BİREYSEL EMEKLİLİK
Bireysel emeklilikte kesinti oranları değişiyor. Ekonomide dönüşüm programının ikincisini açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranlarını uluslararası düzeylere yaklaştıracağız" dedi. Bu çerçevede bireysel emeklilikte kesintiler azaltılacak. Böylece sistemin teşvik edilmesi sağlanacak ve vatandaşın tasarruf miktarının artmasının önü açılacak. Ayrıca bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım sağlanacak

EVLENENE TEŞVİK

Bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısının sisteme katılımı muazzam artırması üzerine benzer teşvikler hayatımızın diğer alanlarında da görülecek. Örneğin, evlenene, evini ilk kez alana ve eğitim için para biriktirene devlet teşviği gelecek.

İKİNCİ KONUTA KREDİ MALİYETİ ARTACAK

Tasarrufun artırılması tedbirleri kapsamında bankadan krediyle alınan ikinci konuta KKDF(Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) eklenecek. Kredi maliyeti yüzde 20 artacak.

SERMAYE PİYASASI ARAÇLARINA VERGİ İNDİRİMİ

Tasarrufu artırmak için alınan önlemlerde hisse senedi yatırımları da yer alıyor. Sermaye piyasası araçlarını 2 yıl ve üzerinde tutana vergi indirimi gelecek.

YATIRIMLARA KREDİ MALİYETİ DÜŞECEK

Halka arzları artırmak amacıyla halka yüzde 25 açık şirketlerin kurumlar vergisi indirilecek. Şirket yatırımlarında kredi maliyetleri düşürülecek.

BİLİÇLENDİREN SMS

Tasarrufu teşvik kampanyaları kapsamında 2015 yılı boyunca tüketicilere toplamda 1 milyon bilinçlendirme amaçlı SMS atılacak.

DİZİLERE TASARRUF SENARYOSU

Yine kampanya kapsamında televizyon programlarında ve özellikle dizilerde tasarrufla ilgili senaryolar eklenecek. 12 yaş altı çocuklar ticari reklamlarda oynayamayacak.

HAYAT SİGORTASI

Davutoğlu ayrıca, hayat sigortalarının ve 1 yılı aşan özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi için politika seçeneklerini değerlendirdiklerini de kaydetti.

EMLAK VERGİLERİNE DÜZENLEME

Taşınmaz alımlarda vergi istisnalarını gözden geçirilecek. Konut alımında ve emlak vergisinde düzenleme yapılacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan haksız kazançların engellenmesi ve adil bir şekilde vergilenmesini amaçladıklarını söyledi. Taşınmaz yatırımlarındaki artışın kontrol edilebilmesi amacıyla gayrimenkul kredilerine yönelik mevcut vergi avantajları, konut sahipliği sayısı ve kredi miktarı gibi kriterlere göre gözden geçirilecek. Maliye Bakanlığı'nca gelecek yıl gayrimenkullerin elden çıkarılmasıyla oluşan değer artış kazançlarının vergilendirilmesinde, gayrimenkullerin elde tutulma süresini gözeten, daha etkin bir vergilendirme mekanizması oluşturulacak...(Hürriyet)
Editör: TE Bilisim