Hazine’nin isteği üzerine Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın iki ay önce vergi dairesi başkanlıklarına gönderdiği talimatla Hazine’ye borcu olan belediyelere haciz başlatılacağı öğrenildi. Gazete HaberTürk'ün haberine göre; Vergi dairesi yetkilileri Gelir İdaresi’nden gelen istek üzerine Hazine’ye ödemesi gereken borcu ödemeyen belediyelerden bu borçları tahsil etmek için harekete geçmek için hazırlıkların tamamlandığını belirttiler.

ANKARA İLK SIRADA

Edinilen bilgilere göre vergi daireleri başta banka hesapları olmak üzere belediyelerin çeşitli gelirlerine haciz uygulayacak. Böylece ödenmeyen Hazine borçları tahsil edilecek. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre Hazine kamu kurulaşlarından 9.1 milyar lira alacaklı. Belediyelerin Hazine’ye ödenmesi gereken ancak vadesi geçtiği halde ödemediği para tutarı ise 7.3 milyar lirayı buluyor. Bu paranın yüzde 58’i de Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bu belediyeye bağlı ASKİ ve EGO’ya ait. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinin toplam Hazine borcu 4.2 milyar lirayı geçiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2.3milyar, EGO’nun 1.5milyar lira ASKİ Su ve kanalizasyon İdaresi’nin ise 282milyon lira borcu bulunuyor. Ankara’nın ardından 1.4milyar lira ile İzmit Büyükşehir ve 1.1milyar lira ileMarmaris İçmeler Armutalan Belediyeler Birliği geliyor.

VERGİ BORCUNU DA ÖDEMİYORLAR

Gelir İdaresi’nin 2009 yılına ait verilere dayanarak yayınladığı listeye göre bir çok belediye vergi borcunu da ödemiyor. 213 belediye ve bağlı işletmenin devlete 850 bin lira ile 156 milyon lira arasında vergi borcu bulunuyor. Maliye yetkilileri, söz konusu tutarın altında vergi borcu olan belediye sayısının çok daha yüksek rakamlara ulaştığını belirtiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ise borçlu listesinde 121 milyon 31 bin lira ile on dokuzuncu sırada yer alıyor. Diğer borçlu belediyeler arasında 45.7 milyon lira ile Şişli, 44.1 milyon lira ile Sarıyer, 32 milyon lira ile Avcılar, 31.2 milyon lira ile Mamak Belediyesi bulunuyor.

Editör: TE Bilisim