Bu farklılıktan dolayı değişik iklim hâdiseleri meydana gelir. İstanbul'u belirli bir iklimin çerçevesine sıkıştırmak kolay değildir. Marmara Denizi’nde bulunan fay kavşağındaki faylarda meydana gelen DEPREM FIRTINALARINDAN dolayı iklimi her yıl farklılık gösterebilmektedir. İstanbul’un iklimi üzerinde Akdeniz, Karadeniz, Balkanlar ve Anadolu’da meydana gelen depremlerinde tesiri bulunmaktadır.

Bu 
bölgelerden biri veya birkaçında oluşan DEPREM FIRTINALARI basıncı etkileyerek, rüzgârları meydana getirmekte; bu rüzgârlar da Boğaz'ın geçiş alanından faydalanarak İstanbul üzerinde esmekte ve şehrin ikliminde büyük tesirler meydana getirmektedir.

Bu sebeple İstanbul'un 
çevresindeki DEPREM FIRTINALARININ, basıncı etkilemesinden dolayı sert kışların yaşanması ve bunun neticesinde Boğaz'ın buzlarla kaplanması şaşırtıcı olmamaktadır. İstanbul’un çevresinde kış aylarında KESİNTİSİZ devam eden DEPREM FIRTINALARI, şiddetli soğuklar oluşturmuş, İstanbul Boğazı ile Haliç'in donmasına sebep olmuştur. Fetih öncesi İstanbul'un meşhur kışları; 401, 739, 755, 763, 928, 934, 1232 yıllarında yaşanmıştır. Fetih sonrasında ise; 1621, 1755, 1768, 1823 ve 1878 yıllarında yaşanan kışlara dâir teferruatlı bilgiler vardır. Yaşanan bu kışlarında bir düzeni olduğunu düşünerek inceleme ve araştırmalar yapıldığında düzenin ip uçlarına rastlamak mümkün olmaktadır. 


Kaynak 1:Van depremi artçılarının havayı soğuttuğu ve kar yağışını tetiklediği görülüyor.
http://www.aktifhaber.com/bitlise-kisin-yagan-toplam-kar-kalinligi-11-metreyi-gecti-578217h.htm

Kaynak 2:Depremler ve İstanbul’a yağan kar yağışlı günlerin örtüşmesi 
Kaynak 3:İstanbul Boğazı'nın donduğu yıllar:
http://www.sabah.com.tr/fotohaber/yasam/istanbul_bogazinin_dondugu_gun/29821

Kaynak 4: http://www.kadirsutcu.com/ daki inceleme ve araştırmalarım   (Kadir Sütçü Emekli Eğitimci)


Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
Editör: TE Bilisim