Hükümetin hazırladığı Anayasa değişiklik taslağında, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı ile ilgili bir dizi değişiklik yer alıyor. Bakanın ve müsteşarın toplantılara katılma durumu ve oy hakkını dahi kısıtlayan taslakta, 4 üyenin cumhurbaşkanı 15 üyenin ise seçimle doğrudan getirilmesi öngörülüyor. Mevcut durumda Adalet Bakanı, HSYK başkanı olarak görev yapıyor ve her toplantıya katılarak her konuda oy kullanıyor. Değişiklikle, sadece genel kurula başkanlık edebilir hale gelen Adalet Bakanı’nın yalnız daire toplantılarına katılması ve genel kurulda oy kullanması öngörülüyor.

MÜSTEŞAR ŞARTI YOK


Yürürlükteki uygulamada Adalet Bakanı Müsteşarı'nın katılmadığı durumlarda toplantı yapılamıyor. Değişiklikle bu zorunluk kaldırılıyor. Doğal üye durumu devam ediyor ancak müsteşarın sadece bir dairede görev alması belirtiliyor. Teftiş Kurulu, mevcut durumda bakana bağlı olarak görev yapıyor. Taslaktaki değişiklikte ise Teftiş Kurulu; Adalet Müfettişleri ve Kurul Müfettişleri şeklinde ikiye ayrılıyor. Adalet Müfettişleri bakana bağlı olarak yine onun tarafından atanır hale getiriliyor. Adalet daireleri ve Cumhuriyet savcılarını idari görevler yönünden denetler hale getirilen adalet müfettişlerinin, hakim ve Cumhuriyet savcılarının yargısal işlerini denetlemesi ise engelleniyor. Kurul müfettişleri ise kurula bağlı olarak kurul tarafından atanır hale getiriliyor. Hakim ve savcıların rutin denetlemelerini yapmakla görevlendirilen Kurul Müfettişleri'nin, ilgili dairenin teklifi ve HSYK başkanının onayı ile görevlendirilmesi şartı getiriliyor. Kurul 7 üyenin tümünün katılımı ile toplanabiliyor. Yeniden incelemeye yine kurul bakıyor ve itiraz durumunda 5 yedek üyenin katılımı ile 12 kişi ile toplanabiliyor. Ayrıca yedeklerin sayısal durumu değiştirme imkanı bulunmuyor. Önerilen değişiklerde ise; Kurul 3 daire şeklinde ve belirlenen toplantı yeter sayısıyla toplanıyor. İtirazlarda ilk kararı veren üyeler dışındaki tüm üyelerin katılımı öngörülüyor ve bu heyetin verdiği karar sonucu değiştirebilir hale getiriliyor.

DENETİM KURUL ...

Halihazırda sekreterya, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Ancak düzenlemede kurula baplı bir sekreterya oluşturulması, taslakların ve işlemlerin burada yürütülmesi isteniyor. İnceleme ve Soruşturma İşlemleri bakan izni ile ona bağlı Teftiş Kurulu yoluyla yürütülüyor. Taslakta ise bu işlem, 'İlgili dairenin teklifi ve HSYK başkanının onayı ile kurula bağlı kurul müfettişlerce yürütülür' şeklinde düzenleniyor. Denetim işlerinin ise bakana bağlı Teftiş Kurulu yerine, kurula bağlı ve onun tarafından atanmış Kurul Müfettişleri'nce yapılması isteniyor. HSYK'daki Yargıtay ve Danıştay üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesi de düzenleniyor. Değişikliğe göre Yargıtay'ın 3 asıl temsilcisi korunarak 3 yedek sayısı 2'ye düşürülüyor. Danıştay'ın 2 asıl, 2 yedek üye sayısı ise 1 asıl ve 1 yedek olarak düzenleniyor. Ayrıca bu üyelerin seçiminin de kendi kurullarınca yapılması öngörülüyor.
Editör: TE Bilisim