Anayasa Mahkemesi, doktorların sadece bir kurumda mesleklerini icra etmelerine olanak tanıyan yasa maddesini iptal ederek, yürürlüğünü durdurdu.

Mahkeme, 5947 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, bazı hükümlerinin iptaline karar verdi. Buna göre bütün doktorlar muayenehane açabilecek. Yüksek Mahkeme, Kanunun 6’ncı maddesiyle, 2547 sayılı Yasaya eklenen Geçici Madde 57’nci maddenin “Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılır” biçimindeki son tümcesini de oy çokluğuyla iptal eden Anayasa Mahkemesi, tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların sadece bir sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra etmelerine izin veren yasa hükmünü oy çokluğuyla iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu. Böylece tüm doktorlar özel muayenehane açabilecek. CHP, 5947 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 11 maddesinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı. Yüksek Mahkeme, davayı dün esastan görüştü.

Yürürlük durdu

Mahkeme, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun değiştirilen 36. maddesinin 2. fıkrasının 1. tümcesinde yer alan “Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari 10 saat ders vermekle yükümlüdür” ibaresini iptal etti. Kanunun 6. maddesiyle, 2547 sayılı Yasaya eklenen Geçici Madde 57. maddenin “Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılır” biçimindeki son tümcesinin ve tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların sadece bir sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra etmelerine izin veren hükmünün iptal edilmesiyle bu konulardaki yürürlük de durmuş oldu. Anayasa Mahkemesi doktorların tam gün çalışmasının Anayasa’ya aykırı olmadığına da karar verdi.

Döner sermayede iptal talepleri reddedildi

Anayasa Mahkemesi, Yasanın 4’üncü maddesiyle, 2547 sayılı Yasa’nın 38’inci maddesinin değiştirilen birinci fıkrasında yer alan “Yükseköğretim Kurulu, bağlı birimleri ve Üniversitelerarası Kurul ile Adli Tıp Kurumunda görevlendirilenler hariç olmak üzere bu fıkra uyarınca görevlendirilenler döner sermayeden yararlanamaz” biçimindeki son tümcesinin iptal istemini oy birliğiyle reddeden Mahkeme, 4’üncü maddeyle, 2547 sayılı Yasanın 38’inci maddesine eklenen 2’nci fıkranın “Ancak bu görevler, öğretim elemanının bu Kanundan kaynaklanan mesaisini aksatmayacak şekilde yürütülür” biçimindeki son tümcenin de iptal istemini reddetti.

Editör: TE Bilisim