Kurban Bayramı’nın en ilginç görüntüleri kurbanlık alımındaki pazarlıklar sırasında yaşanır. İstenilen fiyata ulaşana dek sıkılan eller bazen dakikalarca usanmadan sallanır.

İstanbul’da, Kurban Bayramı dolayısıyla ilçe belediyeleri tarafından kurban kesim ve satış yerleri belirlendi. Fatih İlçesi’nde, Edirnekapı’daki Hatice Sultan Mahallesi’ndeki meydan, Veledi Karabaş Mahallesi’ndeki Bala Tekkesi Sokak ve Yedikule’deki Hacı Piri mevkisi olmak üzere 3 kurban satış yeri hazırlandı. Komisyon kararına göre, Fatih’te belirlenen bu yerlerin dışında kurbanlık satışı yasak. Kurbanlıkların getirilmeye başlandığı satış yerlerinde görevlendirilen veteriner hekimler, hayvanları muayene ederek, menşe şahadetnamesini kontrol ediyor.

Scoop Image 

KLASİK MÜZİKLİ KURBAN KESİMİ

 Bayrampaşa Belediyesi de, Kurban Bayramı dolayısıyla, kapatılan Bayrampaşa Cezaevi ile ‘5’i Bir Yerde Hizmet Tesisi Kurban Fuarı’nı, kurban satış ve kesim merkezi olarak hizmete sundu. Kurban satış ve kesim merkezlerinde, satıcılar için kafeterya, ilk yardım, kantin, duş, tuvalet gibi alanlar oluşturuldu. Kurban merkezlerinde veteriner hekimler, kesim ekibi, zabıta görevlileri ve temizlik elemanları da hizmet verecek. Merkezlerde bu yıl da klasik müzik yayını yapılacak, anons sistemi, telefon kabini, televizyon ve benzeri çalışmalarla kurban satıcı ve alıcılarına yönelik kaliteli hizmet verilecek.

Şişli Belediyesi, Ayazağa Atatürk Caddesi’ndeki Hacı Şakir Fabrikası arsası, Ayazağa Mezarlık Sokak, Feriköy Lala Şahin Halk Pazarı yanı, Feriköy Yayla Mahalle Camii yanı, Okmeydanı Darülaceze arkası Pazar Sokak ve Kurtuluş Yayla Mahallesi Özden Sokağı ilçede kurban satış merkezi olarak belirledi. Gaziosmanpaşa Belediyesi, ilçede 4 kurban satış yeri belirlerken, 64’ü oto yıkama istasyonu olmak üzere 68 kesim yeri saptadı. π Zeytinburnu Belediyesi ise, Kurban Bayramı dolayısıyla Telsiz Mahallesi’nde yaklaşık 100 çadırlık kurban satış alanı belirledi.

 KÖTÜ MUAMELEYE 600 YTL CEZA

 Kurbanlık hayvana kötü muamelede bulunanlara, uygunsuz yerde kurban kesenlere ve atıklarla çevreyi kirletenlere 62 YTL ile 600 YTL arasında değişen oranlarda para cezası verilecek. Vatandaşlar, atıkların bertarafı için gerekli tedbirleri almak şartıyla kurbanını bağ veya evinin bahçesinde kesebilecek. Kurban atıklarının çöp varillerine atılmasına, kanalizasyon kanallarına dökülmesine, sokak hayvanlarının yemesi için açıkta bırakılmasına izin verilmeyecek, bu konuda camilerde vaazlar verilerek, halk bilinçlendirilecek.

 YOLA ÇIKACAKLAR, LÜTFEN DİKKAT!

 Son 5 yılda Kurban Bayramları’nda meydana gelen 5 bin 139 trafik kazasında 352 kişi öldü, 10 bin 483 kişi yaralandı. Önceki yıllarda meydana gelen kazaların nedenleri incelediğinde, kazalar genel olarak uykusuz ve yorgun araç kullanan sürücülerden kaynaklanıyor. Bu şekilde yola çıkan sürücüler bölge trafik istasyonlarında istirahat edebilir. Kurban Bayramı süresince özellikle şehirler arası yollarda 25-30 kilometre aralıkla trafik ekipleri, sürekli radar ve trafik kuralları konusunda denetim yapacak. Unutmayın, trafik kuralları hayat kurtarır. Lütfen kurallara uyun.

Scoop Image

BU BAYRAM YOKSULLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜREBİLİRSİNİZ

 Türkiye’de insani yardım amaçlı dernekler, yurt içi ve yurt dışında, Kurban Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilecek bağışlardan yapacakları yardımlarla ihtiyaç sahiplerinin yüzlerini güldürecek. Eğer kurban kesmeyi düşünüyor ama bunun kurumlar aracılığı ile yapılmasını istiyorsanız önerilerimize kulak verin.

