İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, 2015 yılının 5 milyar 762 milyon liralık bütçenin 2 milyar 811 milyon lirasını yatırımlara ayırdıklarını bildirdi.

İSKİ Genel Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ Müdürlüğü'nün 2015 Yılı Bütçesi ve 2015 Yılı Performans Programı'nı onayladı. İSKİ'nin 2015 Yılı Bütçesi, oyçokluğuyla kabul edildi.

Bütçeyi Büyükşehir Meclisi'ne sunan İSKİ Genel Müdürü altay, içme suyu, atık su hizmetlerini, çevre ve insan sağlığını esas alarak etkin, verimli ve kaliteli şekilde yürütmeyi misyon edindiklerini belirterek, İstanbul halkından temin edilen su bedellerini vatandaşa su, atık su ve çevre yatırımı olarak kazandırdıklarını söyledi.

altay, 2014 yılında bütçenin 1 milyar 525 milyon lirasını yatırımlara ayırdıklarını ifade eden Altay, "2015 yılında 5 milyar 762 milyon liralık bütçemizin 2 milyar 811 milyon lirasını yatırımlara ayırdık" dedi.

İstanbul'un 14 milyonu aşan nüfusuyla günlük ortalama 2,5 milyon metreküp su tükettiğini ve bu yıl sonuna kadar şehre 930 milyon metreküp su vermiş olacaklarını anlatan Altay, yatırımları, artan su tüketimi ve küresel iklim şartlarına bağlı olarak, çok yönlü düşünerek planladıklarını kaydetti. Bu maksatla uzun vadeli İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak Melen Projesi'nin 1. ve 2. aşamalarını hizmete aldıklarını, Melen'in suyunu İstanbul Boğazı'nın altından geçen devasa tünelle Kağıthane'ye ulaştırdıklarını hatırlatan altay, yılın kurak geçmesine rağmen yatırımlar ve tedbirlerle İstanbulluları susuz bırakmadıklarını aktardı.



"Melen Barajı'nın 2016'nın sonunda bitirilmesi hedefleniyor"



Melen Projesi'nin 2. etabının tamamlanmasıyla İstanbulluların yıllık 307 milyon metreküp ilave su kaynağına kavuştuğunu ifade eden Altay, İstanbullulara su sıkıntısı yaşatmamak için 3 Nisan'da yapımına başlanan terfi merkezi vasıtasıyla Sakarya Nehri'nden 27 Haziran'dan itibaren su almaya başladıklarını anlattı. Bu hat vasıtasıyla 21 Ekim'e kadar Sakarya nehrinden 72 milyon 368 bin metreküp suyun İstanbul'a ulaştırıldığını belirten altay, DSİ tarafından yapımına başlanan Melen Barajı'nın ise 2016'nın sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi. altay, bu projenin tamamlanmasıyla İstanbul'un yılda 1 milyar 77 milyon metreküplük su kaynağına kavuşacağını söyledi.

İSKİ Genel Müdürü altay, Melen'in 3. Aşama Projesi'ne 2015 yılında başlamayı hedeflediklerini, ayrıca Asya yakasında İsaköy (Osmangazi) ve Sungurlu barajlarını, Avrupa yakasında ise Istrancalar'da yeni su kaynaklarını hizmete almak için çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Doğal yaşama ve çevreye zarar vermeden tünelle Rezve Deresi'nden yıllık 235 milyon metreküplük su almayı planladıklarını belirten altay, İstanbul'da nüfusun hızla artış gösterdiği Ümraniye ve Çekmeköy ile yaz aylarında nüfusu çok artan Şile ve Silivri'nin köylerinde birçok su deposunun yapımını tamamladıklarını anlattı.

Özel bir projeyle İstanbul'da yüzde 24 civarında olan kayıp-kaçak oranını düşürmeyi hedeflediklerini dile getiren altay, su havzalarını korumaya yönelik faaliyetlerinin de aralıksız sürdüğünü ifade etti.

Genel Müdür Dursun Atilla Altay, içme suyu havzalarındaki mutlak koruma alanlarını kamulaştırdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Su havzalarımızın yapılaşmadan arındırılması ve korunması için göl mutlak koruma alanlarında yaptığımız kamulaştırmayı 25 milyon metrekareye çıkardık. Göl mutlak koruma alanlarında yapılan kamulaştırma oranı 2004'te yüzde 7 iken, Ekim 2014 sonu itibarıyla yüzde 59 seviyesine ulaşmıştır. 2014 yılının 10 ayında 3,5 milyon metrekarelik bir alanı kamulaştırdık. Bunun karşılığında da hak sahiplerine 400 milyon lira ödeme yaptık. İstanbul'un doğal hazineleri olan deniz ve gölleri, atık su tehdidinden kurtaran yatırımlarımız sayesinde daha önce kontrolsüz olarak derelere, denizlere akan atık suların büyük bir kısmını şehrin kanalizasyon sistemine dahil ettik. Böylece deniz şehri olan İstanbulumuzda yeniden deniz keyfi yaşanmaya başlandı."



Atık su tüneli inşaatları

Büyükçekmece, Silivri, Selimpaşa ve Çanta ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin inşaatlarının sürdüğünü, Ataköy 2. Kademe İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi için ihale aşamasına geldiklerini anlatan altay, Tuzla, Gümüşdere, Silahtarağa, Baltalimanı ve Küçükçekmece'de ileri biyolojik arıtma tesisi yapacaklarını söyledi. Altay, Melen Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde Düzce Cumayeri ve Kaynaşlı atık su arıtma tesislerinin proje çalışmalarının devam ettiğini, bir yandan da İstanbul'dan toplanan atık suları arıtma tesislerine ulaştıracak devasa atık su tünelleri inşa ettiklerini belirtti.

İSKİ Genel Müdürü Altay, çalışmalarını şöyle aktardı:

"Beylerbeyi ile Küçüksu arasından İstanbul Boğazı'na akan atık suları toplayarak, Küçüksu Arıtma Tesisi'ne iletecek 5 kilometrelik Beylerbeyi-Küçüksu Atık su Tüneli'nin 3 kilometrelik kısmını tamamladık. Yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki Sarıyer, Çayırbaşı ve Rumelikavağı, Beşiktaş Ortaköy, Eyüp İslambey ve Beykoz dereleri tünellerinin 2,5 kilometrelik kazı çalışmalarını tamamladık. İstanbul sahillerine atık su girişini önlemek için çapı 4 metreye varan atık su tünellerinin uzunluğu 160 kilometreye ulaşmıştır. İnşası devam eden tünellerin tamamlanmasıyla da toplam uzunluk 217 kilometreye ulaşacaktır."

Yerleşim yerlerinden geçen derelerin tamamının ıslah ihalesinin yapıldığını, 139 kilometreyi bulan dere ıslah çalışmasının 36 kilometrelik kısmını tamamladıklarını ve 2015'te de yerleşim yerlerinden geçen derelerin ıslahını hızla sürdürmeyi hedeflediklerini anlatan Altay, bu yıl 105 derede temizlik çalışması yapıldığını söyledi.

İstanbul'un köylerine 770 kilometre atık su şebekesi ve 1,816 kilometre içme suyu şebekesi inşa ettiklerini, ayrıca 55 köyde "Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi" inşasını tamamladıklarını, 9 köyde de inşaat çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim