Şehir içi suikastlar artırılacak. Eylemler Ramazan’da sürecek. Halka zorla silah dağıtılıp ‘özerklik’ fiiliyata geçirilecek. PKK’nın anayasa yapım sürecini engellemek için kanlı bir eylem planı yaptığı belirlendi. Yazı kana bulayacak projenin başlangıç tarihi 29 Temmuz. Terör örgütünün 30 Ağustos törenlerine yönelik sabotaj girişimi de güvenlik birimlerinin istihbarat raporlarına girdi. Örgütün Dağlıca Karakolu’nu yeniden basmayı planladığı ortaya çıktı.

Terör örgütü PKK’nın kanlı eylem planı deşifre oldu. 29 Temmuz’u başlangıç olarak belirleyen terör örgütününbu tarihten itibarenyaygın eylemplanı için düğmeye bastığı belirlendi. Bölge halkının yoğun bir şekilde silahlandırıldığı bildirilirken, PKK’nın silahlı kanat sorumluluğuna yeniden Fehman Hüseyin’in getirilmesiyle birlikte tüm bölgelerde eylemlerin artırılması talimatının verildiği vurgulandı. Geçmiştekilerden farklı olarak bu kez eylemlerde ses getiriciliğin esas alındığı tespit edildi.

RİSKİ AZ ZARARI YÜKSEK EYLEMLER

Güvenlik birimleri tarafından hazırlanan istihbarat raporunda şok detaylar yer aldı. PKK’nın temmuz ayında tırmandırdığı saldırılarla ilgili yapılan değerlendirmelerde, bu saldırıların “daha önce denenmemiş farklı tarzda, istihbarata dayalı, uzun süreli keşif ve gözetleme sonrası, riski az, etkisi yüksek, güvenlik güçlerini araziye çıkamaya zorlayıcı ve güvenlik güçlerinin zayıf anlarında” yapıldığı belirlendi.

Çukurca’da bir astsubay ile bir uzman çavuşun şehit edilmesi, Yüksekova’da iki uzman çavuşun sivil kıyafetli olarak evlerinden çıkıp işe giderken kalleşçe arkalarından vurularak şehit edilmesi ve ana yollarda art arda patlayanmayınların kanlı planının bir parçası olduğuna işaret ediliyor. Güvenlik güçlerinin il ve ilçe merkezlerinde çoğunlukla evlerinden çıkarken uğradığı silahlı saldırılar biçiminde görülen eylemlerin neredeyse tamamı susturucu silahlarla gerçekleştirildi. Eylemlerin kentlerde de yapılması talimatı doğrultusunda TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) mensubu teröristlere susturuculu silah aktarımının yapıldığı tespit edildi.

Hakkâri, Van, Muş, Bingöl, Diyarbakır ve İstanbul’u ilk hedef seçen Suriyeli terörist Fehman Hüseyin, kamu görevlilerine, ailelerine, kamu araçları ve binalarına saldırılar düzenlenmesi talimatı verdi. Bazı isimleri özel hedef seçen Hüseyin, Karlıova Kaymakamı’nı açıkça tehdit etti ve öldürülmesi gerektiğini söyledi.Önceki yıllarda bölge insanının dini duygularından çekindiği için Ramazan’larda saldırılarını azaltan terör örgütünün, kanlı plan doğrultusunda bu kez Ramazan ayında da eylemlerini artırarak devam ettireceği belirtildi.

30 AĞUSTOS’U KANA BULAMA PLANI

Toplumda infial uyandıracak eylemler için 30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri ve provaları esnasında eylemler planlandığı öğrenildi. Tören korteji ve izleyici halkın hedef alınacağı saldırılarda canlı bomba, sabotaj ve suikast tipi eylemler yapılabileceği belirtiliyor. Örgüt, metropollerde canlı bomba, sınır hattında ise yine Türkiye’yi sarsacak karakol baskını hedefliyor. Bu çerçevede Dağlıca Karakolu’nun tekrar basılacağına yönelik istihbarat bilgisi elde edildi.

HAKKÂRİ’YE 30 KM MESAFEDE KAMP

Örgütün büyük etkinlik sağladığı Yüksekova ve ayaklanma içinHakkari’de halka silah dağıtıldığı belirlendi. Her eve bir uzun namlulu silah verilmesi planlanırken, bölgede dağıtılan tabanca sayısı tahmin edilemiyor. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerdeMardin’de silah yüklü bir kamyonun yakalandığına dikkat çekiliyor.Örgütün Hakkâri’de silahlı terörist sayısını 300’den 700’e çıkardığı, il ve ilçelerdeki değişik noktalara yüzlerce kilo, binlerce adet patlayıcımadde sevk ettiği, bunların bir kısmının da komşu illere dağıtıldığı belirlendi. ÖrgütünHakkâri’ye 30 kilometre uzaklıktaki Kavaklı Kampı’nda vergi toplama, adalet komisyonları kurma, eylem plan ve uygulamaları yaptığı tespit edildi. PKK’nın Kavaklı bölgesinde özerkliği fiili duruma çevirmeye çalıştığı kaydediliyor.

TSK operasyonları PKK sitesinde

PKK’nın sınır sızmalarına yönelik istihbarat zafiyeti yaşanırken, TSK’nın operasyonlarıyla ilgili sızmalar tespit edildi. Bölgedeki operasyon planlarının operasyondan önce PKK’nın internet sitesi olan ANF’de yayınlandığı belirlendi.

AK PARTİ’YE OY VERENLER SORGUDA

PKK seçimöncesi bölgede AKParti için yüzde 10 sözde seçim barajı belirledi. AK Parti’nin bu oranın üzerine çıktığı bölgelerde özellikle de köylerde PKK’nın baskısı korkunç boyuta ulaştı. Sözde adalet komisyonları ile başlatılan yargılamalar sonucunda halka 100 bin liralarla ifade edilen cezalar kesilmeye başlandı. Şemdinli’de AK Parti’nin oy oranının yüksek olduğu bir köyde, köyün imamının tıpkı Hakkâri’de geçen yıl Ramazan ayında şehit edilen imam Aziz Tan gibi infaz edileceği konuşuluyor.

TERÖRİSTLER YAYLADA EĞLENİYOR

Diyarbakır’da gerçekleştirilen adam kaçırma hadisesininHakkâri’de de uygulanacağı konuşuluyor. Hakkâri’deki bütün köy ve ilçe merkezlerine silahlı PKK militanlarının gönderilerek propaganda ve gövde gösterisi yaptığı kayıtlara girerken, teröristlerin kalabalık gruplar halinde bölgedeki yayla şenliklerine silahlarıyla birlikte katılarak eğlenmeleri ve halkla iç içe oldukları görüntüsü vermelerinin bölge halkının devletten umutsuzluğa düşmesine neden olduğuna işaret ediliyor.

Bu cihazlar başarı için şart

Terörle mücadele uzmanları güvenlik güçlerinin teknik imkanlarının yetersizliğine vurgu yapıyor. Uzmanlara göre örgütün mevcut imkânlarla bitirilemeyeceği dikkate alındığında terörlemücadele, son teknoloji silah ve teçhizatla donatılmış profesyonel birliklerle yapılmalı. Yüzde 100 yerli sermaye ve Türk mühendisleriyle yapılacak bu silahlar için TÜBİTAK,ODTÜve Boğaziçi gibi bilimsel çalışmalarıyla tanınan kuruluşlarla, savunma sanayinde öne çıkan özel şirketlerle ortak projeler yürütülebilir.

Terörle etkin mücadele için şu teknik imkanların güvenlik güçlerine kazandırılması gerekiyor: Termal özelliğe sahip uydular devreye girmeli

Binlerceaskerinpusuyaçıkıpdayapamadığı uydu vasıtasıyla üstelik hiçbir ölü bölge bırakmadan yapılabiliyor.Nokta koordinatına göre tespit edilen teröristler uçak, helikopter veya yerden atılacak akıllı bombalar ile tam bulunduğu yerde etkisiz hale getirilebilir. Silahlı İnsansız Hava Araçları (Predatörler) Dünyada bu silahı şimdilik sadece ABD ve İsrail yapabiliyor. Üçüncü bir ülke yok. Bir an önce Predatörler devreye girmeli. Asıl olan bunu Türkiye’nin kendisinin üretmesi. Çünkü İsrail’den alınan İnsansız Hava Aracı (İHA) Heronlar iki ülke arasında kriz çıktığında işlevsiz kaldı.

İsrail kriz anında tüm teknisyenlerini çekti. İHA’lar uçurulamadı. Ayrıca motoru arızalı diye İsrail’e gönderilen 8 adet İHA hâlâ gelmedi. Asimetrik ve stratejik bir silah olan Predatörlere sahip olunması halinde örgütün dağ kadrosu iş yapamaz hale getirilir. Bu silahlar örgütün tüm lider kadrosunu nerede olursa olsun bulur ve etkisiz hale getirebilir, kamplarındaki örgüt elemanlarını topluca imha edebilir.

Teröriste korku salacak bomba

Akıllı mühimmat temin edilmeli: Mevcut İHA’ların ve uyduların tespit ettiği hedeflerin etkisiz hale getirilmesi için akıllı mühimmatların da yapılması veya tedarik edilmesi gerekiyor. Her an öldürülme hissi teröristlere ciddi bir korku salar ve bu durum örgütün gücünü sorgulanır hale getirerek, ciddi kopmalar yaşanmasına neden olur.Mevcut durumda ise teröristler kamplarında eğitimlerini yapıyor, bitiş törenine bölgedeki ileri gelenleri vetüm teröristleri çağırıyor, konuşma yapıyorlar ve mezunolanlara diploma bile veriyorlar.Hatta terörist elbisesidiken fabrikabile kuruyorlar. Ayrıca terörle mücadele eden birimlerin bu kadar önemli bir silahın alımı ve yapımı için Başbakanlık’tan herhangi bir teklifte bulunup bulunmadıkları da sorgulanmalı.

REŞADİYE ÖRNEĞİ

Teröristlerin yer altındaki sığınaklarını vedöşedikleri mayınları gösteren termal kameralı dürbünler: Teröristlerbüyük bir eylem gerçekleştirdiklerinde önceden hazırladıkları sığınaklara saklanarak kendilerine yönelikyapılan operasyonlardan kurtulabiliyor. Tokat Reşadiye olayı buna örnek. Bu dürbünler sayesinde birlikler tarafından yapılan operasyonlardakışı sığınaklarda geçirenteröristler kolaylıkla etkisiz hale getirilebilir. Ayrıca birliklere çok büyük zayiatverdiren mayınlar, teröristler için risksiz ve etkili bir eylemmetodu. Mayınların, dürbünlerle yerinin tespit edilerek etkisiz hale getirilmesi, örgütün elindekibüyük bir kozukaybetmesine neden olur.

Böyle haberleşiyorlar

- Sınır hattının sensörler ve balonlara yerleştirilen termal kameralarla korunması:

Karakolların etrafına yerleştirilen ses sensörleri vasıtasıyla en küçük bir seste veya karakol saldırısında teröristin nokta yer tespitini yapabiliyor. Sese duyarlı bu cihaz Türkiye’de üretiliyor. Cihaz tüm kritik geçiş noktalarına yerleştirilebilir.

Böylece teröristlerin sık kullandıkları güzergâhlar, sürekli basılan karakol ve üs bölgelerindeki kritik mevzilere uzaktan kumandalı, kameralı, lazer metreli silahların kullanılması normal askerin görev yapmasından çok daha fazla fayda sağlar. En kötü durumda bile şehit verilmeyecek, sadece silah kullanılmaz hale gelecek.ABD’nin kullandığı zeplin tarzı balonlara optik cihazlar yerleştirilerek 5-10 kilometre gökyüzüne çıkarılarak uyduya ilave olarak sınır güvenliğinde kullanılabilir.

Teröristlerin haberleşmesinin kesilmesi ve yerlerinin tespit edilmesi:

Teröristler Irak’ın kuzeyinden Türkiye’nin her tarafıyla çok rahat konuşabiliyor.Kandil yönetimi,Karadeniz’de görev yapan terörist gruplara birmesaj ileteceği zaman Danimarka’da yayın yapan Mezopotamya’nın Sesi Radyosu’na internetten gönderiyor. Radyo kısa dalgadan bu talimatları yayınlıyor. Teröristler de radyodan bu talimatı dinliyor ve gereğini yapıyorlar.Genelkurmay’a bağlı Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın (GES) bu radyo yayınını kesemediği belirtiliyor. Başbakan’ın konvoyuna saldırıda teröristlerin bulunduğu yerlerle bildirilen yerlerin ilgisinin olmadığı tespit edildi.

Dağ kadrosumutlaka bitirilmeli

Yeni anayasa yapım süreci öncesinde yazı kana bulamaya hazırlanan PKK’ya karşı yürütülecek mücadele konusunda terör uzmanlarından önemli uyarılar geldi. Bölgede uzun süre görev yapmış ve terörle mücadelede bulunmuş uzmanlar alınması gereken tedbirleri tek tek anlattı. İlk olarak tüm kurumların bir araya gelerek ortak eylem planı hazırlaması gerektiğine işaret eden uzmanlar, güvenlik güçlerinin üstün teknoloji teçhizat ve silahla donatılmasının da terörlemücadele için olmazsa olmaz şart olduğuna vurgu yaptı. İşte uzmanlara göre terörlemücadeledeki eksiklikler ve vakit kaybedilmeden atılması gereken adımlar:

ORTAK EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

Terör örgütünü, dağ, şehir,Avrupa, kadın, şehir ve cezaevi yapılanmasına karşı organize bir mücadele yapabilmek tüm kurumları içine alan hiçbir kurumudışarıda bırakmayacak bir eylem planı yapılmalı.Hali hazırda devletin tüm kurumları birbirinden bağımsız olarak terörlemücadele ediyor. Polis kendi imkânlarıyla taş atan çocukları rehabilite etmeye çalışırken bir taraftan da KCK’lılara yönelik operasyon yapıyor. İl Gençlik ve Spormüdürlükleri ise doğu ve güneydoğu bölgesinde kendi belirledikleri öğrencileri yaz ve kış okullarına götürüyor.

KAĞIT ÜSTÜNDE KALMASIN

Asker de kendi başına operasyona çıkıyor. Her bir kurumkendi imkânları nispetinde iyi niyetle terörle mücadele ediyor. Ancak çok büyük bir gayret israfı yaşanıyor. Kurumlar kendi başlarına yaptıkları faaliyetleri bitirdiklerinde ilgilenilen kişiler istemese bile tekrar örgütün ağına düşüyor. Hazırlanacak olan Eylem Planı doğrultusunda faaliyetler yürütülmeli. Planların kağıt üstünde kalmaması için yerel bazda uygulanmasına dikkat edilmeli.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan, dağ kadrosunu stratejik güç olarak belirtiyor. Demokratik özerklik ilan edildiğinde bile örgütü dağıtmayacağını, devletin gidişatını takip edeceğini ve silahlı gücü demokratik özerkliğin resmi ordusu gibi kullanacağını kaydediyor.

BATAKLIKTA SİNEK AVLANIYOR

Örgütün şehir ve Avrupa yapılanması, siyasi ve müzahir unsurların tamamı, Irak’ın kuzeyindeki kamplardan besleniyor. Dağ kadrosu “Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş bizim sayemizde siyaset yapıyor” şeklindeki sözler sarf ediyor.Örgüt bitirilmek isteniliyorsa, Irak’ın kuzeyindeki kampların mutlaka yok edilmesi gerekiyor. Emniyetin, KCK’ya yaptığı operasyonlar örgüte darbe vuruyor, ancak Kandil’den yenileri yetiştirilip tekrar yurda gönderiliyor. Bataklıkta sinek avlanıyor. Polis şehir yapılanmalarıyla mücadele ederken, asker de Kandil başta olmak üzere örgütün tüm kampları ve dağdaki elemanları etkili ve sürekli şekilde yapılacak operasyonlarla imha edilmeli.

Toplumu yıpratma Öcalan’ı güçlendirme süreci

Örgütün, sınırdaki profesyonel birliklere rağmen gerçekleştirdiği silah, mühimmat ve terörist sızdırmaları sonucunda yığınağını tamamladığı ve yeni anayasa sürecine kadar çok büyük eylemler yapacağı ifade ediliyor. Asılsız ihbar, adam kaçırma, yol kesme, vergilendirme ve sabotaj eylemleriyle güvenlik güçlerini araziye çekip tuzaklama yapmayı planlayan örgütün, toplumu yıpratmak için de eş zamanlı eylemler planladığı öğrenildi. Bu çerçevede kent merkezlerine aktarılan teröristler ve öz savunma birlikleriyle; ekonomik tesislere, demiryolu, boru hattı gibi riski düşük ekonomik zararı ve etkisi yüksek hedeflere saldırılacağı; AK Parti’ye mensup ve devlet yanlısı nüfuzlu kişi ve kamu görevlilerini kaçırma veya yargılama suretiyle propaganda yapılacak. Ekim sonuna kadar devam edecek kanlı süreçte; hükümeti zor duruma düşürme ve Öcalan’la tekrar görüşmek zorunda bırakma, BDP’nin ise anayasa çalışmalarında elini güçlendirmenin hedeflendiği belirtiliyor.

