İstanbul Güngörenli işadamları, verdikleri iftarda yeni Anayasayı gündeme taşıdılar

İstanbul'da özellikle tekstil sektöründe önemli isimleri bünyesinde barındıran Güngören Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜSİAD) üyeleri, geçtiğimiz cumartesi akşamı verdikleri iftar yemeğinde Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğuna vurgu yaptılar.

İstanbul Times Haber Merkezi /Ramazan Kerpeten'in Özel Haberi

Polis Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve ulusal medyanın da ilgi gösterdiği iftar programına geniş bir katılım olurken, davetliler arasında milletvekilleri, Güngören Kaymakamı, Belediye Başkanı, dernek üyeleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri de yer aldı. Programa iştirak etmesi beklenen Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, başka bir programından dolayı iftarda yer alamadı.

Moldovalı bir öğrencinin kendine özgü Türkçesiyle sunumuyla gerçekleşen iftar programı, Kuran tilaveti başladı ve Somali’den, Orta Asya’dan öğrencilerin seslendirdiği şarkılarla renk kazandı. Program sonunda ise, programa iştirak eden parlamenterlere dernek olarak plaketler takdim edildi.

DERNEK BAŞKANI ATEŞ: YENİ ANAYASA ŞART

Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Ekrem Ateş, anti-demokratik yapıların kaldırılmasının ardından Türkiye'nin önünün açılacağını ifade ettikten sonra, yeni bir anayasaya her zamankinden çok ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Demokratik ve insani değerlere bağlı yeni bir anayasa yapılmasını çok önemsediklerini belirten GÜSİAD Başkanı Ekrem Ateş, "Yıllardır ülkemizin gelişmesine mani olan tüm anti demokratik yapılanmaları çocuklarımıza aktarmamalıyız. Bu yapılardan kurtulmalıyız. Kendine güvenen, saygı duyulan, hür bir ülke görmek istiyoruz. Bu noktada tüm fırsatları değerlendirmek gerekiyor." dedi.

Basına bilgi veren dernek yönetim kurulu üyelerinden hukukçu kökenli iş adamlarından Mehmet Katar ise, ülkenin acilen yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirttikten sonra, "Dünyadaki konjonktürel gelişmeler doğrultusunda gelecekte insanımızın daha fazla söze sahip olabilmesi için yeni bir anayasa yapılmalı. Bu anayasa bizi 21. ve 22. yüzyıla taşıyacak. Çeşitli anayasa tarifleri var. Anayasa oksijen gibi olmalı. Varlığını hissettirmeli. Yokluğuna tahammül edememeliyiz. Anayasa, hiçbirimizin önünde engel gibi durmamalıdır." diye ekledi.

Basına dernek adına bilgi veren işadamlarından müteahhit Muammer Yüksel Yavuz ise, Türk halkının bir daha darbe yaşamak istemediğini aktardı. Yüksel: "Bir daha darbelerin olmayacağını anayasa teminatı altına almamız lazım. Yıllarca TBMM'de 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazıyordu. Ancak bu ülkede bir onbaşı bile yargılanamadı. Dolayısıyla son dönemde generallerin bile yargılanabileceğini görmek ülkede demokrasi adına umut vaat edici. Bu umudun anayasa teminatı altına alınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İnternetin gelişmesiyle dünyanın köy haline geldiğini söyleyen Sanayici Mehmet Emin Akıncı da, toplumun yeni anayasayı önemsediğini, bunun için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini dile getirdi.

PARLAMENTERLER: BİZLER DE YENİ BİR ANAYASANIN İHTİYACINA İNANIYORUZ

Geceye katılan davetliler arasında yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak’a, program sonrası, GÜSİAD Başkanının konuşmasında yeni anayasaya vurgu yaptığının hatırlatılması üzerine; parti olarak da kendilerinin özgürlükçü yeni bir anayasa getirilmesinden yana olduklarını ve bunu da her yerde savunduklarını belirtti. Hükümetin “Ben yaptım” şeklinde değil de herkesin görüşünü alması gerektiğini söyleyen Toprak, “Tabii ki bazı muhalefetler olacaktır ama bunlar aşılmaz değil. Ama CHP bu konuda ön yargılı değil. Ama şahsi görüşüm, katılımcı, herkesin katılımıyla yapılacak bir Anayasanın yapılması.” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde de basına verdiği bir mülakatta CHP’nin ikinci adamı Gürsel Tekin, yeni anayasa konusunda toplumda oluşan mutabakatı 'ülke için bir şans' olarak değerlendirmişti.

Program çıkışı özel bir röportaj veren davetlilerden İstanbul milletvekili Ak Partili Bülent Turan ise, GÜSİAD’ın etkinliklerine katılmaya özen gösterdiklerini ve onların çalışmalarını önemsediklerini ve derneğin Türkiye’nin değişime katkısına inandıklarını kaydetti. Yeni bir anayasanın sadece kendilerinin değil, bütün partilerin seçim vaadi ve taahhüdü olduğunun altını çizen Turan, “Arık bütün partiler oturmalı, bu taşın altına elini koyup her alanda daha iyi bir anayasa için çalışması gerekiyor. Mevcut anayasanın, yeni vizyona uymadığına artık herkes inandı.” dedi. 

Şimdi sağ-sol bütün partilerin bir araya gelip daha kısa, daha anlaşılır, her okuyanın aynı şeyi algılayabildiği, Türkiye’yi daha ilerilere taşıyabilecek yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan milletvekili Turan: “Ben ümitliyim zira sokağa çıkığımızda insanlar açlıktan, sıkıntıdan ziyade yeni anayasayı soruyor. Zira herkesin ağzı yanmış. O yüzden de yeni bir anayasa yapacağız inşallah” şeklinde sözlerini tamamladı. 

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim