Önce Cuma vuracak denilen yağmur cuma gecesine taşındı.. Son bilgilere göre aşırı yağış bu gece yarısı ile yarın (Cumartesi) görülecek. Ancak bu yağış İstanbul’da beklenildiği kadar etkili olamayacak. İstanbul’u vurması beklenen asıl yağmur ise Pazar günü görülecek. Yağış İstanbul'un bazı semtlerinde sele neden olabilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) 'den yapılan yazılı açıklamada da, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre cuma akşamı ve cumartesi günü yeni bir yağışlı havanın geleceğinin tahmin edildiği belirtildi.

 

Bunun üzerine bazı kurumlar da iş çıkışındaki personel servislerinin saatini değiştirdi. Kamu çalışanları da bugün saat 15:00'ten itibaren idari izinle sayıldı, işlerinden iki saat erken çıktı.

E5 KAPATILABİLİR

AKOM’un hangi yolların ulaşıma kapatılıp hangilerini açık tutulacağını da tartışıyor.. buna göre alınan son karar eğer sel ihtimali olursa belediye E5’i trafiğe kapatabilecek.


BU GECE VE YARIN ETKİLİ OLACAK

 

Yağışların bu gece kuvvetlenecek.. Çanakkale, Balıkesir, Bursa arası ile Muğla-Aydın çevrelerinde çok şiddetli yağış bekleniyor. Yarın en kuvvetli yağmur ise Sakarya, Bolu, Muğla, Aydın, Adana, Osmaniye, Amasya, Tokat bölgelerinde olacak.

İSTANBUL AFET KAPSAMINA ALINDI

İstanbul Valisi Muammer Güler, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in 10 Eylül tarihli onayı ile İstanbul ve ilçelerinde meydana gelen selin "genel hayata etkili afetler" kapsamında değerlendirilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Güler, "Devletin bütün kurumları bu sel afetinde etkin müdahaleyi gerçekleştirebilmişlerdir. Böylesine büyük bir afette daha büyük kayıpların yaşanması önlemmiştir. Ölüm olaylarında doğrudan selle ilgisi olmayabilecek ya da bu kadar sayı kapsamayacak sayılar gerçekleşti, bu da üzüntümüzü artıran bir neden" diye konuştu.

METEOROLOJİ:
50 KİLOGRAM YAĞMUR DÜŞECEK


Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, bu akşam saatlerinde etkili olacak yağışın, metrekareye 50 kilogram civarında düşmesinin beklendiğini söyledi.

 

Yıldırım, bu akşam saatlerinden itibaren İstanbul ve Tekirdağ genelinde çok bulutlu yağış beklendiğini belirtti. Yaptıkları ölçümlere göre, son 2-3 günde meydana gelen yağışın 1,5 katını beklemediklerini ifade eden Yıldırım, "Geçtiğimiz günlerde metrekareye düşen yağış miktarı 200 kilogramın üzerindeydi. Bu akşam saatlerinde etkili olacak sağanak yağışın metrekareye 50 kilogram civarında düşmesi bekleniyor. Bu miktar bazı bölgelerde biraz daha az veya daha çok olabilir" dedi.

 

Yağışın hafta sonu, aralıklı gök gürültülü sağanak şeklinde devam edeceğini söyleyen Yıldırım, hava sıcaklığının Cumartesi günü 25, Pazar günü 23 derece hissedileceğini belirtti. Yıldırım, İstanbul'da Pazartesi günü yağış beklenmediğini dile getirdi.

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ:
BEKLENDİĞİ KADAR RİSK YOK

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul ve çevresinde bugün ve yarın ''o kadar fazla yağış beklenmediğini'' savunan Şen, ''Yaşanan felaketteki yağışın yarısından daha azı bekleniyor. Ancak şu anda İstanbul'da dereler ve yataklarında su var. Bunun üzerine yağış olacağı için İstanbul'da risk görünüyor'' dedi.

 

Şen, Marmara Denizi'nin güneyindeki iller olan Bursa, Çanakkale, Balıkesir'de risk bulunduğunu, aynı riskin Güney Ege'nin kıyı bölgesi için de geçerli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

 

''Bu akşam ve Marmara ve Ege'nin güney kesimlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Muğla, Köyceğiz, Fethiye, Bodrum ve Marmaris'te yüksek yağış ihtimali görülüyor. Buraları kurak bir periyottan döndü. Kurak vadilerde şiddetli yağış hemen sele dönüşür. Netice itibarıyla bu bölgeler büyük risk altında.''

‘HAVAYI KOKLAYAN ADAM’
BÜNYAMİN SÜRMELİ:


Marmara Bölgesi'ne yine aşırı yağışlar geliyor. Özellikle Çanakkale-Balıkesir çevrelerinde sel tehlikesi var. Su baskını ve sel İstanbul-Bursa dolaylarında da görülebilir.

 

Ege gökgürültülü sağanak yağışlı. Orta ve kuzey kesimlerinde sel tehlikesi var dikkat. Yağış cumartesi de devam ediyor. Pazar etkisini yitirmeye başlıyor.

 

Akdeniz parçalı çok bulutlu. Isparta-Burdur dolayları yağışlı. Yağış cuamrtesi etki alanını genişletecek. Bölgenin doğusunda su baskınlarına dikkat.

 

İç Anadolu'da Eskişehir-Konya çevreleri yağış alacak. Pazar günü Ankara-Eskişehir çevrelerinde sel tahlikesi var. Dikkat.

 

Karadeniz'in batısında yerel yağışlar var. Doğusunda sağanak görülüyor. Bolu-Düzce-Zonguldak çevrelerinde de cumartesi aşırı yağışlar görülecek.

 

Doğu Anadolu'nun kuzeyi yağışlı. Yağış cumartesi bölgeyi saracak. Pazar günü etki alanını biraz daraltıyor.

 

Güney doğu parçalı çok bulutlu. Sıcaklık cumartesi düşüyor ve bölgenin tamamına sağanak geliyor.

BELEDİYE TEYAKKUZDA!

 

Yeni alınan raporlar doğrultusunda AKOM’un en üst düzeyde alarma geçtiği ifade edilen açıklamada, aşırı yağış durumunda kentin Anadolu ve Avrupa yakalarında 2 bin 220 araç gereç ve 6 bin 370 personelin kritik bölgelere konuşlandığı bildirildi.Açıklamada, daha önce su baskınına uğrayan bölgelerde ise itfaiyenin 20 grup, 51 ekip, Yol Bakım Onarım Müdürlüğünden 226 personel, 99 araçla çalışmalarını sürdürdüğü, selin etkili olduğu bölgelerde temizlik, hasar tespit ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği, Basın Ekspres Yolunun her 2 yöne trafiğe açıldığı kaydedildi.

 

Açıklamada, toplamda bin 225 personel, 406 araç, 104 motopomp, 34 botla sürdürülen kurtarma çalışmalarına, itfaiye ekipleri 556 personel, 117 araç, 104 motopomp, 30 botla, Zabıta Daire Başkanlığı 242 personel, 49 araçla, Yol Bakım Onarım Müdürlüğü 226 personel, 99 araçla, İSKİ 151 personel, 136 araçla, Belediye Arama Kurtarma Birliği 50 personel, 4 bot ve 5 adet 4x4 araçla katıldığı belirtildi.

Editör: TE Bilisim