Sempozyumun konuşmacıları Sanat Tarihçisi ve Yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu, Prof. Dr. Bülent Yorulmaz, Haber Sunucusu ve Yazar Ali Kırca, Gazeteci, Yazar Enver Aysever, Yazar Göktuğ Canbaba ve Yazar Barış Müstecaplıoğlu idi.

Türkçe Edebiyat öğretmenlerinin yanı sıra edebiyata meraklı herkese açık olan sempozyuma ilgi büyük oldu.

İSTEK Kaşgarlı Mahmut Okullarında, 13 Mayıs 20017 tarihinde “Tanzimat’tan Bu Yana Türk Edebiyatı Romanında Mekan ‘İstanbul’ ” konulu bir Kültür ve Edebiyat Sempozyumu gerçekleştirildi.

İstanbul genelinde düzenlenen sempozyuma, öğretmen ve öğrencilerin ilgisi büyüktü. Tanınmış  akademisyen ve yazarlar, geçmişten günümüze bir kültür başkenti olan İstanbul’un, Türk edebiyatına yansımalarını farklı açılardan ele aldılar.

Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi Profesör Doktor Bülent Yorulmaz, “Eski İstanbul’dan Günümüze” başlıklı konuşmasında, İstanbul’un edebî eserlere de yansımış ama günümüzde unutulmuş, yok olmuş güzelliklerini ve kültürel değerlerini dinleyicilere hatırlattı.

Günümüzün sevilen yazarlarından Barış Müstecaplıoğlu ve Göktuğ Canbaba, “Fantastik Edebiyatta İstanbul” konulu ikinci oturumda, fantastik edebiyatın tarihi gelişimini, şehirlerin ve İstanbul’un bu eserlerdeki yerini,  fantastik romanlardan örnekler vererek anlattılar.

Siyaset Meydanı adlı televizyon programıyla hafızalara kazınan, son dönemde kaleme aldığı “Öteki Bahçe” romanıyla edebiyatseverlerin beğenisini kazanan Ali Kırca, kendi eserinden de alıntılar yaptığı “Vazgeçilmeyen Şehir İstanbul” başlıklı konuşmasıyla, romanlara konu olan İstanbul’da dinleyicileri keyifli bir yolculuğa çıkardı.

Akademisyen ve yazar Profesör Doktor Gül İrepoğlu, sempozyumun son konuşmacısıydı. “Edebiyatta Eski-Yeni İstanbul” başlıklı konuşmasında, Tanzimat’tan bugüne şiire ve romana konu olan İstanbul’u, edebiyatçı gözüyle, eserlerden örnekler de vererek dinleyicilere aktardı. 

Editör: TE Bilisim