Gezi Parkı eylemleriyle ilgili hazırlanan iddianameyi, "Deniz gözlüğü ve gaz maskesi silah değildir" diyerek savcılığa iade eden mahkemeye, savcıdan "Eylemciler Taksim'de havuza yüzmeye gitmedi" yanıtı geldi. İkinci kez gönderilen iddianame mahkemece kabul edildi.

'SUÇ DELİLLERİ SOMUT OLARAK BELİRTİLMEDİ'
Gezi eylemleri esnasında gözaltına alınan 23 kişi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianame Eylül ayında İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Ancak iddianame mahkeme tarafından 'suçun nasıl işlendiği ve suç delillerinin ne olduğu somut olarak belirtilmediği' için iade edilmişti.

'MASKE, DENİZ GÖZLÜĞÜ, KASK SİLAH DEĞİL'
Mahkeme iade gerekçesinde, "Maske, baret, deniz gözlüğü, motorcu kaskı, flama, sirke, solüsyon, sargı bezi silah değildir. Bazı şüphelilerin atılı suçu silahla işlediğine dair delillerin ne olduğu iddianamede yer almamaktadır" demişti.



İDDİANAME YENİDEN DÜZENLEDİ
Mahkemenin iadesi üzerine iddianame soruşturma savcısı Nazmi Okumuş'a gönderilmişti. Savcı Okumuş, o iddianameyi yeniden düzenledi. 23 şüpheli hakkındaki iddianamede savcı Okumuş, şüphelilerin hukuki hak arama yollarının dışına çıkarak yasa dışı eylemler düzenlediklerini belirtti. İddianamede şüphelilerin Gezi Parkı'nı işgal ettiği, kamu ve özel mallara zarar verildiği, kolluk kuvvetlerine sopa, molotof, ses bombası ve sapan ile saldırıldığı belirtildi.

'TAKSİM'E YÜZMEYE GİTMEDİLER'
Şüphelilerin katıldığı söz konusu eylemlerin anlatıldığı iddianamede mahkemenin 'deniz gözlüğü ve gaz maskesi vb. eşyalar silah değildir' gerekçesine savcı yanıt verdi. İkinci kez hazırladığı iddianamesinde bu gerekçeye yanıt veren savcılık, iddianamede "şüphelilerin deniz gözlüğü ve gaz maskeleri ile Taksim'de bulunan bir havuza yüzmek amacıyla gelmedikleri, hareketlerinin olay çıkarıp güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya girme amacı taşıdığı dosyanın içindekiler ile yapılan eylemlerden bellidir" dedi.

BU KEZ KABUL EDİLDİ
İddianame yeniden İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi'ne yeniden gönderildi. İkinci kez gönderilen iddianame mahkemece kabul edildi. 
Editör: TE Bilisim