İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, itikafın, kulun rabbi ile baş başa kalmasını, nefsini, yapıp ettiklerini gözden geçirmesini, dış dünyaya kendisini kapatarak içine yönelmesini sağlayan bir ibadet olduğunu belirterek, İstanbul'da 129 caminin itikaf için hazırlandığını bildirdi.
     Çağrıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kelime anlamıyla ''ibadet etmek'' anlamına gelen itikafın, Kur'an-ı Kerim'de de yer alan bir ibadet şekli olduğunu belirterek, Hazreti Muhammed'in Medine'ye hicret ettikten sonra her yıl ramazan ayının son 10 gününde itikafa girdiğini anlattı.
     Bu ibadeti yerine getiren Hz. Muhammed'in peygamber mescidinin belli bir bölümünde oturduğunu, olağan ihtiyaçları dışında dışarı çıkmadığını, o günleri, zikirle, tesbihle, dua ile geçirdiğini anlatan Çağrıcı, ''Peygamberimizin itikafının derinliğini anlayamayız. Kendi dünyası, ruhu ve rabbi ile baş başa kaldığında kim bilir hangi haller yaşardı?'' dedi.
     İtikafın, kulun rabbi ile baş başa kalmasını, nefsini, yapıp ettiklerini gözden geçirmesini, dış dünyaya kendisini kapatarak, içine yönelmesini sağlayan ve bu amaçla yapılan bir ibadet şekli olduğunu anlatan Çağrıcı, itikafın, Hz. Muhammed'in uyguladığı ve sünnet olan bir ibadet olduğunu, zorunlu olmadığını, isteyenlerin bu güzelliği de yaşayabileceklerini söyledi.
     Çağrıcı, itikafın, ramazan ayının son 10 günü içinde yapıldığını, 10 gün boyunca itikafta kalınabileceği gibi daha az gün ve gece de kalınabileceğini, hatta 1 gün ve 1 gece kalmanın dahi itikaf denilen sünneti yerine getirmek için yeterli olduğunu belirtti.
     İstanbul'da ilçe müftülüklerinden gelen talep üzerine 129 caminin itikaf için hazırlandığını, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Sancaktepe ve Şile dışındaki her ilçeden cami seçilmesine özen gösterdiklerini dile getiren Çağrıcı, itikafa giren kimsenin, camide yemek yediğini, uyuduğunu, sadece kişisel ihtiyaçları için dışarı çıktığını kaydetti.
     Çağrıcı, itikaf ibadeti için vatandaşların 20 Ağustos'tan itibaren camilere geleceğini bildirdi.
    
     -''YILLIK İZNİMİ İTİKAFA AYIRDIM''-
    
     Fatih'te Nişanca Mehmet Paşa Camisi'nde itikafa girmeye hazırlanan 33 yaşındaki Hasan Yendere, Hz. Muhammed'in uyguladığı, ümmetine tavsiye ettiği bir sünnet olduğu için itikafa girmek istediğini belirterek, ''Peygamber efendimizin hayatının 20 senesinde yaptığı bir sünnet olduğu için giriyoruz. Allah hayatta bize birçok nimet veriyor, biz haddimiz olmadan onları sahipleniyoruz. Bu sene özüme doğru bir yolculuk yapmak, kullukta ilerlemek, yalnızlığı yaşamak için itikafa girmeye niyetlendim'' diye konuştu.
     İlk defa itikafa gireceğini ve sonraki yıllarda da işinin izin verdiği müddetçe itikafta kalmaya çalışacağını ifade eden Yendere, ''Bir eşarp firmasında çalışıyorum. Yılda normalde 10 gün iznim var. Yıllık iznimi bu sene itikaf ile harcamaya niyetlendim. Patronlarım da hoşgörülü insanlar, bana yardımcı oldular'' dedi.
     Yendere, uzun süredir bu ibadeti yerine getirmeyi düşündüğünü, bu yıl eşinin de hoşgörüsüyle bu ibareti yerine getirmeye niyetlendiğini anlatarak, ''Yıl içinde zaten yeterince yiyoruz. Somali'deki insanları da düşününce, yeri gelecek kuru ekmek, bir tas çorba ile günü geçireceğiz. Böyle şeyler olmayınca açlığın ve yemeğin kıymetini anlayamıyoruz. Böylece beğenmediğimiz birçok şeyin kıymetini anlayacağız, bu anlamda da güzel olacak'' şeklinde konuştu.
     Aynı camide itikaf ibaretini yerine getirecek olan 36 yaşındaki Fuat Terzioğlu da ''Sevabı kat kat yüksek bir ibadet. Camiye kapanıp, sürekli, 24 saat ibadet içinde olmak muhteşem bir duygu olacak. Bu ibadeti ilk kez yerine getireceğim'' dedi.
     Kuyumcu kalıpçısı olan Terzioğlu, bir kaç aydır işsiz olduğunu söyledi. 
Kaynak: aa