Şah Kartal  (Aquila Heliaca) Türkiye’de yaşayan son derece nadir bir  yırtıcı türü ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olduğunu belirten Doğa Derneği yetkilileri, Trakya’da yuva yapan 35 çift şah kartalının durumunu izlediğini ve kartalların 4’ü İstanbul sınırında barındığını  bu yuvalardan ikisinin kısa sürede yükselen rüzgâr türbinleri kıyısında kaldığını dile getirdiler.

İstanbul Times Haber Merkezi /   Gökhan Karakurt

Avrupa’da Yasak

 Rüzgâr türbinlerinin şah kartalı gibi iri yırtıcı kuşlara zarar verdiği pek çok bilimsel araştırma sonucunda sonucun da bilindiğini açıklayan Dernek yetkilileri, nesli tehlike altında ki bu canlıların yaşam ortamlarında kesinlikle rüzgâr enerjisi santrali yapılmasına izin verilmiyor şeklinde konuştular.

Batılı ülkelerde ki bu sevindirici uygulamanın Türkiye’de uygulanmadığına üzülen Doğa Derneği çalışanları, santraller için bölgede önceden kuş araştırması gereken ve nesli tehlike altında olan türlere tehdit oluşturması durumunda, yatırım yapılmasını yasaklaması gereken yetkililerin bu konuda bir açıklama yapmasını beklediklerini kaydettiler.

Acil Önlem Alınmalı

Şah kartal yavrularının kısa süre sonra yuvadan uçacağını ve en hassas dönemlerini olduğunu belirten uzamanlar kısaca yapılması gerekenleri anlattılar. Bir kuş uzmanının personel istihdam edip her üreme döneminde kartal yavrularının türbinlerle ilişkisini gözlemlemesi gerektiğini vurgulayan Uzmanlar, şah kartallarının beslendiği mera alanlarındaki yaban hayatının güvence altına alınması ve inşaat nedeniyle doğal özelliği bozulan alanları restore etmek gerektiğini söylediler. Bekçilere bilgi verilmesini istediklerini dile getiren dernek uzmanları kartalların yavru büyütme zamanı rahatsız edilmemeli ve santrallerin enerji iletim hatlarını şah kartallara zarar vermeyecek şekilde revize edilmeli şeklinde konuştular.

Doğa Derneği bilim koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu yaptığı açıklamada “Son şah kartallarımız için Silivri Çanta’daki Boydak Enerji'nin ve Fenerköy’deki Eksim Holding’e ait Silivri Enerji A.Ş.’nin acilen önlem alması gerekiyor. Aksi takdirde bu iki kurum isimlerini tarihe İstanbul’da şah kartalı yok eden şirketler olarak yazdıracak, yetkililer ise verdikleri izinlerle bu suçun ortağı olacak” dedi.
 

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim