İstanbul Times Haber Merkezi:Selvi Sarıtaç

''GAZETECİLİK DİĞER MESLEKLERE GÖRE HADİKAPLI BİR MESLEK'

İnternet Gazeteciliğinin dünü, bugünü ve geleceğinin konuşulduğu programda  Bulut “Mesleğimizin en büyük handikapı "Gazeteciyim" dediğin an  mesleğini o an icra ediyor olman lazım, gazetecilikte emeklilik yoktur. Aynı durum diğer mesleklerde söz konusu değildir mesela Doktorsun, Avukatsın, yada mali müşavirsin ve çalışmıyor olmak seni bu mesleklerden men etmez. Kısaca mesleğini icra ettiğin an gazetecisindir. Etmiyorsan gazeteciyim demek beyhude ” dedi.

''5 BİN TL AYLIK İNTERNET ÜCRETİ 50 TL'YR İNDİ''              

Meslekte  20 yılını dolduran Lütfü Bulut Çetinerinsorduğu sorularıda içtenlikle yanıtladı.Özellikle internet gazeteciliğine başladığı 2002 yılındaki zorlu süreçleri ve bugünü değerlendiren Bulut;" 2002 yılında henüz internetin ve internet haberciliğinin popüler olmadığı bir süreçte bu işe başlayan bir kaç gazeteciden biriyim.O dönemkurduğum haber portalı Türkiye'nin en büyük 20 sitesinden biriydi. Haber siteleri arasında ise ilk 5-6 arasındaydı. Ancak aylık internet bağlantısı ücreti 5-6 bin lirayı buluyordu. Şimdi öyle mi aylık 50 tl ttnet'e ödüyorsun 50 bilgisayarla aynı anda sürekli veri erişimi sağlıyorsun. Üstelik bağlantı sorunları ve sıkıntılarıda cabasıydı."

''İNTERNET GAZETECİLİĞİ TÜM MEDYA'NIN BİLEŞKESİDİR'' 

Gazeteci Hüseyin Çetiner'in sunduğu Programda internet gazeteciliğini anlatabilmek için önce bilinen yaygın medyayı tanımlamak gerektiğininaltını çizen Bulut "Medya yazılı, sesli ve görsel olmak üzere sınıflandırılır. Yani Gazete, Radyo, Televizyon gazeteciliği ile insanların haber almaihtiyaçları karşılanırdı. Günümzde tüm bunların bileşkesi olan internet gazeteciliğidir. Haber Tempo ise bu gelişme neticesinde kurulmuş günde yaklaşık 1 milyon haber okutan bir haber portalıdır.

''MESLEKİ GELİŞMELERE AYAK UYDURMAYAN GAZETELER TARİH OLACAK''

20 yıl önce 60 milyonluk bir Türkiyede toplam gazete tirajlarının 3- 4 milyon olduğuna değinen Lütfü Bulut ve Hüseyin Çetiner bugün nüfusla birlikte okur yazar oranının hızla arttığını ancak gazetelerde tam tersi bir eğilimin söz konusu olduğunu vurguladılar. Çetiner 5 Yıl, Bulut'un ise "en fazla 10 yıl ömrü var!" dediği yazılı medyanın tarih sayfalarında yerini alacağı ise tekrar tekrar değinilen bir başka konuydu.Bu bağlamda Sosyal Medya ve internek gazeteciliği ile kendini entegre edemeyen meslek kuruluşları yada gazetecilerin hızlı bir ivme gösteren bu yokoluşla birlikte aynı akibeti paylaşacakları kaydedildi.


Editör: TE Bilisim