Marmaray ve metro projesi için Yenikapı’da yedi yıldır devam eden arkeolojik kazılar kent tarihi için ilk olma niteliği taşıyan bir keşifle kendini hatırlattı: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Başkanlığı’nda yürütülen kazılarda kentteki ilk insanların ayak izlerine ulaşıldı. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Gökhan Tan imzasıyla Atlas Dergisi’nin ağustos sayısında yayımlanan habere göre ayak izi, İstanbul için bir ilk ve dünyada çok nadir rastlanan bir buluntu olma özelliğini taşıyor.

Müze arkeologları, Neolitik döneme (İÖ 6 bin 300 ile 5 bin 500) tarihlenen ve deniz seviyesinin 8,2 metre altındaki katmanda, killi tabakanın üzerinde insana ait ayak izlerine ulaştı. İzlerin, suyla taşındığı anlaşılan deniz kumuyla örtülmeden önce kuruduğu ve bu sayede korunageldiği görüldü. Kazı başkanı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, Anadolu topraklarında insana ait Kula’dan (Manisa) sonra rastlanan ilk ayak izlerine Yenikapı ’da ulaşılmasını kültür tarihi açısından ve tüm arkeoloji dünyası için heyecan verici buluyor.

Tarih öncesi dönem uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan da şunları söyledi, “Sıradan bir buluntu değil ve dünyada da çok az örneği var ” diyor. Müze arkeologları izlerin tek tek ve yönünün ve sıklığının takip edilebilmesi için toplu olarak kalıbını çıkartıyor. (Vatan)

Editör: TE Bilisim