Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl 98 bin 451 işçinin işine toplu şekilde son verildi. Küresel ekonomik krizin olumsuz yansımalarıyla bu yılın ilk üç ayında yaşanan toplu işten çıkarma sayıları ise geçen yılın yarısına yaklaştı. Ocak, Şubat ve Mart aylarında 40 bin 747 işçinin işine toplu olarak son verildi.

Önceki yılın aksine Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Trabzon, Van ve Sivas ile buralara bağlı bölgelerde yılın ilk 3 ayında benzer bir uygulamaya gidilmedi.

Ocak, Şubat ve Mart aylarında en çok toplu işçi çıkarma 14 bin 100 ile İstanbul ve bağlı bölgelerde yaşandı. İstanbul'u 6 bin 764 kişiyle İzmir, 3 bin 590 kişiyle Edirne, 3 bin 306 kişiyle Kocaeli, 3 bin 288 kişiyle de Bursa izledi.

Türk-İş'in, toplu işten çıkarma verilerine ilişkin değerlendirmesinde, toplu işten çıkarmaların 10 ve daha fazla işçi çalıştırılan yerler için söz konusu olabildiğine işaret edildi.

Türkiye'de iş yerlerinin yüzde 90'ının, 10 ve daha az işçinin çalıştığı iş yerlerinden oluştuğuna dikkat çekilen değerlendirmede, "Bazı işverenler toplu işten çıkarmayla ilgili yükümlülüklerden kaçınmak için işten çıkarmaları 9'arlı gruplar halinde yapma yoluna gitmekte, bu da verilere yansımamaktadır. Yine 10 ve daha az kişinin çalıştığı toplam iş yerlerinin yüzde 90'ının dışarda kalmasına rağmen toplu işten çıkarma rakamlarının ulaştığı sayılar endişe vericidir" denildi.

Editör: TE Bilisim