Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner’in hazırlayıp sunduğu ‘’Gündem’’ programının konuğu ''Avrupa Alevi Düşünce Derneği Genel Başkanı İsmet Abbasoğlu ,Çetiner’in sorularını yanıtladı.
 
 Derneğinizi tanıyabilir miyiz?
 
Avrupa da örgütlenme amacı olan bunla ilgili çalışmalarda bulunmak için bir araya gelen derneğiz. Bu derneğin amacı Avrupa’daki alevi toplumunun farklı bir bakış içersinde daha farklı standartlara getirmek siyasal ve kültürel anlamda birlik yaşanmasını sağlamak. Avrupa da veya Türkiye de Alevi vatandaşlarımızın kendini siyasal anlamda iyi ifade etmesini sağlamaktır dedi.
 
Birleştirici ve Bütünleştirici olmak istiyoruz
 
 Bu ülkedeki farklı etnik kökene sahip olan kültürlerle de iletişim halinde olmak istiyoruz ayrıştırmaktan ziyade birleştirici ve bütünleştirici olmak amacımız. Bize gönül vermek isteyen ve bizimle çalışmak isteyen  Sünni  hatta gayrimüslim arkadaşlarımızı kendi bünyemizde bulundurmak istiyoruz.İnsan ayrımı yapmadan ama bize saygısı olan bütün arkadaşlarımızı bünyemize almak istediklerini belirtti.

Merkeziniz Türkiye de olmasına rağmen niçin Avrupada çalışma yapıyorsunuz?
 
Avrupa da oluşum yapmamızın sebebi Avrupa dan gelen talepler sayesinde oldu.Dar kalıplar içersinde olmadan daha evrensel nitelikli çalışmalarda bulunacağız. Aleviler sadece bu dünyada saz çalan, semah dönen insanlar değildir. Siyasal,sosyal,kültürel anlamda  boşlukları doldurmasını istiyoruz.Ocak ayında yurt dışı seyahatlerimiz olacak bir den fazla ülke gezip şubeler açmayı düşünüyoruz.Avrupa’yı tercih etme sebebimiz Alevi dernekleri fazla fakat  bizim düşüncemizde bir oluşum yok bunu yaymak istiyoruz dedi.
 
Son dönemler dinin ve inanışın ön plana çıktığı durumdayız. Alevilik bir felsefedir her zaman mazlumun yanında olmuş kardeşliği ön planda tutmuştur. Bu ülkede yaşıyorsak ayrımcılık yapmadan bir birimize saygı gösterip sevmeliyiz.
 
Önümüzdeki süreçte ''Avrupa Alevi Düşünce Derneği çalışmaları’’ nelerdir?
 
İster Türkiye de İster Avrupa da Siyasi konuda ortak nokta olmak istiyoruz. Türkiye’de ki siyasal partilerle de iletişim halindeyiz görüşmelerimiz ve toplantılarımız oluyor. Avrupa da  alevi vatandaşlarımız Türkiye de siyaset yapmak istiyorsa onlar için burada toplantılar,seminerler düzenleyip bilgilendirmek hedefimiz.
 
Avrupa da Üniversite ve hastane düşünüyoruz. Derneğimizin bünyesinde kişilerin hizmet almasını istiyoruz.Bunun için planlamalar yaptık.Dilenci olup insanlardan para toplamak değil manevi ve maddi anlamada vatandaşlarımıza katkı sağlamak diyerek sözlerini tamamladı.
 
Size Nasıl Ulaşacaklar?
 
Türkiye de ki merkezimiz Bakırköy de bulunuyor bizimle iletişime geçmek isteyen toplantılarımıza katılmak isteyenleri bekliyoruz.
 
İstanbul Times Haber Ajansı/ Çağla Pekgüleç
 
    
Editör: TE Bilisim