 TÜRK KIZILAYI: Yurt içindeki vatandaşlar 260 YTL, yurt dışındaki vatandaşlar ise 200 dolar ya da 140 Euro ödeyerek Türk Kızılayı’na vekaleten kurban kestirebilecek. Kurban bedelleri, 6 Aralık Cumartesi gününe kadar ödenebilecek. Vatandaşlar, kurban bağışlarını, ‘www.kizilay.org.tr’ adresinden kredi kartıyla ya da Türkiye’nin her tarafından ücretsiz ulaşılabilen Türk Kızılayı Çağrı Merkezi’nin 168 numaralı telefonunu arayarak yapabilir. Kurban bedelleri, tüm bankaların ‘2868’ numaralı ortak bağış hesabına, PTT merkezlerinden ‘2868’ posta çeki hesabına ve kurumun tüm şubelerine başvurarak da yaptırılabiliyor.

 MEHMETÇİK VAKFI: Vakıf, kurban bedelini yurt içinde 250 YTL, yurt dışında yaşayanlar için de 200 dolar veya 140 Euro olarak belirledi. Kurban bedelleri, ‘www.mehmetcik.org.tr’ internet sitesinden kredi kartıyla 8 Aralık saat 16.00’ya kadar ödenebilecek ya da Ziraat Bankası Tandoğan, Vakıflar Bankası Hava Kuvvetleri, Halk Bankası Meşrutiyet, İş Bankası Balgat, Akbank Nenehatun, Garanti Bankası Yenişehir, Türk Ekonomi Bankası Balgat, Finansbank Necatibey ve ING Bank Çankaya şubelerindeki ortak hesap numaralarına 5 Aralık saat 17.00’ye kadar yatırılabilecek.

 TÜRK HAVA KURUMU: THK’nın kurban bedeli, 250 YTL, yurt dışındakiler için 200 Dolar veya 140 Euro olarak belirlendi. Vatandaşlar kurban bedellerini, Ankara’da THK Genel Başkanlığına ya da Türkiye’deki 472 THK şubesine de makbuz karşılığı verebilecek. Bağışlar faks yoluyla ya da PTT şubelerinden hiçbir masraf ödemeksizin 106363 nolu posta çeki hesabına yatırılabiliyor. Ankara’da yaşayan, ancak rahatsızlığı nedeniyle evinden çıkamayan ya da iş yoğunluğu nedeniyle vakit ayıramayan vatandaşlar, ‘ALO THK 310 48 40’ numaralı telefonu arayarak, kurban bedellerini, evleri veya iş yerlerinden makbuz karşılığı ödeyebilecek.

 DİYANET VAKFI: Vakıf, kurban bedelini, masraflar dahil 260 YTL, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için 200 dolar ya da 140 Euro olarak belirledi. Bağışçılar, kurban bedellerini Vakıfbank, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının bütün şubeleri ile PTT’de açtırılan ‘Türkiye Diyanet Vakfı Kurban Hesabı’na yatırabilecek. Banka şubelerinin bulunmadığı yerlerde ise en yakın il veya ilçe müftülüklerine müracaat edilebilecek. Ayrıca, ‘www.diyanetvakfi.org.tr’ sitesinden kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek.

 LÖSEV: Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) de etlerini lösemili çocuklara dağıtmak için 250 YTL bedelle kurban bağışı topluyor. Bağışlarınızı www.losev.org.tr adresinden yapabilirsiniz.

2007 yılında 1 milyon 750 bin baş koyun ve 350 bin baş sığır olmak üzere toplam 2 milyon 100 bin baş hayvanın kesildi. Türkiye’de her 6 aileden biri kurban kesiyor. Ancak bu dini görevi ve geleneği yerine getirirken sıhhi koşulları da unutmamak gerekiyor.

 Kurban bayramı İbrahim Peygamber Kur’an- Kerim’de adı geçen 28 (bazı görüşlere göre 25) peygamberden biridir. Yahudi, Hıristiyan veya Müslüman olsun, Tanrı’ya inanan herkes için İbrahim Peygamber, dini inançlar açısından, tek tanrılı dinlerin kabul ettiği en önemli peygamberlerdendir. İslami kaynaklara göre, İbrahim Peygamber, eşinin kısır olması nedeniyle bir çocuğu olmayınca Allah’a yalvarır, dua eder. Kendisinin ve eşinin yaşlı olduğu bir zamanda mucizevi bir şekilde oğlu olur. Ancak İbrahim Peygamber çocuk büyüdüğünde rüyasında onu kurban etmesi gerektiğini görür. Peygamberlerin rüyaları normal insanların rüyalarından farklı olduğundan bu bir emirdir ve İbrahim Peygamber oğlunu (Hristiyanlar’a göre İshak, Müslümanlar’a göre İsmail) kurban etmeye götürmüştür. Ancak tam oğlunu kurban etmeye davrandığında Allah’ın emriyle bıçak çocuğu kesmez. Bu esnada Cebrail Peygamber kucağında bir koç ile gelir ve İbrahim’e bu koçu kesmesi söylenir. İşte İslamiyet’in kurban geleneği de bu olaya dayanır. Bu olay Kur’an-ı Kerim’de de detaylarıyla anlatılmaktadır.

