İSKİ Genel Müdürlüğü, 3 milyar 254 milyon TL olan 2010 yılı bütçesinin 1 milyar 245 milyon TL’sini yatırımlara ayırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2010 yılı bütçesini kabul etti. Meclis’e 2010 yılı bütçesi ve yatırım programı hakkında bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek iklim değişikliği kaynaklı kuraklığın boyutlarını önceden tahmin ederek, su yatırımlarını buna göre planlayabilmek amacıyla, 2010 yılında “İklim Değişikliğinin İstanbul ve Türkiye Su Kaynakları Geleceğine Tesirleri” adlı projeyi hayata geçireceklerini söyledi.

Bu proje ile su rezervlerini ve su toplama durumlarını önceden tahmin ederek ihtiyaç duyulan acil hizmet paketlerini hayata geçireceklerini belirten Mevlüt Vural, böylece doğru zamanda, doğru yere, en uygun yatırımı yapmış olacaklarını söyledi. İstanbul’un içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla Melen Projesi’nin 1. aşamasında kente yıllık 268 milyon metre küplük su kaynağı sağladıklarını, projenin ikinci aşaması olan su alma yapısı ve isale hattı tamamladığında da ilave 307 milyon metreküp su kazanmış olacaklarını vurgulayan Vural, Rezve Deresi ve Istıranca’da bulunan diğer derelerden 120 milyon metreküp suyu, Terkos’ta yapacakları 194 milyon metreküplük ilave suyu rezervuarlarında toplayacaklarını kaydetti. 3 ayrı baraj yapılacak Yaşanabilecek olası su sıkıntısına yönelik almayı düşündükleri önlemlerden bir diğerinin de 306 milyon metreküp su temini sağlayacak İsaköy, Sungurlu ve Kabakoz barajlarının inşası projesi olduğunu anlatan Vural, Yeşilcay projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan bu projenin planlama raporunun DSİ tarafından hazırlandığını, 5 yıl içerisinde 2 bin kilometre içmesuyu şebekesi, 500 kilometre içmesuyu isale hattı, 35 adet su deposu, 20 adet pompa istasyonu kurarak bu bölgelerdeki altyapı ve içmesuyu teminiyle ilgili sıkıntıları gidereceklerini ifade etti.

İSKİ’nin çevre yatırımları hakkında da bilgi veren Genel Müdür Mevlüt Vural, 2009 yılının hemen başında Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin ikinci kademesini tamamlayarak kapasitesini iki katına, 1998 yılında hizmete alınan Tuzla Biyolojik Arıtma Tesisi’nin kapasiteni de 150 bin metre küpten 250 bin metreküpe çıkardıklarını, günlük 400 bin metreküp kapasiteli Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin inşasını 2009 yılı sonunda bitirmeyi planladıklarını belirterek, “Bu tesis hizmete girdiğinde 2 milyon 500 bin kişinin atıksuyunu arıtacak ve çıkan suyun bir bölümü park, bahçe sulaması ve sanayide kullanılacak” dedi. Bütün arıtmalar ‘biyolojik’ olacak Önümüzdeki 5 yıl içinde de Avcılar, Esenyurt, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Arnavutköy ve Başakşehir bölgelerinin atıksularını arıtacak olan günlük 400 bin metreküp kapasiteli Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin yapımına 2010 yılında başlamayı hedeflediklerini anlatan Mevlüt Vural, “Küçükçekmece, Büyükçekmece, Silivri, Selimpaşa ve Çanta'da inşa edeceğimiz ileri biyolojik arıtma tesisleri ve bunlara bağlı atıksu tüneli, kollektörler ve atıksu şebekeleri ile Marmara Denizi'nin kirlenmesini önleyeceğiz. Ön arıtma tesisi olarak hizmet veren Yenikapı, Baltalimanı, Kadıköy ve Paşabahçe tesislerimizi de ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürmek için proje ve fizibilite çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

İSKİ’nin abone sayısının 4 milyon 900 bine ulaştığına dikkat çeken Vural, “Eylül ayında İstanbul’da yaşanan sel felaketi sebebiyle Ayamama Deresi’nin E5 ile deniz arasında kalan yaklaşık 4 kilometrelik kısmında ıslahına başladık. Ayrıca derenin E5 ile Başakşehir arasında kalan kısmını da acilen ıslah edilmesi lazım. İstanbul’un su ve atıksu alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Toplamda 3 milyar 254 milyon TL olan 2010 yılı bütçemizin 1 milyar 245 milyon TL’sini yatırımlarımıza ayırdık” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada İSKİ’nin 2010 yılı Analitik Bütçesi ile dış kredi temini hakkındaki teklifi oybirliğiyle kabul edildi. İSKİ’nin 2010 yılı performans programı, yatırım programı ve idarenin nakit durumunun yeterli olmadığı durumlarda Hazine’nin garantisi olsun ya da olmasın 50 milyon TL kredi olarak yurtiçi bankalardan borçlanabilmesine ilişkin teklif ile 2010 yılı İSKİ tarife teklifi de oy çokluğuyla kabul edildi.

Editör: TE Bilisim