Hayat kurtaran” projede ikinci adım
 
 
Esenler Belediyesi ve İstanbul Ticaret Odası’nın ortaklaşa yürüttüğü “Yüzde 100 Hayat- Madde Bağımlıları Rehabilitasyonu ve Meslek Edindirme Projesi”nin ilk etabında 44 genç kurtarıldı. Projenin ikinci etabının protokolü, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ile İTO Başkanı Murat Yalçıntaş arasında imzalandı.


Esenler Belediyesi ile İTO ortaklaşa yürüttükleri çalışma ile kanayan toplumsal bir yaraya parmak basıp, en önemli sosyal projelerden birisine imza attılar. İki kurum el ele vererek, son yıllarda sayıları artan ve toplumun huzurunu bozmalarıyla gündemden düşmeyen madde bağımlısı gençlerin ve ailelerinin ellerinden tuttu. Bir şekilde bu illete bulaşmış çocuk ve gençleri, cezai müeyyidelerden ziyade sağlığına kavuşturup, meslek ve iş sahibi yaparak topluma kazandırmayı amaçlayan “ % 100 HAYAT” projesinin ilk etabı tamamlandı. Geçtiğimiz Mart ayından bu tarafa Esenler’deki 100 madde bağımlısı gencin tedavi, rehabilitasyon ve mesleki eğitimi tamamlanıp, iş sahibi ve yeniden hayata tutunmaları sağlandı. 
 
İlk etabı başarı ile tamamlanan ve beklenenin üzerinde verim alınan projede, dün yeni bir sayfa daha açıldı. Şimdi sıra, ilçedeki diğer madde bağımlılarının hayata kazandırılmasında.  İkinci bir % 100 Hayat projesi, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen bir basın toplantısı ile Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş arasında imzalandı. Basın toplantısı, projenin tanıtımının yapıldığı kısa bir film gösterimi ile başladı. Daha sonra İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş bir konuşma yaptı. Geçen Mart ayında projeye start verdiklerini hatırlatarak sözlerine başlayan Yalçıntaş, “İTO olarak sosyal sorumluluk projelerine büyük önem veriyoruz. 2010 yılına (Ocak ayının ikinci haftasında) Sayın Devlet Bakanımız Selma Aliye Kavaf Hanımefendi'nin de katıldığı bir sosyal sorumluluk projesiyle başlamıştık. % 100 Hayat gibi çok önemli bir projemizin ilk etabı da, bu yıl içinde 8 aylık bir sürede başarıyla tamamlandı. Ve bu yılın kapanışını da yine bir sosyal sorumluluk projenin sonuçlarını ve yeni etabının başlangıcı ile kapatıyoruz” dedi. 

İstanbul’da 5, Türkiye genelinde de 13 okul yaptırdıklarını, 15 tarihi çeşme ve bazı tarihi yapıların restorasyonunu gerçekleştirdiklerini anlatan Yalçıntaş, “Biz İTO olarak ülke ekonomisi ile yakından ilgilendiğimiz gibi bu tür sosyal sorumluluklarımızı da yerine getiriyoruz.  Bu anlayıştan hareketle Esenler Belediyesi ile birlikte % 100 Hayat Projesi’ni başlattık. Ve bugün gelinen noktada dünya standartlarının üzerinde bir başarı yakalandı.

Bu yüzde 44’lük başarı, çalışma arkadaşlarımızın bu işe yüreklerini, samimiyetlerini ve sevgilerini ortaya koyduklarını gösteriyor. Emeğini, sevgisini, yüreğini, inancını ortaya koyan tüm arkadaşlarıma başarılar dilerim. Esenler Belediyesi’nin uygulamasını pilot bölge olarak kabul edip, diğer belediyelerin de aynı projeyi uygulamalarını temenni ediyorum” dedi. 

Hayali gerçekleştirmenin hazzındayız 


Daha sonra söz alan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, yaklaşık 8 aydır Esenler’de uygulanan % 100 Hayat Projesi ile ilgili bilgi verdi. Geçtiğimiz Mart ayında, projenin başlangıcında bu aynı salonda yapılan basın toplantısında bir hayalden söz ederek işe başladıklarını söyleyen Göksu, “Bugün o hayalimizin gerçekleşmiş olmasının hazzı ile karşınızdayız. Hem de başarı oranın dünya standartlarının üzerinde bir oranla gerçekleştirmiş olarak buradayız” dedi.

 Madde bağımlısı dendiğinde herkesin bir ürperdiğini, korktuğunu söyleyen Başkan Göksu, “Maalesef, kimimizin kardeşi, kimimizin arkadaşı, kimimizin evladı, kimimizin yakın bu illete bulaşmış durumda. Gittikçe toplumsal bir sorun haline gelmeye başlayan bu yarayı, bir kişinin veya bir kurumun sarması mümkün değil. Bu sorun, toplumsal bir seferberlik halinde çözülebiliriz” diye konuştu. 


