Son yıllarda, Karaköy’ün tarihi sokaklarında, caddelerinde peşi sıra açılan yeme-içme adresleri bölgedeki değişimin sinyallerini veren ‘öncü’lerden ibaretti.

Milyon dolarlık otel projeleriyle bezeli büyük deprem etkisi yaratacak asıl değişiminse hazırlıkları başladı, dönüşüm önümüzdeki üç yıl içinde tamamlanacak.

Radikal gazetesinin haberine göre; Karaköy’ün simgesi Bankalar Caddesi (Eski ve bugünkü resmi adıyla Voyvoda Caddesi) üzerindeki tarihi hanlar tek tek butik otele dönüşecek.

Karaköy’deki değişim işte bu binalardan başlayacak.

SUMA HAN
1900’lü yıllarda rakı damıtım evi olarak kullanılan Suma Han’ın bilinirliği son yıllarda yaratıcı ajanslara ev sahipliği yapmasıyla, havalı partiler için kapısını açmasıyla arttı. Eylül ayı itibarıyla yenilenme çalışmalarına başlanacak Suma Han, yıl sonuna kadar Berlin ve Tokyo’da benzerleri olan bir ‘art/community house’a dönüşmüş olacak. Üst katlarında rezidans bölümü de bulunan Suma Han’ın, yeni oluşum sonrası farklı disiplinden yabancı sanatçılara ev sahipliği yapması, mekanda misafir sanatçı küratörlüğünde farklı panel, sergi ve davetler düzenlenmesi planlanıyor. ‘Yeni’ Suma Han’da kapalı partiler için kiralanan zemin katı, gece kulübü, sinema ve bara; rezidans sahiplerinin lounge olarak kullandığı üst katlar ise galeri ve etkinlik alanına dönüşecek. Binanın arka kısmında kalan Suma Cafe de yeni oluşumla eşzamanlı faaliyete geçecek.

BEREKET HAN
Bankalar Caddesi’nin en ilginç geçmişe sahip binasının iddiasız ve yalın cephesinin arkasında 800 yıllık bir tarih var. Zemin ve birinci katlarda arka cephe duvarının tamamıyla yan duvarların bir kısmı, 1316 yılından kalma. 1880’lerde başlatılmış tramvay çalışmalarından itibaren herhangi bir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelebilmiş Bereket Han’ın yeni sahibi, aynı zamanda Beyoğlu Güzelleştirme Derneği Başkanı da olan işadamı Nizam Hışım. 1.5 milyon dolara satın aldığı hanı, 18 odalı butik otele dönüştürecek restorasyon projesine eylül ayında start verecek Hışım’ın, projeden ‘bereketli’ bir kâr beklentisi yok: “Tarihi binalar ve Beyoğlu’na olan ilgim yatırım yapmamdaki en büyük neden” diyor.

KOZLUCA HAN VE KARAKÖY BİNASI
Bankalar Caddesi’nin simge binalarından Kozluca Han, Novotel’in İstanbul’daki ikinci oteli olan Novotel Karaköy’e dönüşecek. Akfen Grup’un üzerine titrediği proje, Rıhtım Caddesi’nde Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu eski Karaköy Binası ve bitişiğindeki Kozluca Han üzerine inşa edilecek. Novotel Karaköy’ün 200 oda kapasiteli çizilen projesinde sanat galerisi, panel alanı gibi sanatsal etkinliklerin yapılacağı kullanım alanları da bulunuyor. Yıl sonuna kadar başlanması beklenen proje, 2014 yılında tamamlanacak.

