Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda, sektör temsilcileri ve basın meslek kuruluşlarının da dâhil edildiği çalışmalar sonucunda ortaya çıkartılan 10 alt meslekten; Muhabir, Uzman Muhabir, Foto Muhabiri (Seviye 5 - Seviye 6) alt meslek gruplarına ait standartlar Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak 20 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan bu belge ile gazetecilik mesleğini icra edenlerde bulunması gereken nitelikler bir standarda kavuşturuldu.

İstihbarat Şefi (Seviye 6), Sayfa Editörü (Seviye 6), Editör (Seviye 5), Görsel Yönetmen (Seviye 6) , Sayfa Sekreteri (Seviye 5), Düzeltmen/Müsahhih (Seviye 6) alt meslek gruplarına ait standartların belirlenmesi çalışmaları ise devam etmekte. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmaların devamı kapsamında sektör temsilcileri ve çalışanları ile bir araya gelinecek ve düzenlenecek çalıştaylar sonucunda bu meslek gruplarına ait standartlar oluşturulacak.

Basın Sektöründe Ulusal Meslek Standartlarının Belirlenmesi çalışmaları BYEGM ile Mesleki yeterlilik kurumu arasında imzalanan protokol ile başlamıştı. Basın sektöründe ulusal meslek standartlarının belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalar Avrupa Birliği tarafından benimsenen yeterlilik seviyelerine ve Avrupa Yeterlilik Çerçevesine (AYÇ) uygun olarak sürdürülüyor. Çalışmayla, gazetecilik mesleğinde etkin ve nitelikli istihdamın sağlanabilmesi hedeflenirken, bu hedefe yönelik mesleki eğitim ve öğretim programlarının oluşturulması amaçlanıyor.

İlgili Link:

http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?

http://www.resmigazete.gov.tr/mukerrer/mukerrer.htm

Editör: TE Bilisim