İstanbul'a dev trafik eğitim parkı

Türkiye’nin en büyük trafik eğitim parkının açılışında konuşan Topbaş, verilecek eğitimlerle trafik kuralları konusunda çok hassas bir nesil yetişeceğini belirtti.

 

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaklaşık 1,5 milyon liraya mal olan Topkapı Trafik Eğitim Parkı'nın çocukları yarınlara hazırlayacağını belirterek, çağın bilgi ve şehirlilik çağı olmasından hareket ederek şehirlilik kavramını ön plana çıkardıklarını ve bütün çalışmaları bu kavram çerçevesinde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye’nin en büyük Trafik Eğitim Parkı’nın açılışını gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Burada bir şehrin trafiğinde nelerle karşılaşıyorsanız, onların kurgulandığı bir sistem var. 6 bin 500 metrekarelik bir alanda yapılan bu parkta trafik sinyalizasyonlarından, üstgeçit, kavşaklara ve eğitim sınıflarına kadar her şey düşünüldü. Okul, hastane gibi binaların da bulunduğu bu parkta çocuklar trafik bilgilerini ve reflekslerini geliştirecek. Burada çocuklarımıza eğitim sıkıcı bir havada değil, bir şölen ve oyun havasında veriliyor ki en güzel şekilde öğrensinler. Bu parkta çocuklarımızın yanı sıra, engelli vatandaşlarımıza da trafik eğitimi veriyoruz. Bu çalışmaları İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütüyoruz . Eğitime katılanlara da sertifika veriyoruz. Burada yılda 150 bin civarında çocuğa trafik ve ilkyardım dersi vereceğiz. İnanıyorum ki burada eğitim alan çocuklar hafızalarına bu eğitimi çok iyi kazıyacaklar ve hayatları boyunca rehber edinecekler. Maltepe’de de bu parka benzer bir çalışmanın yapımı şu anda devam ediyor. Ayrıca küçük pistlerimiz de var.”

Park şehir yaşamının küçük bir modeli

Topkapı Şehir Parkı içerisinde toplam 6 bin 500 metrekare alana inşa edilen Trafik Eğitim Parkı, idari bina, modern sınıflar, hastane, okul, konukevi, garaj, gözetleme kulesi, alışveriş merkezi gibi küçük yapıların yer aldığı minyatür bir şehir planına sahip. Yatay ve düşey trafik işaretleri, sinyalize kavşaklar, yaya geçitleri ve üst geçitleri içermekle birlikte tüm özürlü gruplarının kullanımına da uygun.

İlköğretim okullarının 3, 4 ve 5. sınıflarından maksimum 100 öğrenciye aynı anda trafik eğitimi verilebilecek olan Trafik Pakı’nda eğitim süresi, gelen öğrenci sayısına göre değişmekle beraber yaklaşık iki saat. Eğitim sonrasında gelen her sınıf, katılım sertifikası alıyor. Avrupa ve Anadolu yakasına hizmet verecek şekilde 2 adet otobüs, mobil trafik eğitim çalışmaları için kullanılmak üzere modern derslik haline getirildi. Bu mobil trafik eğitim otobüsleri ile Trafik Parkı’na uzak olan ve ulaşım zorluğundan gelemeyen ilköğretim okullarına gidilerek görevli trafik eğitmeni ve trafik polisi ile interaktif trafik eğitimi veriliyor.

 

Editör: TE Bilisim