Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Arena programında Uğur Dündar'a konuştu. Çarpıcı açıklamalar yapan Başbuğ, darbe planlarının kendi üzerinden yapılıyormuş gibi yansıtıldığını, bunun külliyen yalan olduğunu söyledi. Başbuğ, Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüşmelerin ise faydasız olduğunu, örgütün lojistik desteğinin kesilmesi gerektiğini söyledi.

Star Televizyonu'nda yayınlanan ''Arena'' programında, Uğur Dündar'ın sorularını yanıtlayan Başbuğ, Gediktepe olayıyla ilgili, operasyonda 15 kahraman Türk askerinin şehit olduğunu, ancak çatışmada karşı tarafa verilen zayiatın çok ağır olduğunu belirtti.

"ÖRGÜT BÜYÜK DARBE ALDI"

Başbuğ, Siirt-Doğanköy-Sarıyaprak bölgesinde, PKK terör örgütünün geçen hafta gerçekleştirdiği eylemin, ''Bugüne kadar saldırıp, en büyük darbeyi aldığı eylem'' olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bizim bizzat arazide tespit ettiğimiz 12 teröristin öldürülmüş olduğudur. O akşam o harekatı biz de buradan takip ettik. Örgüt o akşam gerçekten büyük telaş ve kaos içindeydi. Son dönemlerde en büyük darbeyi, bizim Sarıyaprak-Doğanköy'deki kahraman subay, astsubay, uzman, erbaş ve erlerimiz verdirdi. Sarıyaprak'a gittiğimizde operasyona bizzat iştirak eden Yüzbaşı Hakan'dan olayın nasıl cereyan ettiğini dinledik. Gerçekten hem çok mutlu olduk, gurur duyduk hem de önemli anlar yaşadık. Özellikle Yüzbaşı Hakan'ın şu söylediği sözleri unutamıyorum: 'Komutanım burada Mustafa üsteğmeni kaybettik.' Yüzbaşı Hakan, Mustafa üsteğmenle 3 yıl aynı kaderi paylaşmış.

EN BÜYÜK ACIYI YÜZBAŞI HAKAN DUYDU

Mustafa üsteğmenin bilin ki, şehit olmasından en büyük acıyı Yüzbaşı Hakan duydu. Anne, baba, eş elbette onların acılarını hiçbirimiz anlayamayız, aynı noktada olamayız, bu bir gerçek. Onlardan sonra en büyük acıyı duyan Yüzbaşı Hakan... Sonra sıralı komutanlar, bana kadar geliyor. Yüzbaşı Hakan, bana şunu söyledi: 'Komutanım Mustafalar ölür Hakanlar gelir, Hakanlar da ölür. Bize güvenin komutanım' diyor.

"DÜNYANIN HİÇBİR ORDUSUNDA GÖREMEZSİNİZ"

Benim subayım, astsubayım, uzmanım bu. Bizim gücümüz bu. Bunu inanın dünyanın hiçbir ordusunda göremezsiniz. Gediktepe'deki asker... 4 gün askerliğimiz kalmış, seni başka yere alalım askerliğini orada tamamla dedik, 'Hayır' dedi. 'Benim arkadaşım burada şehit oldu. Ben de askerliğimi burada tamamlayacağım, gerekirse taş olurum' dedi.

Orgeneral Başbuğ, ''Önümüzdeki süreç, terör eylemleri açısından hassas bir süreç. Görevliler, herkes dikkatli olmak zorundadır, istihbaratımızdan tutun gerekli tedbirlerin alınmasına kadar. Ümit ediyorum, güven de duyuyorum, aynı hassasiyeti batı bölgelerinde de göstermemiz lazım. Batı bölgelerimiz de hassastır. Önemli olan terör eylemlerinin arttığı süreci, Türkiye olarak hep beraber, tek yumruk halinde, en az zararla atlatmak durumundayız'' diye konuştu.

ÇÖMELME TARTIŞMALARI

Başbuğ, "çömelme" tartışmalarıyla ilgili olarak da "Gediktepe'ye Başbakan'la gitmenin faydalı olacağını düşündüm. Gediktepe keskin nişancıların menzilinde. Tam güvenlik tedbiri alınmadığı için Erdoğan çömelmek zorundaydı. Bunun farklı yorumlanması yanlış." şeklinde konuştu.

Başbuğ CHP liderinin ziyareti ile ilgili olarak da "Kemal Kılıçdaroğlu'nun gittiği yer güvenlik açısından Gediktepe ile tartışılmaz. Tartışmaların uzaması yersiz." dedi.

İlker Başbuğ'un konuşmasından diğer başlıklar;

-Barzani ile görüşmeler faydasız oldu. Örgütün lojistik desteği kesilmesi gerekirdi.

-Kuzey Irak'ta güven ortamı oluşturmalıydılar.

-ABD neden PKK'ya yaptırım uygulamıyor. Kuzey Irak'taki örgüt liderlerini neden yakalamıyor?

-PKK taşeronluk yapmıştır. Bakü-Ceyhan Boru Hattı saldırısını bunu için yapmıştır.

Editör: TE Bilisim