İstanbul'un trafik çilesi ancak nüfusu 10 milyonun altına düşünce çözülür 

İstanbul dışarıdan en çok göç alan kentlerin başında gelmektedir.Hal böyle olunca İstanbul nüfusu her geçen gün artış göstermektedir.Toplu taşıma araçlarının yanı sıra her gün pek çok İstanbullu trafiğe kendi özel aracıyla çıkmakta bu da İstanbul trafiği her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.

İstanbul Times Haber Merkezi / Sibel GÜLERSÖYLER

Tek Etken Özel Araç Mı?

İstanbul trafiğinin felç olmasının tek etkeni elbette özel araçlar değil.Konuyu her boyutu ile irdeleyecek olursak imar izni verilen binalara karşın yeni yolların yapılmaması da örnek verilebilir.Fizibilite çalışmaları ve sağlıklı bir planlama ile yapılmayan binalar çarpık kentleşmeye de neden olmaktadır

Ayrıca araçların yaratmış oldukları hava kirliliğini göz ardı etmemek gerekir.Trafikte beklenilen sürenin artması,korna sesleri insanları daha gergin ve strestli yapmaktadır.

İstanbul daha da yaşanmaz bir hale gelmeden yetkililerin bir an önce önlem almaları gerekmektedir.

Çözüm yeni imar izinleri verirken düşünülmeli 

Belediyelerin gerekli imar iznini vermeden önce o bölgedeki trafik sorununu nasıl çözeceklerini proje sahiplerine sormaları ve uygun gördükleri takdirde imar iznini vermeleri gerekir.

Eski yollara alternatif olarak daha çok metro ve metrobüs hatları uzatılmalı insanları özel aracı ile trafiğe çıkartmayacak cezbedici yeni yollar yapılmalıdır.

Yurt dışında da Nüfusu oldukça kalabalık olup da trafik sorunu olmayan ülkelerin sistemleri araştırılmalı ve ülkemize uyarlanmalıdır.

İstanbul’un daha yaşanılır bir hal alması ve gelecek nesillere aktarılması için yetkililer ellerinden geleni bir an önce yapmalıdır.


Kaynak;İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)

Editör: TE Bilisim