Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sağıroğlu, günlük hayatta cep telefonlarının bilgisayar işlevi gördüğünü, çoğu işlemin uygulamalar vasıtasıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Telefonlarda kullanılan uygulamaların risk taşıdığına dikkati çeken Sağıroğlu, "Uygulamalar insan hayatını kolaylaştırıyor fakat bu verilerin, istenmeyen kişilerin eline geçmesi büyük 
tehditoluşturuyor. Özellikle kritik görevde çalışanların çok dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.

MÜMKÜN OLDUĞU KADAR AZ VERİ PAYLAŞIN

Kişisel bilgilerin, uygulamalar vasıtasıyla paylaşıldığını anlatan Sağıroğlu, gereksiz kullanımdan kaçınılmasını istedi. İndirilen bazı uygulamaların, başka yazılımları harekete geçirebileceğine işaret eden Sağıroğlu, şu uyarılarda bulundu:

"Bir uygulama var, sizin rehberinizi diğer kişilerle paylaşıyor. Bir başka uygulama ise mesajlarınızı veya görüntülerinizi başkalarıyla paylaşıyor. 
ABD’de pek çok ünlü sanatçının, cep telefonlarından elde edilen özel görüntüleri yayınlanıyor. Elektronik ortamlarda bir kelime dahi israf edilmiyor. Dolayısıyla bu ortamlarda tutacağımız, paylaşacağımız veriler konusunda dikkatli olalım. Mümkün olduğu kadar az veri paylaşmalıyız. Verilerin, bu ortamlarda kalıcı olduğunu unutmayalım."

TIKLADIĞINIZ ZAMAN CASUS YAZILIMLAR İNİYOR

Sağıroğlu, hayatı kolaylaştırmasının yanında risk de taşıyan uygulamaların dikkatli kullanılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Cep telefonlarından 
kredi kartı bilgileriyle uçak bileti satın alıyoruz, her türlü veriyi paylaşıyoruz. Bu çok güzel, hayatımızı kolaylaştırıyor ama bunların tehdit oluşturduğunu bilip, daha dikkatli kullanmalıyız. Kullandığımız teknolojinin özelliklerini çok iyi bilelim. Her 100 uygulamanın 87’sine erişilebiliyor. Uygulamalar, telefon rehberinize, banka hesaplarınıza, özel mesajlarınıza ve diğer bazı içeriklere başkalarının ulaşabilmesine neden olabilir. Bilmediğimiz linklere tıklamayacağız, kaynağı bilinmeyen mailleri açmayacağız. Çünkü tıkladığınız zaman casus yazılımlar iniyor. Eğer bir durumdan şüpheleniyorsak, casus yazılımın olup olmadığını kontrol eden merkezler var, onlardan yardım isteyebiliriz. Ayrıca anticasus, antivürüs gibi uygulamaları da indirip kullanırsak, internetortamındaki riskleri azaltabiliriz."

Sağıroğlu, kullanıcılardan, devletin sunduğu güvenli internet hizmetlerinden yararlanmalarını önererek, bu hizmetlerin operatörler aracılığıyla ücretsiz verildiğini kaydetti.

AA
Editör: TE Bilisim