Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar akademisi öğrencileriyle bir araya gelerek, ‘Geleneksel Sanatların Misyonu’ konulu seminer verdi.

‘SANAT AŞK MESELESİDİR’


Seminerde, sanatın bir aşk meselesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Subaşı, ‘Sanat delice bir şeydir. Akıllı işi değildir. Sevgi geleneksel sanatların baş şartıdır. Bilgi, sevgiyle gelişir. Geleneksel sanatla ilgilenen bir kişi, kendi sanat tohumunun içindekileri bilmek zorundadır. Mehmet Akif’ten, Ziya Paşa’dan haberi olmalıdır bu kişilerin. Birikimi anlamadan geleceğe bir şeyler taşımak zordur.’ diye konuştu.

‘SANATKAR POZİTİF ADAMDIR’

‘Sanatkar muhatabına sürekli merhaba diyen bir çehreye sahip olmalıdır. Sanatkar; pozitif adamdır. Geleneksel sanatlar alanında çalışanların misyonu böyle olmalıdır.’ diyerek, sözlerine devam eden Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, sanatkarların dertli de olsa pozitif enerji vermesinin önemli olduğunu ifade etti.

‘SİNAN, KENDİNE BİR TÜRBELİK BİLE YER AYIRMADI’

Sanatın ulvi bir amacın aracı olarak icra edilmesi gerektiğini belirten Subaşı, konuyu Mimar Sinan’ın yaşamından bir kesitle örnekleyerek, ‘ Mimar Sinan’ın yaptığı Süleymaniye Camii’nin mimarisi seccade gibidir. Öyle ki cami açılışında Kanuni Sultan Süleyman kendisine anahtarları uzatarak, açılışı onun yapmasını istemiştir. Sinan da caminin süslemelerini yaparken gözlerini kaybeden dönemin meşhur hattatı Karahisarî'ye anahtarları takdim ederek bir vefa örneği sergilemiştir. Biz de Sinan’ın ruhuna sahip olmalıyız. Pek çok başarılı mimariye imza atan Sinan kendisi için bir türbelik bile yer ayırmamıştır.’dedi.  
Editör: TE Bilisim