Bölgenin sorumluluğu sivil iradeye verilmeli

Jandarmaların Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine verilmesi uygulaması gözden geçirilmeli. İlçe Jandarma Komutanlıkları bile ‘kara’cı tugayların emrinde. Adli bir olayı araştırmaya savcının “araştırın” talimatı vermesine rağmen tugay komutanı tarafından izin verilmemekte, adli işlemler bile yerine getirilememekte.

İLÇELER İL YAPILABİLİR

Özellikle kritik konumdaki il ve ilçe merkezlerindeki polis sayısı kaliteli personelle artırılmalı ve malzeme ile teçhizat yönünden desteklenmeli. Hakkâri ve Yüksekova gibi çok kritik yerlerde bile emniyet personelinin MOBESE kamera ihtiyaçlarının karşılanmaması dikkat çekiyor. Kontrolün daha rahat sağlanabilmesi için Yüksekova gibi kritik ilçeler il yapılabilir.

DEMOKRATİK ADIMLAR

Hürriyetleri genişleten demokratik adımlar süratle atılmalı. Güvenlik önlemleri alınarak halk terör baskısından kurtarılmalı. Terör örgütünün suistimal ettiği demokratik hakları bir an önce verilmeli.

Teröristler ‘vergi’ diye haraç topluyor

Teröristlerin 2 hafta önce Remil Caddesi üzerinde bulunan polis lojmanlarının taranması olayının failleri oldukları ve şehre sızdıkları iddia ediliyor. Alınan bilgilere göre BDP’nin sözde demokratik özerklik ilanından sonra ‘vergi vermeyiz’ diyen BDP’lilerin bölgedeki iş adamları ve esnaflarından tehdit ve şantajla sözde Demokratik Özerklik vergisi adı altında haraç aldıkları belirtiliyor. Kısa bir süre önce Bingöllü bir iş adamı kaçırılıp serbest bırakılmıştı. Dün de Bingöl’de bir hidroelektrik santrali inşaatını basan teröristler, 5 iş makinesini yaktı, 3 kişiyi kaçırdı.

"Haraç vermedikleri için kardeşlerimi bebek katili PKK öldürdü"

Terör örgütü PKK, kanlı yüzünü bu kez Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde gösterdi. Haraç vermeyen iki kardeş uzun namlulu silahlarla öldürüldü. İki terörist Özçeliktenler petrol istasyonunun sahipleri Bilal ve Deyyan Çelikten kardeşlerden önceki akşam haraç istedi. İki kardeşin talebi reddetmesi üzerine teröristler kardeşlerin üzerine kurşun yağdırarak kaçtı. Kardeşlerin ağabeyi Kamil Çelikten, terör örgütüne sert tepki gösterdi. Çelikten, PKK’nın kardeşlerinden ve kendisinden sürekli haraç istediğini söyledi. Kardeşlerinin bebek katillerine haraç vermediği için öldürüldüğünü belirten Çelikten, kesinlikle haraç vermeyeceğini ifade etti. Çelikten, ‘’Benim kardeşlerimi katledenler partidir. Ben ise kanımın son damlasına kadar savaşırım, yine de haraç vermem. Allah bunların belasını versin.Bunların özgürlüklerinin, bunların barışlarının içi boş” dedi.

KCK davasında ‘nakil’ sürprizi

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 104íü tutuklu 152 sanığın yargılandığı KCK ana davasında Savcı Levent Kaya, davanın başka bir ile naklini istedi. Talebi değerlendiren mahkeme savcıya, görüş bildirmesi için bir sonraki duruşmaya kadar süre verdi. Diyarbakır Barosu, mahkemenin ısrarlı talebine rağmen sanıklara müdafii atamıyor. Dava bu sebeple tıkanmıştı. (Bugün / Güngör Ergün)

Editör: TE Bilisim