SÜMERBANK
1880’li yıllarda Anadolu Demiryolları Şirketi tarafından kullanılmaya başlanan, 1910 yılında Deutsche Bank’ın aynı binada faaliyet göstermesiyle değeri artan Sümerbawnk, Bankalar Caddesi’nin her daim en ihtişamlı yapılarından oldu. Bu iki kurumdan boşalan yeri 1933 yılında kurulan Sümerbank’ın doldurmasıyla bugünkü adını alan bina, işadamı Yılmaz Ulusoy tarafından 9 milyon dolara satın alındı. Butik otele dönüştürülecek binada restorasyon çalışmaları devam ediyor. 3 bin 200 metrekarelik tarihi binayı, dokuz katlı bir butik otele dönüştürecek görkemli proje 2012’de tamamlanacak. Projenin başındaki isim, bol ödüllü mimar Han Tümertekin. Yılmaz Ulusoy, Sümerbank’ın 5-6 değil, 7+1 yıldızlı bir otel olacağını, İstanbul’a ticari değil bir ‘sosyal sorumluluk’ projesi kazandıracağını belirtiyor. Ulusoy, Sümerbank’ın yanı sıra Beyoğlu ve Asmalımescit çevresindeki dört farklı noktada daha butik otel çalışmasına başlayacak.

GENERALI SİGORTA
Eski Selanik Caddesi olarak da bilinen Generali Sigorta binasının hikayesi Selanikli tüccarlardan Alatini ailesinin İstanbul merkezli bir banka kurmasıyla başlıyor. 1880’le 1910 yılları arasında Selanik Bank, 1910-1968 yıllarında Uluslararası Endüstri Bankası olarak kullanılan bina, 1990’da Interbank olarak faaliyet göstermişti. Generali Sigorta olarak bilinen binanın yeni sahibi, İsmet Koçak. Altın sektörünün sayılı şirketlerinden Koçak Gold’un sahibi İsmet Koçak, burayı 30 milyon TL’ye satın alarak, butik otel için çalışmalara başladı. Projenin, lüks markalarla özel işbirliği sağlayarak butik otel konseptine daha lüks, daha kişisel bir tat katması planlanıyor.

KARAKÖY ROOMS
Karaköy Rooms, bölgede uçuşan otel projeleri arasında yapımı tamamlanmış, şu an faaliyet gösteren tek otel. Son yıllarda popülaritesi iyice artan Kemankeş Caddesi’ndeki Karaköy Lokantası’nın üst katında açılan otel, lokantanın sahibi Oral Kurt’un yıllardır hayalini kurduğu bir proje. Deluxe, standart ve studio olmak üzere üç farklı oda seçeneğine sahip otele dair en şık detay, sardunyalarla dolu dar balkonları.
(Binaların tarihi hakkında kaynakça: ‘Bankalar Caddesi: Osmanlı’dan Günümüze Voyvoda Caddesi’ / Edhem Eldem, 2000)

Sıcak dedikodular

TÜRKBANK
Karaköy’deki bir diğer ‘butik’ haber de Tophane bölgesinden. Eski Amerikan Pazarı’nın karşısındaki TMSF’ye ait Türkbank binası, Torunlar Holding tarafından satın alındı. Otel çalışmalarına başlamak için Anıtlar Kurulu’ndan izin bekleniyor.

KILIÇ ALİ PAŞA HAMAMI
İki yıl önce işadamı Ergin İren tarafından satın alınan Kılıç Ali Paşa Hamamı, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber 2012’de hizmete girecek.

NOA HOTEL
Noa Grup Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Açıkgöz’ün açıklaması, Bankalar Caddesi üzerindeki tarihi bir hanın daha butik otele dönüşeceğinin habercisi: “Yakında Bankalar Caddesi üzerindeki 200 yıllık bir işhanını yıkmadan restore ederek, 118 oda ve 16 rezidans katından oluşacak iki butik otelin yapımına başlayacağız.”

THE HOUSE HOTEL KARAKÖY
Galatasaray ve Nişantaşı’ndan sonra son olarak Ortaköy’de lüks butik otel açan The House grubunun da yeni hedefi Karaköy. Bölgede uygun bina arayışında olduklarını doğrulayan Genel Müdür Cenk Göktalay, restorasyon ve altyapı yatırımlarını karşılayacak bina sahipleriyle işbirliğine gitmek istediklerini belirtiyor.

Editör: TE Bilisim