Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün düzenlediği İstanbul Dersleri'nde Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan, Esenlerliler ile ikinci kez buluştu.

İstanbul Times Haber Merkezi

"İstanbul'dan Renkler, Çizgiler ve Sesler" konulu söyleşi Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programa; Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı da katıldı.

İSTANBUL'UN MERKEZİ KÜLLİYELERDİ

Kültür Tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan, Batıda ve Osmanlı'da meydan kavramını ele alarak şunları söyledi: "Osmanlı'da İstanbul'un merkezini külliyeler oluştururdu. Evler külliyelerin etrafını yapılır, yollar da çevresinden geçirilirdi. Batıda ise meydan kavramında akla büyük alanlar gelir. Etrafında ise kafeterya gibi insanlar vakit geçirecekleri yerler yapılırdı. "

ŞEHRİ OSMANLI İHYA ETTİ

İstanbul'un 2700 yıl önce kurulduğunu belirten Bağlan, "İstanbul Roma'ya ve Bizans'a başkentlik yapan büyük bir şehir. Ancak hem Bizans zamanında hem de Osmanlı zamanında İstanbul, büyük su sıkıntıları çekti. Şehri ihya eden Osmanlı oldu. Bizanslılar durgun su ile ihtiyaçlarını gideriyordu. Osmanlı ise Silivri ve Belgrad taraflarına devasa su tesisleri yaptı" dedi.

Bağlan, programda İstanbul'u anlatan sinevizyon gösterimi üzerinden de dinleyenlere bu kadim şehri anlattı. Program, soru - cevap bölümünün ardından sona erdi.

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
 
Editör: TE Bilisim