Zeytinburnu Rehberlik Araştırma Merkezi (ZEYRAM) Müdürü Mehmet Hilmi Eren, genç bir yönetici. 27 yaşında olmasına rağmen, Zeytinburnu RAM’ı Türkiye’ye ve hatta dünyaya tanıtmak için uç projelerin mimarı. Türkiye’de görmezden gelinen sorunlar arasında yer alan Özürlüler ile yakından ilgilenen bir yönetici. Eren ile ZEYRAM hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.  

Ömer ADIYAMAN/ISTANBUL TIMES (ÖZEL HABER) 

Zeytinburnu Rehberlik Araştırma Merkezi (ZEYRAM) Müdürü Mehmet Hilmi Eren, genç bir yönetici. 27 yaşında olmasına rağmen, Zeytinburnu RAM’ı Türkiye’ye ve hatta dünyaya tanıtmak için uç projelerin mimarı. Türkiye’de görmezden gelinen sorunlar arasında yer alan Özürlüler ile yakından ilgilenen bir yönetici. Eren ile ZEYRAM hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.  

ZEYTİNBURNU’NDA 2 BİN 500 ÖZÜRLÜ VAR  

Zeytinburnu Rehberlik Araştırma Merkezi (ZEYRAM) faaliyetleri ve işlevleri ile ilgili bilgi almadan önce, Zeytinburnu’nda bulunan özürlü sayısını Eren’e yönelttim. Duyduğum rakam ise şaşırtıcı. Bu soruya Eren, “Zeytinburnu’nda 2 bin 500 özürlü var. Bunların birçoğu hakkını bilmiyor. Ama ZEYRAM adına hazırladığım kitabı özürlü ailelerine dağıttık. Hakkını bilmeyen birçok özürlü artık hakkından haberdar” dedi.  

BÜTÇE YETERSİZ, EK BÜTÇE YARATIYORUZ 

Eren, devlet tarafından RAM’a verilen kaynağın yetersiz olduğunu kaydederek, “RAM’a gönderilen kaynak yetersiz. Ancak biz kaynak buluyoruz. Hayırseverlerin yardımı, sponsor olan işyerlerin desteği ile bir çok faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Bu faaliyetler içerisinde basımı yapılan kitaplar, broşürler ve bunun gibi birçok sosyal ve kültürel faaliyet gerçekleştiriyoruz” dedi.  

MART 2007’DE AÇILDI 

Kurum hakkında bilgi veren Eren, “Zeytinburnu Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Kurucu Müdürü M. Hilmi EREN tarafından, 2007 yılı MART ayında kurulmuş olup Zeytinburnu ilçesi Telsiz mahallesinde kendi binasında faaliyete geçmiştir. Zeytinburnu RAM’ın kadrosunda; 1 Psikoloji , 1 Eğitimde Psikolojik Hizmetler, 1 Eğitim Bilimleri, 3 Psikolojik Danışma ve Rehberlik Mezunu olmak üzere 1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 5 Rehber Öğretmen yer almaktadır. Zeytinburnu RAM;  20 bin 398 nüfuslu Zeytinburnu İlçesine hizmet vermektedir” dedi.     

                              

100 ESER 100 ÖĞRENCİ

Yapılan projeler ile ilgili bilgi veren Eren, “Proje çerçevesinde MEB tavsiyeli 100 eser 100 öğrenci tarafından seslendirildi. Tüm eserler görme engelliler için seslendirme kurallarına uygun seslendirildi. 100 eser tek bir DVD’ye kopyalandı. Şu an Zeytinburnu RAM 100 Temel Eser Sesli Kitap DVD’si hazır olup çoğaltma işlemi devam etmektedir.” Şeklinde konuştu.

MESLEK, KARİYER VE OKUL TANITIM GÜNLERİ

Eren, faaliyetleri kapsamında, “Zeytinburnu ilçesindeki ilköğretim ve lise öğrencilerimize yönelik olarak 27-30 Mayıs 2009 tarihinde Zeytinburnu Belediyesi bahçesinde 27 kurum ve firmanın katılımıyla gerçekleştirilecektir. Fuarımıza ilçmizden 50 bin öğrenci ve velinin katılımı beklenmektedir. Böylece toplu bir mesleki rehberlik çalışması yapılacaktır. Öğrencilerimiz meslekler ve okul türleri hakkında bilgilendirilecektir Fuar süresince RAM’ın seminer salonunda uzmanlar tarafından 27 farklı konuda seminer verilecektir” dedi.  

ZEYTİNBURNU RAM KAYNAŞTIRMA MEHTERAN TAKIMI

Teşvik amacı ile çeşitli sosyal aktivitelere de yer verdiklerini kaydeden Eren, “Yarısı engelli yarıı normal öğrenciler olmak üzere 33 kişiden Kaynaştırma Mehteran Takımı kurulmuştur. Şu an 2 parça çalabilen mehter takımımız ilk gösterisini 27 Mayıs’taki Meslek fuarında gösterisini gerçekleştirecek” şeklinde konuştu.

ZEYTİNBURNU RAM YAYINLARI

Çıkarılan yayınlarla veli ve öğrencileri bilinçlendirdiklerini ileri süren Eren, “Kurumumuz öğrenci veli ve öğretmenlerin bilgilendirilmesine yönelik yayın çalışmalarına büyük önem vermektedir. 10 çeşitte toplam 54 bin kitap 15 çeşitte toplam 200 bin broşür basılmıştır. Basılan kitaplar; Engelli Hakları , Otizm, Engelleri Aşmış Engelliler, Kardelen, Eğitimde Kariyer Danışmanlığı, Çocuğum Okula Başladı,  Faaliyet Kataloğu ,   Eğitimde Rehber Sözler ,  Başarmak İçin İstemek Yetmez , İstanbul’da Özel Eğitim ve RAM’lar. Bunlar her noktaya ve amacına ulaştı” dedi.

YARIŞMALARA BÜYÜK İLGİ

Eren, birçok yarışma düzenlediklerini belirterek, “6 bin TL ödüllü Şiddete Karşı Duvar Gazetesi Yarışması düzenlendi. Yarışmaya ilgi büyüktü. İlçemizden toplamda 2 futbol sahası büyüklüğünde eser geldi 2 bin 500 lira ödüllü Öğretmen Konulu Slayt Yarışması düzenledik. Öğretmeni konu alan 250 slayt çalışması yarışmamıza katıldı.Bu yarışmalara ilginin büyük olmasından dolayı bizler bu tür yarışmalara ağırlık vereceğiz” şeklinde konuştu.  

TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK ISO 9001-2000 BELGELİ RAM'I

Eren, birçok faaliyeti de anlatmadıklarını belirterek, “RAM’ın dış cephesinde her akşam dev ekranda sokaktan geçenleri bilgilendirmek amacıyla kurulmuş bir sistemdir. Bahçeye çelik kasa içerisinde yerleştirilmiş projeksiyon binadan bir bilgisayardan görüntü almaktadır. Türkiye'nin İLK ve TEK ISO 9001-2000 belgeli RAM'ı olmuştur.  BEYAZ BAYRAK almaya hak kazanmıştır. Tüm lise öğrencilerimize Uyuşturucu ile mücadelede eğitimleri verilmiştir.Aylık rehber öğretmenler toplantısı gerçekleştirilmiştir” dedi.

 

Editör: TE Bilisim