Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi, Yüksek Mimar İbrahim Hakkı Yiğit ve Yüksek Mimar Ahmet Yılmaz’ın ortak iştirakleri ile kurulan Galeri Kalem Güzeli Koleksiyonu’ndan oluşturulan “Tasvir-i Mimari” Seçkiler Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. Bu akşam saat 18.00‘da sanatseverlerle buluşacak olan “Tasvir-i Mimari” Seçkiler Sergisi, 5 Ocak 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

“18 SANATÇIDAN 45 ESER SEÇİLDİ”

Serginin küratörü Mehmet Lütfi Şen, Galeri Kalem Güzeli Koleksiyonu’ndan oluşturulan “Tasvir-i Mimari” Seçkiler Sergisi hakkında şunları söylüyor:

“Bir ülkenin resim sanatını gündem edindiğimizde izlenecek yol bizi ressama, koleksiyonere, müzeye, sanat galerisine, sanat eleştirmenine ve küratöre götürür. Kısaca bu ve benzeri bileşenlerden hareket etmeden bir ülke resmi anlaşılamaz. Türkiye’de resim sanatı deyince devlet refleksi, kendisi de önemli bir ressam olduğunu bildiğimiz Abdülaziz Han’ın padişahlık dönemindeki ilklerle başlamıştır. Resimde ve heykelde ilk koleksiyon, yurt dışına resim tahsili için gönderilen ilk öğrenciler, ilk resim atölyesi ve ilk sergi bu dönemde gerçekleşmiştir. Ama Türk resmi, özel galeri ve özel koleksiyonerlerini 100 yıl daha bekleyecektir. Ancak 1950’li yıllarda resmimizde özel koleksiyonun başladığını söyleyebiliriz. On yıl önce özel koleksiyonların tercihi üzerinden 1950-1970 yıllarına ışık tutan bir sergi düzenlenmişti: “Modern Türk 2”. Bu çok anlamlı projenin devamı geldiği söylenemez. Her alanda olduğu gibi konu sanat olunca da marifet iltifata tabidir. Bu iltifatın kamu alanının dışına taşınması sanatçı özerkliği açısından önemi ortadadır.”

RESMİN MİMARİYE YANSIMALARI

“Sizlerin ilgisine sunduğumuz “Tasvir-i Mimari” Seçkiler Sergisi özel bir koleksiyon içinden özel bir temaya odaklandığımız özgün bir sergidir. Galeri Kalem Güzeli fotoğraf, hat, tezhip, minyatür, resim, çini gibi birçok sanat alanını bir arada barındıran genç bir koleksiyon. İki mimar, İbrahim Hakki Yiğit ve Ahmet Yılmaz’ın 12 yıllık çabaları, içinden bir temayı ön görüp çıkarabileceğimiz bir yetkinliğe ulaştı. Umuyorum bu sergi koleksiyon üzerinden resme bakma geleneğine katkı sağlar ve resmin özel koleksiyon sacayağına değer katar. Resmin mimariye yansımalarına yönelen seçkimizde iki sanat disiplinini bir koleksiyon aracıyla değerlendirme fırsatı da sunacağını umuyorum. Sergiye Ahmet Yakupoğlu’ndan Muhsin Kut’a, Kadir Ablak’tan Nusret Çolpan’a, Faik Kırımlı’dan Hakkı Anlı’ya, on sekiz sanatçıdan seçtiğimiz kırk beş eser hayat veriyor.”

Ben sizlere “Tasvir-i Mimari” projesini takdim ederken bütün yoğunlukları içinde birlikte uzun çalışmalar yaptığımız koleksiyon sahipleri Mimar İbrahim Hakkı Yiğit ve Mimar Ahmet Yılmaz’a, serginin ev sahipliğini yapan Zeytinburnu Belediyesi’ne ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

GALERİ KALEM GÜZELİ

Galeri Kalem Güzeli, Yüksek Mimar İbrahim Hakkı Yiğit ve Yüksek Mimar Ahmet Yılmaz’ın ortak iştirakleri ile Türk ve İslam Sanatları alanında sanat üretimini, sergilenmesini ve geniş kitlelere ulaşılmasını desteklemek amacıyla 2005 yılında İstanbul Fatih’te kurulmuştur. Geleneksel sanatları ön plana alan yaklaşımı ile beraber Galeri Kalem Güzeli, kadim sanatların esas kaidelerinin ve sanat ahlâkının korunarak çağdaş sanatçılar tarafından sürdürülebilir olmasını hedeflemektedir. Bu yaklaşımı ile ebru, hat, çini, minyatür, resim gibi sanat dallarına yönelik koleksiyonların oluşturulması ile eski ve yeni sanatçılar tarafından üretilen eserleri bir araya getirerek, geniş kitlelere, geleneksel sanat dallarına yönelik nitelikli bir şekilde eser okuma imkânının önünü açmaktadır. GKG’nin açılışı 2005 yılında “Ölümünün 15. Yılında Mustafa Düzgünman” Ebru Sergisi ile yapılmıştır. BAE’de gerçekleşen “İslamic Arts Festival” ile hat sanatına ve birçok projeye de dâhil olmakla birlikte hâlen gerek yurt içinde gerekse yurt dışında nitelikli kültürel faaliyetlerine devam etmektedir.

AHMET YILMAZ KİMDİR?

1972, Tokat doğumlu Ahmet Yılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde lisans, Mimar Sinan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Restorasyon Bölümü'nde de yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Lisans eğitimini tamamladığı 1994 yılından beri çeşitli ofislerde proje yöneticisi ve şantiye şefi olarak çok sayıda projede görev aldı. Yılmaz, Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü 1. Bina projesi, 8. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri ile Yaşam Çevresi Ödülü gibi birçok ödüle layık görüldü. 2004'te Dolapdere Kampüsü II. Bina projesi, Yapı Ödülü'ne aday gösterilen Yılmaz, 2012 yılından beri Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde mimari tasarım dersleri vermektedir.

İBRAHİM HAKKI YİĞİT KİMDİR?

1972 doğumlu İbrahim Hakkı Yiğit 1993-1997 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu.

1997-1999 tarihleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü bünyesinde ve daha sonra 1999-2005 yılları arasında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Ulaşım A.Ş. bünyesinde mimar olarak çalıştı. 2007-2010 yılları arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Yenileme Alanları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nda mimar üye olarak görev yaptı.

Editör: TE Bilisim