Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,yeni yapılar yerli halkı barındırmıyormu barındırmıyor mu ?

Panelin Moderatörü Salih Zeki Durmuşoğlu ilk sözü Kadıköy Belediye başkanı Aykurt Nuhoğlu’na verdi. Başkan Nuhoğlu şunları söyledi “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sahip olduğu yetkiler yönünde yerel yönetimlerin elini kolunu kitlemiş durumdadır. Kadıöy Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm halk odaklı olduğu halde  orta vadede burada eskiden beri yaşayanlar residans tabir edilen yerlerde yaşamaları kolay değil.  Ak Parti nerede bir kamu malı buluyorsa gözünü oraya dikmiş durumda.

Haydarpaşa garı ve arkasındaki arsayı hükümet seçimden hemen sonra 15 milyar dolara satmak üzere arayışlara girmiş durumda olduğunu biliyoruz. Oysa Bizans ve Osmanlı burada bin sene hüküm sürdüğü halde hiç birisi burayı satmayı düşünmemişken AKP hükümetleri artık satacak bir şey bırakmadığı için gözünü tarihi mekanlar ve etrafında bulunan yerleri satmaya dikmiş. Haydarpaşa garı  ve arkasındaki değerli araziyi sattırmamak bu halkın  görevi olmalıdır" 
dedi.

Prof.Dr. İclal Dinçer kentsel dönüşüm 1999 depremi ile gündeme geldi…     

Prof.Dinçer slayt eşliğinde yaptığı sunumda her ne kadar kentsel dönüşüm 1999 Marmara depremi ile gündeme gelmiş isede İstanbul gibi şehirlerde arsaların değerlenmesi ve yeni arsaların olmaması nedeni ile mevcut yapıların yıkılıp yerine daha sağlıklı ve büyük yapıların yapılması da etkili ol muştur dedi.

Hükümetin kentsel dönüşüm ile alakalı  bazı bakanlıklara istisnai yetkiler vermesi yerel yönetimlerin elini kolunu bağlamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir yerleşim yerini Rezerv alanı ilan etmesi demek Tapunuzun işlevsiz kalması demektir. Kamu kentsel dönüşüm konusunda müteahhit ve halkı bir araya getirmiş durumdadır. İngiltere'nin dönüşüm konusunda yaptığı çalışmalardanda örnekler veren Prof.Dr.İclal Dinçer Türkiye 'de kentsel dönüşümün doğru yapılmadığını iddia ederek hükümetin bu konuda yetersiz kaldığını söyledi.

Prof.Dinçer sunumunu kentsel dönüşümün en önemli özelliği daha önce orada ikamet eden vatandaşların hiç bir yere gitmeden  mevcut yerlerde yaşamalarını sağlayacak tedbir ve hükülerin kamu tarafından sağlanması gerektiğini ifade etti.

Mimarlar odası temsilcisi B.Kaan Yılmazsoy Torba yasa meslek odalarının etkisini azaltı 

Mimarlar odası temsilcisi B.Kaan Yılmazsoy'da yaptığı sunumda hükümetin kentsel dönüşüm projelerini eleşirdi. Mezarlıkların bile özelleştirilmek istenmesinin gündem de olduğu günler yaşandığını söyleyen
Yılmazsoy Üsküdar ve Zeytinburnu'nda aynı kentsel dönüşüm olamaz her yerin kendne ait özellikleri var Kenstel dönüşüm yapılırken de yerlerin özelliklerine göre yapılması yararlıdır dedi. Zeytinburnu'nda kendi kendisine  yıkılan Huzur apartmannı ve Van deperimi sonrası sağlam raporu verilen Bayram Otelin yıkılıp 30 kişinin hayatını kabetmesi işlerin Türkiye'de nasıl yapıldığına  en güzel örnek olduğunu ifade ederek sunumunu tamamladı.  

En sert ve hararetli konuşmayı Yrd.Doç.Çidem Şahin Yaptı            

                                      
Konuşmasında Ak Parti Hükümetinin yaptığ yasa ve çalışmaları yerden yere vuran Yrd.Doç Dr.Çiğdem Şahin CHP'nin de daha çok şey yapması gerektiğini ifade ederek gerejirse vekiller meclisin kapısında yatmalı ve halkın can ve mal güvenlğini tehlikeye atan yasaların çıkmaması için  çalışması gerektiğini iddia etti. "AKP" iktidarı parça parça çıkardığı yasaların işe yaramadığını görünce 6306 sayılı yasa ile mal sahipelerinin elini kolunu bağladığını iddia etti.  Şahin'in CHP yöneticilerini elşetirmesine meclis  üyesi İlkay Biber CHP
 Millevekilleri Prof.Dr.Hakluk Eyidoğan ve Aykut Erdoğdu bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor biz de meclis üyeleri olaral kendi ilçemizde elimizden geleni yapıyoruz CHP'nin bu konuda çalışmadığını söylemek çok doğru değil dedi.

Moderatör ve SDD.nin yönetim kurulu üyesi Salih Zeki Durmuşoğlu'da şunları söyledi

Bu ülkenin yurttaşları olarak birbirimize saygılı olmak zorundayız. Hükümet çıkardığı yasalarla halkı zora sokmak değil yaşamlarını kolaylaştırmak zorundadır dedi. Panel katılımcıların soru cevap  bölümü ile bitti.
 
Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim