SP.Genel Başkanı Kurtulmuş İsrail Haddini Aştı Dedi

Uluslararası karasuları olarak bilinen bir bölgede  insani yardım gemisine karşı yapılan barbarca saldırıyı kınadıklarını belirten genel başkan Kurtulmuş İsrail'in yaptığı zulümler artık kabul edilebilir değil diyerek Türkiye başta olmak üzere dünya devletleri bu barbarlığa son vermeli dedi.

Kurtulmuş Gelecek haberler'e göre önümüzdeki süreçte İstanbul'da parti farkı gözetmeksizin geniş katılımlı bir miting yaparak İsrail'in yaptığı korsanlığı  protesto edeceklerini söyledi.

Gelişmeler Nasıl Oldu ?

İsrail komandoları, “Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Kıbrıs'ın güneyinden Gazze'ye doğru seyreden gemilere operasyon düzenledi. Operasyonda 16 şehit, 30'a yakın gazi var..

Akdeniz'de yükselen gerilim bu sabaha doğru İsrail'in komandolarının gemilere düzenlediği askeri operasyonla patlak verdi. İsrail askerleri denizden ve havadan yardım gemilerini abluka altına alarak operasyon düzenledi. Gemide yaşanan arbede ve İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu çok sayıda kişi öldü.

Şehit  sayısının 16, gazi sayısının ise 30'a yakın olduğu iddia ediliyor.
YARDIM ÇAĞRISI

İsrail komandolarının düzenlediği opersyonda gemide mahsur kalanlar yardım çağrısında bulunurken, İsrail askerleri gemilere asker indirmeye devam ediyor.

BAŞBAKANLIK'TA KRİZ MASASI

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere müdahale etmesi üzerine Türkiye, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gabi Levi'yi Dışişleri Bakanlığı'na çağırıyor. Türkiye'nin sert bir tepki vermesi bekleniyor. Başbakanlık'ta bir kriz masası oluşturuldu. Türkiye gelişmeyi yakından takip ediyor.

Dışişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Brezilya'dan ABD'ye geçmekte olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuyu yakından takip ederek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bilgilendirdi.

Yardım gemilerinden doğrudan bilgi akışının devam ettiği, gelişmeler hakkında arama kurtarma merkezinden kriz masasına ulaşan bilgilerin değerlendirildiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığının, kısa bir süre içinde olayla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

TEHLİKELİ YAKINLAŞMA

Kıbrıs'ın 30 mil güneyinden Gazze'ye doğru giden "Mavi Marmara" gemisi ile diğer 5 gemi, hız kesmeden İsrail'in tatbikat yaptığı alana doğru yoluna devam ederken, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı yetkilileri, gemide bulunanlara Kıbrıs açıklarında iki İsrail gemisinin kendilerine yaklaşmakta olduğunu bildirmişti.

İSRAİL KONSOLOSLUĞUNDA PROTESTO

Filistin'e insani yardım götüren gemilere operasyon düzenlendiği haberi, İsrail İstanbul Konsolosluğu önündeki gerginliği arttırdı. Protestocu gruptan yaklaşık 300 kişi, saat 05.00 sıralarında konsolosluğa girmek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine, göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. Polis barikatları protestocu grup tarafından dağıtıldı. Polis vatandaşlara tazyikli su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. Eylemciler polise, “Siz de müslümansınız. Biz de müslümanız. Müslüman müslümana bunu yapar mı“ diye tepki gösterdi. Protestocular oturma eylemi başlattı. Gerginlik devam ediyor.

Önce ’Komandolar girecek’ diye uyardılar

İsrail Donanması'ndan bir yetkili, “Bu nispeten basit bir görev. Görev basit ama diğer tarafın bizi kötü göstermek amacıyla elinden geleni yapacağının da farkındayız. Provokasyonlara gelmeyeceğiz” dedi. Bu açıklamanın ardından sabaha doğru operasyona başlayan İsrail askerleri gemiye girdi. 2 kişinin öldüğü operasyon sonucunda 30 kişinin de yaralandığı son gelen bilgiler arasında.

‘Ölmeye hazırız’

İngiltere’de Filistin Dayanışma Kampanyası üyesi olan Sarah Colborne, “Hiçbir silahımız yok. İnsani yardım taşıyan filoya saldırırsa İsrail’in ne duruma düşeceğini göreceğiz. Belki de bize saldırırlarsa ambargo kalkacak. Her birimiz bunun için ölmeye hazırız” dedi. Belçika Özgürlük Filosu temsilcisi Fatina Elnourabiti de, “Tek amacımız ambargonun ortadan kaldırılması. Birilerinin bunu yapması gerekiyor. Korkuyorum, ama gönüllü oldum” diye konuştu.

Arızalar sabotaj mı?

İbranice yayımlanan İsrael Hayom (İsrail Bugün) gazetesinde, Gazze’ye doğru yola çıkan iki gemide meydana gelen arızaların gerisinde, filoyu geciktirmek veya yolculuğu iptal ettirme amacındaki İsrail komandolarının bulunduğu yolundaki iddialar yer aldı. İsrail ordu sözcülüğü ise söylenti olarak nitelediği bu yöndeki iddialara cevap vermeyeceğini belirtti.

Ankara'da olağanüstü toplantı

Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığında, İskenderun'daki askeri birliğe saldırı ve İsrail'in yardım gemilerine müdahalesinin değerlendirildiği bir toplantı yapılıyor.

Alınan bilgiye göre, Başbakanlık Merkez Bina'da saat 07.20'de başlayan
toplantıya, Başbakan Vekili Bülent Arınç ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay,
Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet
Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner ile ilgili
bürokratlar katıldı.

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)


Editör: TE Bilisim