44 genç kurtarıldı

Esenler sokaklarını gezerken özellikle bayanların “Başkanın tinerciler ve baliciler yüzünden parkları kullanamıyoruz” yakınmaların kendisini bu problem üzerine eğilmeye yönelttiğini anlatan Göksu projenin devamını şöyle anlattı: “Mutlaka bu sorunun da bir çözümü olmalı diye düşünerek yola çıktık. Esenler Kaymakamlığımız ve Emniyet Müdürlüğümüzün de desteği ile önce ilçedeki madde bağımlılarını tek tek tespit ettik. İlçemizde kayıtlı ve kayıtsız yaşları 8-45 arasında değişen 250 adet bağımlı tespit ettik. Psikologlarımız bu aileleri evlerinde birebir ziyaret ettiler. Projemiz kendilerine anlatılıp tedaviyi kabul etmeleri sağlandı. Bunlar sıra ile özel ve kamu hastanelerinde tedavi ettik. Rehabilitasyonlarının ardından işe ihtiyaçları olanları işe yerleştirdik. Meslek öğrenmeleri gerekenleri kurslara tabi tuttuk. 100 çocuk ve gencimizi bu süreçten geçirdik. Bunlardan 44 tanesi bir daha dönmemek üzere bu illetten kurtuldu. 12 kişi de bu beladan kurtulmak için çevresini değiştirdi, Esenler’den başka yere taşındı. Yine 8 tanesi de kendi beyanlarına göre kullanmıyor ama bizim psikologlarımıza göre kullanıyor”. 

Başarı oranı % 44


Bütün mücadelelere rağmen proje kapsamında bulunan 21 yaşında bir gencin hayatını kaybettiğini belirten Belediye Başkanı Göksu, “Madde bağımlılığı tedavileri başarısında dünya ortalaması yüzde 8’lerde. Bizdeki başarı ise şu anda yüzde 44. Dünya ortalamasının yaklaşık 5 katı. Projemizin ikinci diliminde kalan 150 çocuğumuz var” dedi.

 STK’lardan destek


Projenin 2 önemli ayağının olduğunu, bunlardan birinin kişinin tedavi ve rehabilitasyonu, ikincisinin de aile ve sivil toplum dayanışması olduğunu dile getiren Göksu, “İlçemizdeki 3 sivil toplum kuruluşu bizim bu 100 gencimizi paylaştı, bünyesine aldı. Onların toplumsal hayata adaptasyonları için kendi üyeleri, kendi çocukları gibi sahiplendiler” dedi.

Ötelersek çözemeyiz

Şu anda ülkemizdeki madde bağımlılığının kontrol edilebilir seviyelerde olduğunu da anlatan Göksu, “Bu soruna bir seferberlik halinde el atmalıyız. Eğer problemi ötelersek kurtarma ihtimalimiz çok azalır. Bu anlamda basınımıza da büyük görev düşüyor. Bu tür projeler kamuoyunda duyuruldukça ilgilenen ve uygulayan kurumlar da çoğalacaktır” şeklinde konuştu.
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, konuşmasına, gece-gündüz demeden kendi çocukları gibi madde bağımlıları ile uğraşan Sağlık İşleri Müdürü Mustafa Uzun, Esenler Kaymakamlığı, Esenler İlçe Emniyet Müdürlüğü ile İstanbul Ticaret Odası başta olmak üzere projeyi katkısı olan herkese teşekkür ederek son verdi.


Daha sonra projenin ikinci etabını oluşturan ve bir yılı kapsayan protokol, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu ile İTO Başkanı Murat Yalçıntaş arasında imzalandı.

Yılmak yok

Daha sonra gazeteciler Yalçıntaş ve Göksu’ya proje ile ilgili sorular sordular. Proje dahilinde tedavi edilen ancak sonradan tekrar kullanmaya başlayan madde bağımlılarla ilgili bir soruyu cevaplandıran Belediye Başkanı Göksu, “Onların peşini bırakmayacağız. Onları kurtarmak için elimizden geleni yapacağız. Bir daha, bir daha kapılarını çalacağız, yılmak yok” dedi.
Projenin maliyeti ile ilgili bir soruyu cevaplandıran Yalçıntaş da, “Proje ile hayat kurtarıyoruz. Hiçbir şey insan hayatı kadar önemli değildir. İnsanın hayatı para ile ölçülmez. Ne kadar gerekiyorsa o kadar maddi destek verdik. Bu arada her kurum ve kuruluş kendi çapında bu projeye destek olabilir. Bir kişi bile kurtulsa yeter. Herkesin kendine göre yapabileceği katkı vardır” şeklinde konuştu.


Başka bir soru üzerine Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Yeni madde bağımlıları çıkmaması için her türlü önleyici tedbirleri alıyoruz. İlçedeki tüm metruk binaları yıktık. İlçede sosyal donatı alanlarını çoğaltıyoruz. Gençlerimize farklı sosyal alanlar sunmaya çalışıyoruz” dedi.
Toplantıda, proje kapsamında tedavi olan ve hayatları değişen Y.K. ve M. K. isimli eski bağımlılar da yaşadıkları süreçleri ve kurtulma serüvenlerini anlatıp, “Belediyenin bize yaptığını babamız yapmazdı. Projeye destek veren ve uygulayan herkese teşekkür ediyoruz. Bizi kurtarıp yeniden hayatı kazandırlar” diye konuştular.

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim