M.Selim Gökçen, konu ili ilgili Güney Hakimiyet’e yaptığı açıklamada, turistlerin Mardin’i ilginç mimarisi nedeniyle ziyaret ettiğini söyledi. Mardin’e gelen yaklaşık birbuçuk milyon turistin büyük bölümünün İstanbul çıkışlı olduğunu belirten Gökçen, bundan esinlenerek İstanbul’a atölye açtığını anlattı.

Dört ay gibi kısa bir sürede vatandaşların ilgisinin kendisini yarına güvenle bakma konusunda umutlandırdığını vurgulayan M.Selim Gökçen, Mardin ve Midyat’ta taş ile ilgili bütün özelliklerin aynen İstanbul’da da kullanılacağını ifade etti. Gökçen, villa, camii, saat kulesi, çeşme, durak, mezar, şadırvan, çiçeklik, korkuluk yapımında kullanılan Mardin Taşı’nın özelliklerini anlatırken şunları söyledi:

“Binlerce yıldan beri kullanılan Mardin Taşı, doğal gözeneklerinden dolayı izolasyon görevi yaparak ısıyı muhafaza eder. Bulunduğu ortamı yazın serin kışın sıcak tutar. Doğan taşlar anti bakteriyel özelliklerinden dolayı bakteri barındırmaz. Sıfırın altında 40 dereceye kadar olan ortamlarda dayanıklılığı test edilmiştir.”

Mardin taşının istenilen ebatta kesilerek yapılarda, sanat eserlerinde ve süs işletmeciliğinde kullanıldığını hatırlatan Gökçen, “Taşların sahip olduğu bu cazip özellik, yörede inşa edilen binalarda yapı malzemesi olarak itibar görmesini sağlayan önemli nedenler arasında yer almaktadır. Mardin Taşı, yakın zamanda dış pazarda, istenen ve antik görüntü veren özelliğinden dolayı çok talep görmektedir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim