İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR), Türk müziğinin usta seslerini “İstanbul’da Pazar Konserleri” kapsamında sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Türk müziği hayranları için eski bir gelenek olan gündüz konserlerine tekrar hayat veren İBB CRR Konser Salonu, bu kez Türk Halk Müziği sanatçısı Kubilay Dökmetaş’ı sahnesinde konuk edecek.

Hayatını Türk Halk Müziği’ne ve kültürüne adayan Kubilay Dökmetaş’ın İstanbul’da Pazar Konserleri’ne özel bu programı, 5 Şubat Pazar günü gerçekleşecek. Birçok türkü, uzun hava ve ezgiyi derleyip TRT Türk Halk Müziği repertuvarına kazandıran ve yurt dışında verdiği konserlerle müziğimizi başarı ile temsil eden sanatçı, bu programında birbirinden güzel şarkılardan oluşan eşsiz bir repertuvarla dinleyicilerinin karşısında olacak. Dökmetaş, “Zeynep Bu Güzellik Var mı Soyunda”, “Nasıl Methedeyim Sevdiğim Seni”, “Hüseynik’ten Çıktım Şeher Yoluna”, “Hani Yaylam Hani Senin Ezelin”, “Eski Libas Gibi Aşığın Gönlü”, “Kapıyı Çalan Kimdir” başta olmak üzere yirminin üzerinde eseri hayranları için seslendirecek. İstanbullulara keyifli bir pazar günü yaşatacak bu konser, 14.00’te başlayacak.

Türk Halk Müziği’nin usta sanatçılarından Kubilay Dökmetaş

Kubilay Dökmetaş, 3 Temmuz 1956 tarihinde Sivas’ın Zara ilçesinde doğdu. Öğretmen okulunu bitirdikten sonra sekiz yıl ülkenin çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı. Bu süreç Kubilay Dökmetaş’ın Türkiye’nin farklı yörelerine özgü halk kültürünü tanımasını sağladı. Akabinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Halk Müziği Birim Başkanı sıfatıyla halk müziği topluluğu çalıştırıcılığına başladı. 1985 yılında Erzurum Radyosu’na girmeye hak kazanan sanatçı, 1990–1991 yılları arasında “Geçmişten Günümüze Türk Halk Müziği” adıyla bir belgesel hazırladı. Erzurum Radyosu’ndaki görevini 1992 yılından itibaren TRT Ankara Radyosu’nda sürdürmeye başladı. Bu radyoda aynı zamanda “TRT Repertuar ve İcra Denetleme Kurulu Üyeliği” gibi önemli sorumluluklar üstlendi. Ankara Radyosu’nda “Folklor ve Türkülerimiz” ile “Gramofondan Mikrofona” adlı iki radyo programı gerçekleştirdi. TRT Ankara Televizyonu’nda “Dost Dost Diye”, “Allı Turnam”, “Bu Toprağın Sesi”, “Yörelerimiz Türkülerimiz”, “Memleket Havaları” programlarını hazırladı ve sundu. Yine aynı kurumda yayınlanan “Muzaffer Sarısözen Belgeseli”, “Celal Güzelses Belgeseli” ve “Hacer Buluş Belgeseli” gibi çeşitli kültür belgesellerinde de katkıları bulundu. Pek çok türkü, uzun hava ve ezgiyi derleyip notalamak suretiyle TRT Türk Halk Müziği Repertuvarına kazandırdı. Yıllarını halk kültürüne ve halk müziğine vermiş olan Kubilay Dökmetaş, bütün bu birikimlerini 2016 yılının başlarından itibaren “Esvaplı Türküler” ve “Saklı Türküler” adıyla hazırladığı kültürel programlar sundu. Sanatçı yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda konser verdi. Kubilay Dökmetaş, hâlen TRT Müzik Dairesi Başkanlığı Türk Halk Müziği ve Oyunları Müdürü sıfatıyla bu görevini başarıyla sürdürmektedir.

İstanbul’da Pazar Konserleri’nin 26 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşecek bir sonraki programında, Türk Sanat Müziği’nin sevilen sanatçılarından Seçil Heper yer alacak. 
Editör: TE Bilisim