İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, eserleriyle kültür sanat hayatımıza katkılar sunarak yeni nesillere yol gösteren değerli isimleri unutmuyor. Bu kapsamda özel programlar hazırlayan İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) ile birlikte bu ay eğitimci ve yazar Emin Işık’a saygı gecesi düzenleyecek.

 

“Emin Işık’a Saygı Gecesi” programı, 13 Aralık Salı günü İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Program kapsamında gerçekleşecek olan panelde, kırk yıla yakın eğitimcilik hayatında birçok öğrenci yetiştiren ve hâlâ ilmî çalışmalarına devam eden Emin Işık’ın hayatı, kişiliği ve mesleki yaşamı konuşulacak. Moderatörlüğünü Uğur Canpolat’ın yapacağı panele;

Prof. Dr. Mustafa Tahralı, Dr. Metin Eriş ve Sadık Yalsızuçanlar konuşmacı olarak katılacak. Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek etkinlik, 19.00’da başlayacak. 

 

Emin Işık kimdir?

 

Emin Işık, 1936 yılında Hatay’ın merkez ilçesine bağlı Karmanca köyünde dünyaya geldi. Emin Işık, ilkokulu Demirköprü Köyü İlkokulu’nda okudu. İlkokuldan sonra iki yıl Antakya Kur’ân Kursu’nda eğitimine devam etti ve orada hafızlık yaptı. Daha sonra ortaokulu Adana’da, lise öğrenimi ise İstanbul’da İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. Emin Işık, İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nden 1964 yılında mezun oldu. Dört yıl kadar İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde meslek dersleri öğretmeni ve idareci olarak görev yaptıktan sonra açılan asistanlık imtihanını kazanarak İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’ne girdi. Burada Kur’ân İlimleri ve Tefsir Anabilim Dalı’nda Ebubekr İbnu’l Enbârî’nin “Kitâbu’l-Vakfi ve’l-İbtidâ” adlı eserinin edisyon kritik çalışmasını yaparak yayına hazırladı. YÖK kanununun yürürlüğe girmesiyle Marmara Üniversitesi’ne bağlı İlahiyat Fakültesi’ne dönüşen bu kurumda önce doktor, ardından yardımcı doçent olan Emin Işık, 2001 yılında emekli oldu. Emin Işık,  yüzden fazla ilmî makale ve ansiklopedi maddesi kaleme aldı. “Celâl Hoca Hayatı ve İlmî Şahsiyeti”, “Devleti Kuran İrade”, “Kur’ân’ın Getirdiği” ve “Belh’in Güvercinleri” Işık’ın yayınlanmış eserlerinden bazılarıdır.  Evli ve iki çocuk babası olan Işık, ilmî çalışmalarını evindeki özel kütüphanesinde sürdürüyor.

Editör: TE Bilisim