Anayasa paketindeki, askeri yargı ile ilgili düzenleme sonrası hükümet, Askeri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (AHSYK) oluşturmayı planlıyor. Yeni düzenleme ile Askeri yargıda da HSYK olacak.

Anayasa paketinde yer alan ve askeri yargı organlarıyla ilgili düzenleme öngören maddelerin yürürlüğe girmesi durumunda hükümet, Askeri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurumu (AHSYK) oluşturmayı planlıyor. Sivil yargıdaki gibi Askeri yargıda da, HSYK olacak.

Gazeteport'ta Yusuf Sahici imzası ile yayınlanan habere göre TBMM’de Askeri yargıya ilişkin madde ele alınırken, MHP Adana milletvekili Kürşat Atılgan, askeri hakim sınıfının TSK’da bir belirsizlik içinde olduğunu belirtti ve “Şu andaki pozisyonla, hakimlerin sicillerini vermek mümkün değildir. Çünkü Anayasa Mahkemesi ‘Komutanlar hakimlere sicil veremez’ diye bir karar aldı. Bu durum, askeri hakimlerin ve savcıların terfilerini tehlikeye sokmuştur. Belki de tüm bu işlemler için, Askeri Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu kurulması lazım’’ dedi.

TASARI HAZIRLANIYOR

Atılgan’ın eleştirilerini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise eksikliğe dikkat çekti ve “Bu kararın çıkacağı müzakerelerden anlaşılmıştı. Orada da Yüksek Hakimler Savcılar Kurulu gibi bir kurulun teşekkülü hazırlık halinde, bir sonuca ulaşmak üzeredir.’’ dedi.

Yeni Anayasa paketinde askeri yargı ve askeri hakim-savcılarla da ilgili değişiklik hükümleri bulunuyor. Buna göre, siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar da sivil mahkemelerinde görülecek. Askerî yargı organlarının kuruluşu, işleyişi, askerî hâkimlerin özlük işleri, askerî savcılık görevlerini yapan askerî hâkimlerin görevli bulundukları komutanlıkla ilişkileri, mahkemelerin bağımsızlığı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenecek.

Editör: TE Bilisim