HOCA BESTEKARLAR KONSERLE ANILDI

İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı öğretim üyelerinden oluşan Nazenin Türk Müziği Topluluğu ‘Hoca Bestekarlar ve Başöğretmen Atatürk’ adlı bir konser verdi. Topluluk, Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen konserde Küçükçekmecelilere unutulmaz bir musiki akşamı yaşattı.  

Kemençe-vokalde Nermin Kaygusuz, kanun-vokalde Ayşegül Kostak Toksoy, viyolonselde Rüya Kocamemiş, gitar-vokalde Atilla Coşkun Toksoy'un oluşturduğu Nazenin Türk Müziği Grubu, repertuarı ve performansıyla müzikseverlerin beğenisini topladı.

NAZENİN’LE MEŞKE YOLCULUK

Grubun sözcüsü Ayşegül Kostak Toksoy, konser öncesinde kısa bir giriş konuşması yaptı. Grubun mazisi ve sanat anlayışı hakkında bilgiler veren Toksoy, programın içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Toksoy, “Türk Makam Müziği’nde 20 yy. ortalarına kadar meşk adı verilen müzik öğretim sistemi çok önemliydi. Bir hoca etrafında toplanmış öğrenciler taklit ederek ve ezber yaparak eser öğrenirlerdi.

O dönemde bir musikişinas ne kadar çok bir hocayla meşk ederse o kadar çok değerliydi. Daha sonraki yıllarda modern nota sistemiyle öğretim devam etse de halen usta çırak ilişkisi demek olan meşk Türk Musikisi eğitiminde önemini korumaktadır. Bu nedenle biz de meşk silsilesinin başlangıcına sizleri götürmek istedik.” dedi.

HOCA BESTEKARLAR VE ATATÜRK

Hamamizade İsmail Dede Efendi’nin ‘Ey Büti Nev Eda’ adlı hicaz şarkısıyla başlayan konser, hoca bestekârlar Zekai Dede,  Hacı Arif Bey, Muallim İsmail Hakkı Bey,  Refik Fersan, Şefik Gürmeriç, Selahaddin İçli, Alaaddin Yavaşça, Erol Sayan gibi Türk Musiki’sinde önemli yeri bulunan isimlerin seçme eserleriyle devam etti. Hoca bestekarların eserlerini kendine has yorumuyla seslendiren Nazenin Türk Müziği Topluluğu, konserin sonunda günün anlam ve önemi dahilinde başöğretmen Atatürk’ün sevdiği birkaç eseri icra etmesiyle son buldu.

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim