Heyelan bölgesi ve dere yatağına inşa edilen Yaşar Acar Fen Lisesi, yanı başındaki bir inşaat nedeniyle kayıyor. Alınan tek önlem, okul çevresine konulan  trafik konileri ve plastik şerit

Binlerce öğrencinin eğitim görebilmek mücadele ettiği İstanbul'un üç fen lisesinde biri olan Yaşar Acar Fen Lisesi'nde öğrenciler tehdit altında.
Beylikdüzü Kavaklı'da iki yıl önce hizmete açılan Yaşar Acar Fen Lisesi'nin hemen yanı başında Kızılay Hastanesi'nin inşaatına başlandı. Ancak inşaat yarım bırakıldı.

Heyelan bölgesine kuralan fen lisesi bu nedenle etkilenerek Salhane Deresi'ne doğru kaymaya başladı.

Okul bahçesinin zemini ve ön cephesinde ürküten yarıklar oluştu. Yaşanan durum üzerine alarma geçen okul yönetimi acil önlem alınması için Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuru yaptı. Ancak alınan yanıt 'Ödenek bulamıyoruz' oldu.

Akşam gazetesinden Ercan Öztürk'ün haberine göre devreye giren Beylikdüzü Belediyesi ise okul önünde çatlayan yolun çevresini etrafını trafik konileriyle kapattı. Heyelanlı bölgeye yapılan liseyle ilgili tartışmalar devam ederken, Fatinoğlu Fen Lisesi de bu okula bitişik bir şekilde yükselmesi yetkililerin deprem ve selden ders çıkarmadığını gösterdi.

Okul Müdürü Sinan Cansabuncu, yaşanan tehlikeye sessiz kalınmasına isyan ediyor. Cansabuncu, seslerini kimseye duyuramadıklarını belirterek şunları söyledi: 'Yanımızdaki inşaat iki yıldır temeli atılarak bırakıldı. Çukur nedeniyle bizim okulumuzda da kayma oluyor. Yol da çökmek üzere. Biz bütün birimlere gerekli yazıları yazdık. İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, incelemeler de yaptı. Burada okuyan öğrencilerimiz 100 sorudan 95 net yaparak burayı kazanıyorlar. İleride önemli meslek sahipleri olacaklar. Onlara 'Böyle inşaat yapmayın' diye öğütlerde bulunuyoruz. Buraya öncelikli olarak acilen istinat duvarı yapılması lazım. Biraz daha geç kalınırsa dereye ineceğiz. Belediyenin fen işleri müdürlüğü de burada inceleme yaptı. Onlar da duba dikip gittiler. Ya burayı sağlamlaştırsınlar ya da bize başka bir yer göstersinler' dedi.

ÖDENEĞİMİZ YOK NE YAPALIM

Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Kayapınar ise 'Belediye ile hayırsever işadamı arasında imzalanan protokole uyulmamış. Protokol gereği okulun yanında bir de öğrenci pansiyonu yapılması gerekiyordu. Belediye bunu yapmadı. Kızılay buraya hastane yapacaktı. Temelini attılar ama yarım bıraktılar. Biz de orayı 27 yıllığına onlardan devraldık. İnşaat nedeniyle yoldan kopmalar var. Burasının yapılması için acilen 1 milyon 600 TL'ye ihtiyacımız var. Bu görüntü güzel değil. Oranın huzursuzluğuyla günüm geçiyor. Herkese söyledim. Herkesin haberi var ancak ödenek yok' şeklinde konuştu.

Heyelan bölgesine yapılan okullarla ilgili çalışmalar yapan CHP eski İstanbul İl Delegesi Dr. Ali Şeker ise,'Zemini sağlam arazilere konut yapılırken heyelanlı bölgeyi eğitim vadisi yaptılar. Bu okullar ilime ve bilime aykırı yükseliyor. Burası hem heyelanlı bölgedir hem de dere yatağındadır. Yeni okulların yapılacağı da söyleniyor. Bir an önce bu okulların buradan kaldırılması gerekiyor. Bir öğrencinin kılına zarar gelmeden önlem alınsın. Yoksa olası bir deprem ve sel baskınında geç kalınmış olacak. ' dedi.

SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

CHP, İmar Komisyonu'nun yanıtlaması için dere yatağına yapılan liselerle ilgili olarak soru önergesi verdi. Soru önergesinde mevcut zemin etütlerinin çelişkili olduğu ifade edildi.

Editör: TE Bilisim