İstanbul Konseyi Derneği’nin 2. defa Başkanlığına seçilen Yüksek Mimar Cemil Coşkun Budak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği İstanbul ile ilgili Çılgın Projeyle ilgili tahminini sorduğumuzda projenin ne olabileceği  konusunda bazı  ip uçları verdi. 

İstanbul Siyasetinin tanınmış isimlerinden olan ve Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında yaptığı projeler ve çalışmalarla sık sık gündeme gelen Yüksek Mimar Cemil Coşkun Budak, 2. defa Başkanlığına seçildiği İstanbul’un en köklü derneklerinden olan İstanbul Konseyi Derneğinin çalışmaları hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 

Ferdi TÜRK / İstanbul Times - ÖZEL

Görüşme sırasında Derneğin faaliyetlerinden ve kendisinin yaptığı özel çalışmalardan bahseden Budak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce gündeme getirdiği İstanbul’a yapmayı planladığı “Çılgın Proje” hakkında ip uçları verdi ve İstanbul’da yakın zamanda hayata geçecek Kentsel Projeler hakkında detaylı bilgiler verdi. 

- Cemil Bey İstanbul Konseyi Derneği’ni ve Faaliyetlerinizi bizlere anlatırmısınız?  

- İstanbul Konseyi Derneği 1950 yılında ilk kuruluş aşamasını faaliyete geçirmiş ve Burhan Felek zamanında temelleri atılmıştır. 12 Eylül döneminde uzun süreliğine kapatılan dernek, 1997 yılında tekrar faaliyete geçirilmiştir. Kurucu Başkanları arasında Y. Kim. Müh. Nejat Büyük Köksal, Prof. Cengiz Eruzun, Prof. Güngör Satıroğlu, Başhekim. Hüsamettin Canöztürk, Prof. Necla Giritlioğlu, Y. Mim. Turhan Giritlioğlu, Araştırmacı yazar Orhan Erdenen, Em. Tekel Baş. Müfettişi Sait Sungur, Em. Banka Müdürü Fettah Begeçarslan, Prof. Yücel Ünal, Dr. Zeçsin Güç. Yer almaktadır. 

Derneğimizin amacı İstanbul’un tarihi kimliğini koruyarak, sağlıklı bir şekilde Kentsel Dönüşüm’ünü sağlamak adına araştırma yaparak hazırladığımız projeleri Kültür Bakanlığı ve İBB Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne aktarmaktır. 

- Dernek olarak ne gibi çalışmalar yaptınız? 

- Bugüne kadar dernek olarak bir çok araştırma ve proje konusu işlenmiştir. Son dönemdeki çalışmalarımız arasında “ Kentim İstanbul Projesi”, “Manzara Terasları Projesi”, “Adalar Müzesi Projesi”, “ Yapay Adalar Projesi” ve şuanda çok önemli bir proje olarak gördüğümüz ilçelerin ve İstanbul’un Monografik Etütlerinin  hazırlanması Projesi. Bu son projeye bazı ilçe belediyeleri ve Zeytinburnu Belediyesi onay verdi ve çalışmalar sürüyor yapılan çalışmalar şuan kitap haline getiriliyor. Diğer ilçelerin tamamı da bu projeye başlamak üzere.  

- Bu Projenin ilk olarak Zeytinburnu’nda hayata geçirilmesinin özel bir nedeni varmı? 

-  Bildiğiniz gibi İstanbul’da deprem yönünden en riskli ilçelerin başında Zeytinburnu geliyor. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Başkan Yardımcısı Ömer  Arısoy ile yaptığımız görüşmelerde bu projemize hemen onay verip çalışmanın başlatılması hakkında talimat verildi. Şuan çalışmamız devam ediyor. Hazırladığımız kitabın ‘Zeytinburnu’nda Gecekondudan eko Kentleşmeye Geçişin tanımlanması ’ bölümünü ben hazırlıyorum. 

