WikiLeaks belgeleri bu kez Ankara ile Moskova’nın arasını açabilecek yazışmaları ortaya çıkardı. Madrid’teki Amerikan Elçiliği'nden Washington’a gönderilen telgraflara göre, Kremlin ve Rus istihbaratı PKK’ya Rus mafyası üzerinden gizlice silah gönderdi.

İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlanan WikiLeaks belgelerine göre, Rus hükümeti ve istihbaratı, silah kaçakçılığı gibi “kirli" işlerde Rus organize suç gruplarını kullandı.

Söz konusu iddia ilk kez, Rus mafyasının Avrupa’daki faaliyetlerini soruşturan İspanyol Başyargıç José Pepe Grinda Gonzalez tarafından gündeme getirildi.

Başyargıç Gonzalez 13 Ocak 2010 tarihinde Amerika’nın Madrid Büyükelçiliği görevlilerine Rus mafyası ile Kremlin ve Rus istihbaratı arasındaki bağlantı üzerine brifing verdi.

Madrid Büyükelçiliği’nden Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen telgraflara göre, Rusya’nın “gerçek bir mafya devleti" haline geldiğini ileri süren Gonzalez, Rus gangsterlerin Kremlin ve Rus istihbaratından yakın destek ve koruma gördüğünü söyledi.

Moskova’nın “üstlenmek istemediği" ya “da suçüstü yakalanma riskinden kaçınmak istediği" kirli işlerde organize suç gruplarını kullanma stratejisi izlediğini söyleyen İspanyol başyargıç, “Türkiye’yi de stabilize etmek için" Rus mafyası aracılığıyla PKK’ya silah yardımı yapıldığını öne sürdü.

Gonzalez, 2009 yılında Arktik Denizi’nde meydana gelen esrarengiz bir gemi kaçırma olayının da bununla bağlantılı olduğunu iddia etti.

İspanyol başyargıç, PKK’ya silah sattığı ortaya çıkan ve halen İspanya’da tutuklu bulunan Rus mafya lideri Zahary Kalaşov’un da Türkiye’yi de stabilize etmek üzere Rus istihbaratı tarafından kullanıldığını ileri sürdü.

The Guardian, söz konusu iddiaların muhtemelen Ankara’yı kızdıracağını yazdı.

Editör: TE Bilisim