Scoop Image

KURBAN GELENEĞİ VE İSLAMİYET

Hz. Muhammed, gerek Kurban Bayramı’nda, gerekse bayram harici zamanlarda sık sık Allah rızası için kurban keserdi. Kurban Bayramı’nda kurban kesmenin amaçları; Allah’a yakınlaşmak, adanmışlık derecesini göstermek, ilâhî rızayı kazanmaktır. Dini müeyyidenin yanında kurban kesmek çeşitli vesileler ve özel günlerde yaşadığımız topraklarda ve birçok kültürde köklü bir gelenektir.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş, kurbanı, zekât verecek olanaklara sahip durumları iyi Müslümanlar’ın kesmesi gerektiğini belirterek, “Yoksulların, kurban kesme yükümlülükleri yoktur. Taksit veya kredi kartıyla borçlanarak kurban kesmek, dini açıdan doğru bir davranış değildir” diyor.

“PARA VERMEK KURBAN SAYILMAZ”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, kurban kesmeyip parasını fakirlere dağıtma şartıyla verilen paranın ‘kurban’ yerine geçmeyeceğini söyleyerek, Bu davranışın ‘vekaletle kurban değil fakir-fukaraya yardım’ olduğunu açıkladı. Bardakoğlu, vekalet veren kişilerin, kurbanın kesilip kesilmediğini mutlaka takip etmelerini istedi.

Scoop Image

KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kurban alacak vatandaşların ilk dikkat etmesi gereken konu, hayvanların kulaklarındaki küpeler ve veteriner sağlık raporu.

Küpelerin üzerindeki numaralar geçmişlerine ait bütün bilgileri içeriyor. İkinci dikkat edilebilecek konu da, tüylerin canlı ve parlak olması. Uzmanlar ayrıca sığır ve mandalarda çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşli, bakışları cansız, zor nefes alan hayvanları almamaları konusunda vatandaşları uyarıyor.

YANLIŞ KESİM ETİ HEBA EDİYOR

Türkiye Kasaplar, Besiciler Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ, vatandaşları kurbanın doğru kesimi konusunda şu sözlerle uyardı: “Hayvanın parçalanması için ölüm katılığının gerçekleşmesi ve etin soğuması gerekir. Katılaşma olmadan, et soğumadan parçalama yapılıyor. Sıcak sıcak naylon poşetlere konuyor. Et, sıcaklığı ile kendi kendisini bozuyor. Yanlış kesim ve parçalama yüzünden etin neredeyse yüzde 20’si heba oluyor.” Kurbanlık hayvanlar, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce usulüne uygun olarak kesilmelidir. Deri mutlaka zarar verilmeyecek şekilde yüzülerek tuzlanmalıdır. Her yıl bu yüzden zayi edilen tonlarca deri, ekonomimizde önemli kayıplar oluşturmaktadır.

Scoop Image

BULAŞICI HASTALIKLARA DİKKAT

Hayvanlardan insanlara bulaşabilen 200’den fazla tüberküloz, bruselloz, kist hidatik, şarbon gibi hastalıklar var. Bu hastalıklardan korunmak için hayvan seçimi kadar kesim yeri de önemli. Hayvan kesimlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan ruhsat almış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerlerde yapılması gerekiyor. Kesim işlemi tamamlandıktan sonra çevre temizliğinin yapılması, hayvanın artan parçalarının toprağa derince gömülmesi, ve kireçlenmesi hem kurban ibadetine gösterilecek saygının gereği olarak hem de sağlık kuralları ve çevre temizliği açısından önem taşıyor.

KESİLEN ET 1 GÜN SONRA YENİLMELİ

Etin kesildiği gün tüketilmemesi gerekiyor. Etin olgunlaşması yaklaşık 1 gün sürer. Etin kesildikten 1 gün sonra tüketilmesi sağlık açısından çok önemli. Etler küçük porsiyonlar halinde soğukta muhafaza edilmeli.

GECE DE KURBAN KESİLEBİLİR

 Kurban, bayram namazının kılınmasından, bayramın üçüncü günü akşamına kadar kesilebiliyor. Aydınlatma yetersizliği hata, sıkıntı ve zorluklara yol açmayacaksa gece de kurban kesilmesinde sakınca bulunmuyor.

KESİM ÇOCUKLARA İZLETTİRİLMEMELİ

 Kesim sırasında psikolojik açıdan etkilenmemeleri için çocukların kesim yerinden uzak tutulması, uzmanlara göre dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında yer alıyor.

 

BAYRAMDA SAĞLIĞIMIZI ‘KURBAN’ ETMEYELİM!

 Belediyelerin belirlediği yerler dışında kurban kesimi ve satışı yasak.

Bayramların çocuklar için ayrı bir yeri vardır. Ancak kesimler ‘küçük gözlere’ izletilmemeli.

“İstanbul’da önceki Kurban Bayramı’nın ilk günü; kurban kesmek isterken kendini yaralayan 547 kişi hastanelere başvurmuştu...”

Birçok kurum kurban derilerini toplayarak yardım amaçlı kullanıyor.

Editör: TE Bilisim