Planlama çok iyi yapılmalı

Fatih belediyesinin aldığı 1.734 İş Hanının otele dönüşmesi kararı uygulanırken özellikle Sur içi bölgesi ile alakalı emeli olan bazı Bizans sevdalısı kökü dışarıda olan vakıf ve derneklerin bu gayrimenkulleri bir şekilde sahiplenmeleri mutlaka önlenmelidir.

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber

Yurt dışı yatırımı geliyor kisvesi adı altında el değiştirecek gayrimenkulleri satın alanların Milli İstibarat teşkilatı tarafından titiz bir araştırmadan geçirilmesini uyarıyoruz.  

Sur içi bölgesi ve Ayasofya camisi ile alakalı kökü dışarıda Bizans sevdalısı vakıf ve derneklerin sinsi planları olduğu ile alakalı daha önce bir çok haber ve makale yazan gazeteci yazar Hüseyin Çetiner ise şunları söyledi "Son yıllarda Ayasofya ve Sur içi bölgesi ile alakalı kökü dışarıda olan bazı Bizans sevdalısı dernek ve vakıfların kötü niyetler beslediğine inanıyorum. Bunların kısa,orta ve uzun vadede sur içi ile ilgili bir çok gayrimenkul'ü satın alarak burası üzerinde İsrail'in Araplardan yüksek bedel ödeyerek satın aldığı gayrimenkullerden dolayı Kudüste daha rahat şekilde işgal politikasını uyguladığı gibi bashi geçen vakıf ve derneklerinde bu tarzı bir oldu bitti ile bazı çalışmalar yapabileceklerine yönelik endişelerim var.

Sur içini Özellikle eski Eminönü ilçe sınırlarını kapsayacak şekilde vatikan gibi kendi içinde özerk bir yapıya kavuşturalım diyecek kişiler mutlaka çıkacaktır. Bunlar kimdir derseniz cevabım çok basit Ayasofya'nın camii olarak ibadete açılmasını engelleyen kim ise onlardır derim.

Ayasofya ve sur içi ile alakalı kötü niyetli Bizans sevdalısı bazı vakıf ve derneklerin Fatih'in bize emaneti olan  Ayasofya camisinin yeniden klise olması adına ciddi çalışmalar yaptıklarını biliyorum. Çok dikkatli olmamız gerekir ve bir an önce Ayasofya camimizi ibadete açmalıyız ki burası üzerinde emeli olanların hevesleri kursaklarında kalsın.
Otele dönüşecek iş hanları ile alakalı da dediğim gibi Milli İstihbarat teşkilatımız buraları satın alan kişileri çok dikkatli bir şekilde incelemeye alamalıdır diyen Çetiner çok endişeli olduğunu ifade etti.

Fatih Belediyesi şu açıklamayı yaptı;

İstanbul Eminönü'ndeki tarihi hanlar otel oluyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir bölgedeki bin 734 hanı otele çevirmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Tarihi Yarımada'nın kalbi Eminönünü'nde bulunan hanlar otele dönüşüyor. Bölgeyi turizm noktası haline dönüştürmeyi hedefleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bin 734 hanın otel olmasının önünü açacaklarını belirtti. Eminönü'nde içinde avlu olan hanların yasal olarak otele dönme hakkı olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Demir, yaptıkları yeni düzenlemeyle ilgili şunları söyledi: "İçinde avlu olmasa dahi hanları otele dönüşme hakkı tanıyacağız.

Eğer bina tarihi değilse yıkma zorunluluğu getiriyoruz. Yeni yapı en fazla 5 kattan oluşacak. Böylece binalar yenilenirken, bir yandan da yoğunluk azaltılacak. Eski yapı 8 katlı ise yeni otelde bu 5 kata inecek. Böylece kamu para harcamadan kentsel dönüşüm yapılacak." Fatih Belediyesi, İstanbul Eminönü'nde konutlarını illegal otel olarak işletenleri de radarına aldı. 

Bu usulsüzlük yüzünden bölgede ciddi güvenlik sorunları yaşandığının altını çizen Başkan Demir, "Eminönü'nde konut alanları Afrikalılar'ın yoğun kaldığı, güvenliğin sağlanamadığı bir yere dönüştü. Aileler burada yaşamak istemiyor. Konut bölgesinde pansiyon olarak işletilen yerlere yasal boyut kazandırmaya karar verdik" diye konuştu.


EV-PANSİYONA ÇÖZÜM

Başkan Demir, ev-pansiyon olarak işletilen yapıları kontrol altına almak için Turizm Denetim Sistemi kurduklarını söyledi. İnternet üzerinden yapılan rezervasyonları takip ederek şikâyetleri incelediklerini ifade eden Demir, "Eminönü'nde 648 illegal yeri mühürledik. Buna çözüm bulmak için de yasallık kazandırdık" dedi. Bu tip işletmelerin şehrin aleyhine olduğunu söyleyen Demir, bölgedeki kötü gidişe dur demek için bu düzenlemeye mecbur kaldıklarını dile getirdi.

İPTAL EDİLEN PROJE UYGULANMADI

İptal edilen Sulukule dönüşüm projesi hakkında da bilgi veren Mustafa Demir, iptal edilenin uygulanmayan proje olduğunu anlattı. Başkan Demir, dönüşüm öncesinde müdahale talebinin Sulukule halkından geldiğine dikkat çekerek, "Bölgede güvenlik ve uyuşturucu problemi vardı. Biz buraya proje geliştiriyoruz dedik. Bulunduğu yerden memnun olanlara, "Satmayın, biz de sattırmayız" dedik ama 614 ev varken bu sayı 198'e inmişti. 10 bin TL'ye o dönem satılan daireler 600 bin TL'ye kadar çıktı şu an. Kendileri de oradan gitti" diye konuştu.

AYNI SOKAKTA 20 KAT DEĞER FARKI

Sultanahmet'teki gayrimenkullerin gereğinden fazla değerlendiğini belirten Demir, aynı sokakta turizm imarlı bir bina ile konut imarlı arasında 15-20 kat fiyat farkı olduğunu dile getirdi. Demir, Sultanahmet civarında 200 metrekare alana oturan bir binanın 13-14 milyon dolara satıldığını, konut bölümünde aynı büyüklükteki binanın 1 milyon dolardan ucuz olduğunu dile getirdi. 

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) 
Editör: TE Bilisim