İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü; kültür ve sanat hayatımıza katkılar sunan önemli şahsiyetleri hatırlamaya ve hatırlatmaya devam ediyor. İBB Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü; Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bakırköy Anadolu Lisesi ve Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) ile birlikte akademisyen, yazar ve sosyal psikoloji profesörü Erol Güngör’ü özel bir etkinlik ile yâd edecek. 

 

“Türk’ün Fikir Kalelerinden Erol Güngör” adlı program, 10 Nisan Pazartesi günü Bakırköy ilçesindeki İBB Cem Karaca Kültür Merkezi’nde yapılacak. Program kapsamında yapılacak olan panelin moderatörlüğünü Harun Yöndem üstlenirken; medya-iletişim uzmanı ve sosyolog     Prof. Dr. Edibe Sözen, gazeteci ve yazar Üstün İnanç ile İLESAM İstanbul Şube Başkanı sosyolog Cafer Vayni konuşmacı olarak katılacak. Panelistler, Erol Güngör’ün hayatı, kişiliği, eserleri ve düşünceleri hakkında katılımcıları bilgilendirecek.

 

Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek etkinlik, 13.00’te başlayacak.

 

Erol Güngör kimdir?

 

Erol Güngör, 25 Kasım 1938’de Kırşehir’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kırşehir'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden 1961 yılında mezun olduktan sonra tecrübî psikoloji kürsüsünde asistan oldu. Bu dönemde yeni bir bilim dalı olan sosyal psikolojiye yönelen Güngör, bu disiplinin önemli eserlerinden Krech ve Crithfield'in "Sosyal Psikoloji" kitabını Türkçe’ye çevirdi. 1965'de “Kelâmî (Verbal) Yapılarda Estetik Organizasyon” adlı teziyle doktor oldu. 1966'da Amerika’ya giden Güngör, burada Colorado Üniversitesi’nin "Davranış Bilimleri Enstitüsü"nde milletlerarası bir ekibin araştırmalarına katıldı. “Şahıslar Arası İhtilafların Çözümünde Lisanın Rolü” konulu teziyle 1970 yılında doçent oldu. Akademik çalışmalarının yanı sıra Türk Yurdu, Hisar, Türk Birliği, Töre, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü, Milli Eğitim ve Kültür, Milli Kültür, Toprak ve Diriliş dergileri ile Millet, Her Gün, Yeni Düşünce, Yeni Sözcü, Yol, Ayrıntılı Haber, Yeni İstanbul ve Ortadoğu gazetelerinde yazılar yazdı. 1974-1977 yılları arasında Ortadoğu gazetesinin başyazarlığını yaptı. Devlet Planlama Teşkilatı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı’nın çeşitli komisyonlarında görev alan Güngör, 1978 yılında "Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar" adlı teziyle profesör oldu. 1982 yılında Konya Selçuk Üniversitesi’ne rektör olarak tayin edilen Erol Güngör, 24 Nisan 1983’te geçirdiği kalp krizi sonucunda kırk beş yaşında vefat etti.

 

Editör: TE Bilisim