Cumhurbaşkanı Gül, görev süresinin bitiminde yeniden aday olup olmayacağı yönündeki soruya, “Nasıl denk gelirse öyle olur, nasıl olursa benim için başımın üstündedir” dedi.

TBMM'nin açılışında yaptığı tarihi konuşmayla dikkat çeken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nahçıvan yolunda hem söylediklerine açıklık getirdi, hem de isim zikretmeden eleştirilere cevap verdi.

Türk Dili Konuşan Ülkelerin 9. Zirvesi'ne katılmak üzere dün Nahçıvan'a gelen Cumhurbaşkanı Gül, uçakta gazetecilere özetle şunları söyledi:

KÖŞK İÇİN YENİ DÖNEMDE ADAY MI? İlk kez gündeme geldiğinde de bu konulara girmeyeceğimi söyledim. Bu işlere girersem ve bunlara kafa yormaya başlarsam, görevimi yapamam. Bunlar Meclis'in bileceği işlerdir. Zamanı geldiğinde nasıl denk gelirse, öyle olur. Her seçenek benim başımın üstündedir.

IRAK'A BAKIP İBRET ALINMALI: Sadece etnik ve mezhepsel değil, siyasi farklılıkların da adacık haline getirilmesinin acı sonuçlarını 1970'lerde gördük. Farklılıklara saygı derken, ülkenin ve milletin adacıklar haline getirilmesini kastetmiyorum. Böyle yapmak isteyenler, yanı başımızdaki Irak'ta yaşananlara baksın. Bu durumdan ibret alınmalı.

DAHA FAZLA DEMOKRASİYLE SORUNLARI ÇÖZERİZ: Demokrasinin standardını yükseltmek bütün problemlerin çözümü. Etnik, dini, mezhepsel sorunların hiçbirinin adını koymadan, şu bu mesele demeden demokrasinin standartlarını yükseltsek, o sorunlar çözülecek.

AB STANDARDINI YAKALAYIP NORVEÇ GİBİ DIŞARIDA KALMAYI TERCİH EDEBİLİRİZ: AB politikamızdaki hedef, illa bu birliğe üye olmak değil, demokratik standartları yakalamaktır. Norveç AB üyesi mi? Önemli olan kriterleri uygulamak. Bu kriterleri kendimizden hareketle uygulayamamamız benim içimde ukdedir. Ben, Almanya'daki seçimlere değil, içeride reformlar konusunda ne yaptığımıza bakıyorum. Kriterleri hayata geçirirsek, belki o zaman Norveç gibi dışarıda kalmayı tercih ederiz.

MECLİS'E ASKERİN GELMESİ: Asker, kendi değerlendirmesini her zaman yapar. Ona göre davranır. Benim şahsen bu açıdan TSK'ya güvenim tamdır. Kendi ülkesinin devlet başkanı, kendi meclislerinde konuşma yapıyor. Bu gayet doğal değil mi?

Editör: TE Bilisim