Helal gıda tüm dünyada sadece Müslümanların değil doğal beslenmek isteyenlerin de tercihi oluyor. Türkiye’de helal gıda alanındaki tek uluslar arası etkinlik olan Helal Expo’yu gerçekleştiren Asel Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, yaptığı açıklamada, İngiliz kökenli pazar araştırma analistlerinin önümüzdeki dört yıl boyunca küresel helal gıda pazarının istikrarlı bir şekilde büyüyeceğini ve sadece Birleşik Krallık’ta 2021 yılına kadar yılda yüzde 16'ya yakın bir büyüme oranı öngörüldüğünü söylüyor. Yunus Ete’ye göre sağlık ve hijyen konusunda giderek artan endişeler tüketicilerin tüketim kalıplarını etkilerken, helal gıdaların sağlık ve hijyen faydaları, gayri Müslümanlar arasında kabul seviyesini ve helal gıdalara olan talebi artırıyor. Buna ek olarak, gıda kalitesinin standardı, helal onaylı gıdaların hijyen ve temizlik garantisi vermesi, helal etiketinin gıdaların hijyenik bir tarzda üretildiğini ve temiz tüketilebileceğini garanti etmesi gıda pazarındaki payının güçlenmesine vesile oluyor.

Helalde Kolay Gıdalara Talep Artacak

Asel Group Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, önümüzdeki yıllarda helal gıda pazarında etkili olacak en yeni trendlerden birinin kolay gıdalar için artan talepler olacağına değiniyor. Müslüman ülkelerdeki tüketicilerin yaşam standartları, biçimleri ve harcanabilir gelirlerindeki iyileşme ile kolay kullanımı, paketlenmiş gıdalar için satın alma ve talepleri yükseltiyor. Pişirme kolaylığı ve kısa hazırlık süresi gibi faktörler paketlenmiş gıdaların özellikle çalışanlar, bekarlar, gençler ve çocuklar arasındaki segment popülaritesini artırıyor.

Helal Gıdada Beyaz ve Kırmızı Et Ürünleri Şimdilik Önde

Asel Group Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, 2016 yılında et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri segmentinin büyük paya sahip ve helal gıda pazarına hakim olduğunu ifade ediyor; “helal yetiştirilen ve kesilen hayvanların kanında toksin ve bakterilere rastlanmayışı, önümüzdeki yıllarda bu pazar segmentinin büyümesine katkıda bulunan önemli bir faktör olacak” öngörüsünde bulunuyor. “Buna ek olarak, özellikle Müslüman ülkelerdeki tüketicilerin artan satın alma gücü ve önceden pişirilmiş ve kullanışlı gıdaların giderek artan tercihi, bu pazar kategorisinin büyümesine de katkıda bulunacak” diyor.

Asya-Pasifik Helalin En Gözde Bölgesi Olacak

Coğrafi bölgeler açısından Asya-Pasifik'in 2021 yılına kadar helal gıda pazarına katkıda bulunacağı tahmin ediliyor; artan Müslüman nüfus, tüketiciler arasında helal gıda konusunda bilinçlenmenin artması ve harcanabilir gelirin yükselmesi, pazarın bu bölgedeki büyüme umutlarını oluşturuyor. Yunus Ete ayrıca, Güneydoğu Asya ülkelerinin helal gıda ihracatını teşvik etme yönündeki odak noktasının da Asya-Pasifik’teki helal gıda pazarının büyümesine katkıda bulunacağı belirtiliyor.

Gıda Güvenliğinde Lojistik de Önemli

Helal gıda pazarı kuralları, hayvanların, gıda maddelerinin ve işlenmiş gıda ürünlerinin kesilmesine kadar uzanıyor. Ayrıca, ilgili teknoloji ve lojistik, özellikle ulaşım sırasında helal bütünlüğün gıda zincirinde korunmasına odaklanıyor. Uluslar arası standartlar hayvanların adil muamelesini, gıdaların organik niteliğini ve çevre dostu olmasını da zorunlu kılıyor. Asel Group Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, helal konseptinin dünya çapındaki bu yükselen farkındalığının son yıllarda helal gıda pazarına önemli katkıda bulunduğunun altını çiziyor.

Göçler Helal Gıda Pazarını Yaygınlaştırıyor

2017-2021 Helal Gıda Pazarı Raporu, Avrupa'daki helal gıda pazarı ve Suudi Arabistan'daki gıda perakende benzer pazarlarının büyümesini de değerlendiriyor. İngiliz pazar araştırması analistlerine göre Müslüman nüfusun istikrarlı bir şekilde yükselmesi helal gıda piyasasına önemli katkıda bulunurken “göçler”, dünyanın belli bölgelerinde Müslüman nüfusun konsolidasyonunu etkileyen kilit faktörleri oluşturuyor. En önemli nüfus akışı Avrupa ve Kuzey Amerika'da görülürken Asya-Pasifik’i içeren Endonezya, Pakistan, İran, Afganistan ve Hindistan gibi bazı ülkelerde Müslüman nüfusun üst düzey artışı gözlemleniyor. Demografik orandaki bu değişimin, önümüzdeki birkaç yıl boyunca helal gıda pazarındaki büyümeyi tetiklemesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim