Yıldız Sarayı Çit Kasrı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, İslam Konferansı Teşkilatı ile İslam Tarih Sanat ve Kültür Merkezi'nin (IRCICA) ortaklaşa düzenlediği ''İslam Medeniyetlerinde Astronomi Bilginleri ve Dünya Bilim Tarihine Katkıları'' konulu panelin ardından basın mensuplarının 3. köprünün adıyla ilgili sorularını cevaplayan Topbaş, henüz bir çalışmaları olmadığını söyledi.

Topbaş, köprünün isimsiz kalmayacağını, mutlaka değerlendirileceğini, İstanbul'a yakışır doğru bir isim bulunacağını belirterek, şunları kaydetti:

''3. köprünün ismini İstanbullular'a, halka sormakta fayda var diye düşünüyorum. İstanbullular'ın karar vermesi açısından sayın bakana da bunu teklif etmek istiyorum. Çünkü halkın kendisinin karar verdiği şeyleri daha benimsediğini görüyoruz. Biz vapurlarda bunu yaşadık. Köprünün isminin nasıl belirleneceğini sayın başbakanımızla da konuşmak lazım.''

Topbaş, Haliç'te yapılan köprünün ismini Mimar Sinan Köprüsü koymayı düşündüğünü, bu köprüden geçecek metronun Süleymaniye'nin altından geçeceğini, ama bunu da İstanbullular'la değerlendirmek istediğini kaydetti.

Topbaş, ''3. köprüye neden raylı sistem düşünülmedi?'' sorusuna, ''Bunu bakanımızla çok tartıştık. Şu anda Marmaray olarak yapılan sistemin içerisinde uzak doğudan Londra'ya kadar kesintisiz raylı sistem sağlanmış oldu. Gece yarısından sonra da yük taşımacılığı için kullanılabilecek bir sistem var. Bu yüzden tekrar ikinci bir sistemin yapılmasına gerek görülmedi. Artı, bu kadar kuzeyde olan bir raylı sistemin kent içi trafiğine çok fazla katkısı değil, kısmi katkısı olacaktır'' şeklinde cevap verdi.

OKURLAR VE YAZARLARIN TERCİHİ: MİMAR SİNAN KÖPRÜSÜ

Kadir Topbaş'ın haliç üzerinde yapılacak köprüye düşündüklerini söylediği "Mimar Sinan" ismi hem Zaman okurları hem de Türkiye'nin önde gelen yazar ve sanatçıları tarafından yeni yapılan köprüye isim olarak gündeme getirilmişti.

Temmuz ayında CumaErtesi ekinde Türkiye'nin önde gelen yazar ve sanatçılarına 'üçüncü köprü'ye verilecek isim ile ilgili düşünceleri sorulmuştu. Ağırlıklı olarak 'Mimar Sinan Köprüsü' adının öne çıktığını haberin ardından, zaman.com.tr'de bir anket düzenleyerek okurların görüşünü sormuştu.

Anketimize, yayında kaldığı süre içerisinde 40 binine yakın oy geldi ve gördük ki seçeneklerin arasında yine 'Mimar Sinan Köprüsü' ismi açık ara önde yer aldı.

Editör: TE Bilisim