Boğaziçi kimisi 2-3 asırdır ayakta kalmayı başaran 620 yalıya ev sahipliği yapıyor. Bu çok özel mülkler çoğu zaman kimsenin ruhu duymadan el değiştiriyor. Çünkü her biri çok ünlü olan yalı sahipleri, Yalı satıyor dedirtmemek için satışın çok gizli kalmasını istiyor. İstanbul Boğazı'nın Avrupa ve Anadolu yakasında bir mücevher gibi sıralanan yalıların satışında kriz ortamı olmasına rağmen ve belki de kriz nedeniyle son dönemde adeta patlama yaşanıyor.

Yalı satışları geçtiğimiz iki ayda oldukça hareketliydi. Yaklaşık iki ay içerisinde İstanbul Boğazı'nda sessiz sedasız altı adet yalı el değiştirdi. Bunun dışında birçok ünlü işadamının da yine el altından yalısını satışa çıkardığı bildiriliyor. Bundan yola çıkarak, yalı piyasasına yönelik küçük bir araştırma yaptık. Yaptığımız bu araştırmada krizin yalı sahiplerini bayağı etkilediğini, bu yalıları kimilerine göre kelepir fiyatına satın alanları ise teğet bile geçmediğini gördük.

Alanlar ve satanlar

Yalı piyasasındaki şüphesiz en sürpriz satış, geçtiğimiz hafta Kanlıca Koyu'nda yer alan Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı oldu. Bu yalıyı Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut satın aldı. Eski sahibi Haluk Erben tarafından 30 milyon lira fiyatla satışa çıkarılan bu yalıyı Barut'un 20 milyon liradan daha ucuza aldığı ifade ediliyor. Yalı piyasasındaki son satış Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı ile sınırlı kalmadı elbet. Kanlıca Koyu'nda el değiştiren bir başka yalı da ünlü Körfez Restoran'a ev sahipliği yapan Hazım Atıf Bey Yalısı oldu. Ömer ve Suna Salur Çifti ile Alinur Salur'a ait olan bu yalının Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ'nin (ERBOSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kamil Erciyas tarafından satın alındığı bildiriliyor. Yalının 27 milyon lira karşılığında el değiştirdiği belirtiliyor.

Akkanat da yalı sahibi oldu

Geçtiğimiz çarşamba günü Küçük Bebek'te yer alan ve Çınar Otel'in kurucusu Tevfik Ercan'ın ismiyle anılan yalı, 18 milyon dolar karşılığında el değiştirdi. Yalıyı Örsan Tekstil'in sahibi olan Osman Ör satın aldı. Yine Anadolu Hisarı İskelesi'nin hemen yanı başında yer alan Köseleciler Yalısı da el değiştiren tarihi yalılar kervanına katıldı.

Evgin Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin sahibi olan Pamir Sezener'e ait olan bu yalı 5 milyon 500 bin lira karşılığında tekstil ve turizm alanında faaliyet gösteren Akkanat Holding'in sahibi Ali Akkant tarafından satın alındı. Yine Beykoz'da yer alan tarihi Yüzüklü Yalısı (Alemdar Yalısı) son iki ay içinde el değiştiren bir başka yalı oldu. Birsen Alemdar'ın varisi olduğu bu yalı 13 milyon lira karşılığında tekstil sektöründe faaliyet gösteren Dalkıran Grup'un patronu Yaşar Dalkıran tarafından satın alındı.

Yine Tarabya'da yer alan ve miras davası 16 yıl süren 131 yıllık Manas Efendi Yalısı icradan satışa çıkarılmıştı. Manas Efendi Yalısı'nı, geçtiğimiz günlerde 2 milyon 300 bin lira karşılığında Erdal Aslan Menemenlioğlu satın aldı.

Erbilgin Yalısı'na Kazak müşteri

Sessiz sedasız el değiştiren yalılar kadar bir o kadar da satışta olan yalılar bulunuyor.

Örneğin, satışta olan bu yalıların en ünlüsü Yeniköy'deki Erbilgin Yalısı. Ankaralı Erbilgin Ailesi'ne ait olan ve 100 milyon dolardan satışa sunulan bu yalıya Kazak işadamı Alik İbrahimov'un talip olduğu belirtiliyor. Antalya'daki Mardan Otel'in sahibi olan Telman İsmailov'un da arkadaşı olan İbrahimov'un bu hafta içerisinde yalıyı gezmeye geleceği ifade edildi. Erbilgin Yalısı gibi satışta olan bir başka yalı da Servotel Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan'a ait Kandilli'deki Clifton Yalısı. İsvan, bu yalıyı 13 milyon dolardan satışa çıkarmış bulunuyor.