- Bunun dışında Dernek olarak önemli bir projeniz varmı? 

- Tabiî ki var. Şuan en önemli projeler arasında gördüğüm ‘ İstanbul’a lidolar’ projesi var. 2005 yılında Kültür Bakanlığının onayı ile başladığımız projemizin amacı Zeytinburnu’nda kayık adaları oluşturmak. Ekolojik dengeye her hangi biz zarar vermeden, Dünyadaki örneklerini de göz önünde bulundurarak Zeytinburnu sahiline yapay adalar yapmak. Kültür Bakanlığı bu Projeyi başlatmak  üzere. Proje hayata geçtiği anda Zeytinburnu Sahillerinin canlılığı önemli ölçüde canlanacaktır. 

Bunun yanı sıra İstanbul ile ilgili çok önemli projelerimizden olan ve zaman zaman gündeme gelen tarihi dokuyu bozmayacak şekilde İstanbul’un 7 tepesinin birbirine bağlanması projesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunduk ve Projemiz şuan gündemde.  

- Cemil Bey bahsettiğiniz projeler İstanbul için çok önemli projeler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği ‘İstanbul için Çılgın Proje’ çalışması, sizin anlattığınız projeler olabilirmi? 

- Öncelikle şunu söyleyeyim Başbakanımızın bahsettiği Çılgın Projeyi bende merakla bekliyorum ve bu konu hakkında bilgim yok. Ama benim düşüncem Çılgın Proje olarak İstanbul ilçelerinde yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında olacaktır. Aynı anda bütün ilçelerde başlayacak bir Yerinde Dönüşüm Projesi çılgın bir proje olacaktır. Bunun dışında İstanbul’un ulaşım problemini çözecek bir projede olabilir.  Tabi bu bahsettiğim iki projeyi de yapabilirler. Örnek verecek olursak bütün ilçelerde aynı anda başlayacak olan Dönüşüm projesi farklı firmalara verilerek 10 yıl gibi kısa bir sürede bitirilebilir ve 10 yıl sonra yep yeni bir İstanbul karşımıza çıkabilir. Bu proje olursa şayet tüm dünyaya örnek olacak bir proje ortaya çıkmış olur. Gerçi İBB Başkanı sayın Kadir Topbaş bunun sinyallerini verdi. Projenin maliyet kısmı ile ilgili kat ittifakına izin verilmesi ve referansı sağlam firmalara işin teslim edilmesi durumunda bu proje çok rahatlıkla hayata geçirilebilir.Mevcüt yönetimin bu olumlu anlayışı kentsel yenileme ve dönüşümün önündeki engelleri kaldırdığını çok rahatlıkla söyleyebilirim.Önümüzdeki birkaç yılda yeniden yapılanma ve ekolojik kentleşme ye ilişkin İstanbul da çok köklü bir değişikliğe hepimiz şahit olabiliriz. 

********************************************************** 

İstanbul Konseyi Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri 

Yönetim Kurulu Asil Üyeliği; 

Cemil Coşkun BUDAK, Orhan ERDENEN, Emel ENGİN, Muhip BABALIK, Candan NEMLİOĞLU, Hakkı SABANCALI, Hülya KORKUSUZ 

Yönetim Yedek Üyeler; 

Öznur AYAZ, Nihat ÖNER, Güler ALTAN, Aysel ÇELİKUTKU, Recep BAYRAKTARLI,

Murat YAZICI, İhsan AKTAŞ 

Denetleme Kurulu Asil;  

Orhan HELVACIOĞLU, Dilek POLAT, Faruk GÖNCUOĞLU 

Denetleme Kurulu- Yedek;  

Aytül ATAÇ, Murat METİN, Gülnur ERUSLU 

Disiplin Kurulu  Asil; 

Turhan GİRİTLİOĞLU, Oktay GÖK, Turgut ARIĞ 

Disiplin Kurulu Yedek;  

Volkan YALAZAY, Necdet İŞLİ 

Editör: TE Bilisim