güzel yönetiliyor. İkinci döneminde de başkana başarılar diliyorum” dedi.
Daha sonra imza standına geçen Türkan Şoray ve Atilla Dorsay kitaplarını imzaladı, uzun bir kuyruk oluşturan sevenleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: TE Bilisim