Demet Sabancı'ya ait olan Beykoz'daki Zarif Mustafa Paşa Yalısı'nın bitişiğindeki Boğaz'ı gören Mehtabiye Köşkü de satışta. Ünlü armatör Karaman Sadıkoğlu'nun baldızı olan Rabia Çapa ve kızları Didem ve Sinem Çapa'ya ait köşk için 16 milyon dolar isteniyor.

Komili'nin komşusu da satışta

Yine satışta olan bir başka yalı da 200 yıllık bir geçmişe sahip olan Kandilli'deki Kıbrıslı Yalısı. Üç ayrı parçadan oluşan bu yalının üç ayrı sahibi bulunuyor. Yalının deniz tarafından bakıldığında sol baştaki kısmı Halis Komili'ye, orta bölümü Ümran Güngör Üzümcü'ye ve sağ baştaki bölümü ise Sedat Üründül'e ait.

Kıbrıslı Yalısı'nın satışta olan bölümü ise Ümran Güngör Üzümcü'ye ait olan orta kısmı. Yalının kendine ait bölümünü 16 milyon dolardan satışa çıkaran Ümran Güngör Üzümcü, bu satış nedeniyle annesi Ayten ve kız kardeşi Ülke Celile Üzümcü ile mahkemelik oldu. Ayten ve Ülke Celile Üzümcü, sahte belgelerle mirasa konmak ve Kıbrıslı Yalısı'nı satarak 'kaçmaya hazırlanmakla' suçladıkları Ümran Güngör Üzümcü'ye üç ayrı dava açtılar.

Fiyatlar 2 ila 65 milyon dolar

Boğaz'ın yalı konusundaki en uzman emlakçılardan birisi olan, 30 yıllık Ayıkcan Emlak'ın sahibi Yüksel Ayıkcan, parası olan için yalı yatırımının kI¢rlı bir iş olduğunu belirtiyor. Anadolu Yakası'nın en kıymetli yalılarının Vaniköy ve Kandilli'de olduğuna işaret eden, Yüksel Ayıkcan, Anadoluhisarı ve Kanlıca sonra gelir. En kıymetli yalılar bu bölgelerde. Yalılarda bahçe ve rıhtım büyüklüğü çok önemli. Yalı ve köşkler günümüz mimarisinden çok, tarihi kimliğe sahip olması ve restorasyon sırasında tarihi dokusunun korunmuş olması önemli şeklinde bilgi veriyor.

Boğaz'ın Anadolu yakasında halen satılmayı bekleyen çok sayıda yalı olduğuna işaret eden Yüksel Ayıkcan, bu yalıların fiyatının 2 milyon dolardan başlayıp 65 milyon dolara kadar çıktığını vurguluyor. Satılık yalı sayısının çokluğuna rağmen bazıları için yıllardır masaya bile oturulmadığını belirtiyor. Ayıkcan, Müşteri, kriz var diye yalıyı ucuza alırım sanıyor. Fakat ünlü yalılar için sahipleri kolay fiyat indirmiyor. 1 dönüm bahçe içinde 300 metrekare kullanımlı yalıların satışı ise kolay olur. Özellikle tekne bağlamaya uygun küçük yalılar için müşteri bulmak daha kolay şeklinde açıklamada bulunuyor.

Satışı gizli tutulan yalılar

Sarıyer bölgesindeki yalıların satışı konusunda uzman emlakçılardan birisi olan İca Gayrimenkul'ün Brokeri İclal Gürpınar, Boğaz'ın Rumeli yakasında yer alan tarihi yalıların ağırlıklı olarak Yeniköy ile Sarıyer arasında toplandığına işaret ediyor. Yeniköy'de ve Rumelihisarı'nda üç yalının satış protokollerini yaptıklarını vurgulayan Gürpınar, Bunların satışlarını da çok gizli tutmaktayız. Ayrıca Sarıyer-Yenimahalle'de el değiştirecek olan iki satılık yalımız var. Yine Sarıyer-Büyükdere'de 2'inci Mahmut döneminden kalan bir yalının satışı için çalışma yapmaktayız şeklinde bilgi veriyor. Burada şunu da belirtmekte yarar var. Bir yalı tarihi eser niteliği taşıyor ise, yalı sahibi tapudaki alım satım ve yıllık emlak vergilerinden muaf olabiliyor.
Editör: TE Bilisim