İstanbul Turizm ve Kültür İl Müdürlüğü verilerine göre Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile Haydarpaşa, Pendik ve Karaköy limanlarından İstanbul’a gelen Suriyelilerin sayısında yüksek bir artış olduğu görülüyor. Karayolu ile ve kaçak olarak gelen Suriyeliler de eklendiğinde sayının daha da artması bekleniyor.
 
İstanbul Times haber Merkezi: Gökhan Karakurt
 
 SURİYELİLER’İN YOĞUN OLDUĞU İLÇELER
 
MAZLUMDER’in yapmış olduğu araştırmaya göre İstanbul’un çeşitli semtlerinde yaşayan Suriyeliler yoğunlukta yaşadıkları yerler ise Fatih (Küçükpazar ve Balat),Bahçelievler,(Şirinevler), Başakşehir (Altınşehir,Bayramtepe,ve Şahintepe) ve Gaziosmanpaşa (Sultançiftliği) ayrıca Küçükçekmece Esenyurt ve Ümraniye yer alıyor.İstanbul’un çok farklı semtlerinde yaşayan Suriyelilerin yaşam koşulları da çok farklı, sayılan ilçelerde yaşayan Suriyeliler çok zor şartlar altında yaşıyor.
 
‘’MAHALLEMİZDE RAHAT DEĞİLİZ’’
 
   Her şey Suriyelilerin İstanbul’a yerleşmesiyle başlıyor. Yasa veya yasa dışı yollarla Suriyelilerin İstanbul’a akın etmesi sonucu herhangi bir önlemin alınmaması  İstanbul’u vatandaşların tepkisine neden oldu. Vatandaşlar yaşadıkları mahallelerde kendilerini güvende his etmediklerini dile getirdi.
 
 Savaş mağduru insanlara yardım etmek elbetteki istediklerini ve imkânları dâhilinde yardım ettiklerini söyleyen İstanbullular, ancak Suriyeli mülteci sayısının her geçen gün çok hızlı arttığını ve kime nasıl yardım edeceklerine şaşırdıklarını dile getirdiler. Gece geç saatlerde dışarı çıkmaya çekindiklerini vurgulayan mahalle sakinleri, çocukları dışarıda oyun oynarken çok tedirgin olduklarını bundan dolayı İstanbul’a yapılan kontrolsüz göçün önüne geçilmesi gerektiğini belirttiler.
 
  Esenyurt Tokat mahallesinde yaşayan Kardelen Demir, Suriyeliler ile mahalleli arasında sık sık kavga çıktığını ve olayların her geçen gün kontrolden çıktığını söyledi. Demir’’komşumun giriş katındaki evinde kiracı olan Suriyeliler iki aydır kiralarını vermiyorlarmış, komşumun eşi kirayı istemeye gidiyor. Ev sahibi ile Suriyeliler tartışıyor, Suriyeliler komşumun eşine işkence yaparak ‘’makat’’ bölgesine hortum sokup içine su boşaltarak şişirip ve patlatıyorlar. Olaydan sonra kaçan Suriyeliler cinayeti Türklerin içini temizlemek için yaptık demişler’’iddiasında bulundu. Kontrolsüz göç sonucu çok vahim sonuçların oluşabileceğini söyleyen Turizm işletmecisi Ferhat Ilgaz ‘’İstanbul da yaşam koşullarının iyi olduğunu duyan herkes buraya akın ediyor. Ancak gerçeğin böyle olmadığını görenler hayal kırıklığıyla birlikte iş bulamayınca dilencilik yapıyor veya insanların mallarına zarar veriyor’’şeklinde konuştu.
 
 
 
SURİYELİLER GERİ DÖNMEK İSTEMİYOR
 
. Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin birçoğu geri dönmek istemiyor, kötü anılarını bir kenara bırakıp, yeni hayatlarına alışmaya çalışıyorlar. Bu da onların Türkiye'de ki varlığının geçici olmadığını gösteriyor. Ucuz iş gücü olarak görülen Suriyeliler işverenler tarafından tercih edilen eleman durumunda.
 
  Suriye’den mülteci olarak Türkiye ye sığınan Ali pasaportu olmadığı için kaçak yollarla geldiğini belirtti. İstanbul da yaşam koşullarının iyi olduğunu düşünerek gelen Suriyeli Ali,’’savaş ortamından kaçarak ailemi yanıma almadan tek başıma İstanbul’a geldim. Ben diğer birçok savaş mağdurundan daha şanslıyım iş bulup perişan olmadım. Ailemi yanımda getirseydim burada bizde diğerleri gibi sokaklarda olurduk. Ailemle sürekli görüşüyorum iyiler şimdilik, en kısa zamanda onları da yanıma almayı düşünüyorum. İşim iyi ve yanında çalıştığım insanlar bana çok iyi davranıyor’’şeklinde konuştu.
 
  Suriye’den Kalabalık bir aile ile İstanbul’a gelen Asıma, çok kalabalık oldukları için ve çocuklarının küçük olmasından dolayı kimsenin işe almadığını kendilerine ev kiraya vermediğini dile getirdi. Asıma,’’ben dilencilik yapmak istemiyorum, insanları rahatsız edip para istemek beni üzüyor. İnsanların beni dışlaması bana hor gözlerle bakması beni rahatsız ediyor ama başka çarem yok.Eşim savaşta öldüğü için çocuklarımla yalnız başıma  ortada kaldım.Akrabalarımla birlikte İstanbul’a geldim onların da durumu aynı bizim ki gibi sadece bir kişi çalışıyor ve kazandığı para bize yetmiyor.İnsanlardan yardım istemekten başka çaremiz kalmadı.Suriye’ye dönmek istemiyoruz burada düzenli bir hayat kurup savaştan uzak yaşamak istiyoruz’’dedi.
 
 
 
 
  
Editör: TE Bilisim